Първото кръгово кръстовище под вода е факт

Има безброй причини да искаме да посетим Фарьорските острови. Дивата северна природа, уникалните птички пъфини, скалите, врязани във водата, къщичките със зелени покриви... А от броени дни към тях се прибавя още една.

И това е първото подводно кръгово кръстовище под Атлантическия океан, което се намира в новия тунел, свързващ два от 18-те Фарьорски острова. 

Кръговото кръстовище ще бъде пуснато в експлоатация на 19 декември, но съдейки по популярността, която набира в социалните мрежи, то вече се превръща в туристическа атракция.

Първото по рода кръстовище е украсено с инсталация от местния художник Трондур Патурсън, която включва скулптури и светлинни ефекти. Поставена е и 80-метрова стоманена скулптура, която пресъздава хванати за ръце хора по време на традиционния фарьорски танц, при който много хора танцуват хванати за ръце, разказва ВВС.

Тунелът, който е дълъг 11 км, свързва островите Стреймой и Ейстурой. Най-дълбоката точка на тунелната мрежа е 187 м под морското равнище. Той ще бъде от голяма помощ за жителите, драстично намалявайки времето за пътуване между столицата Торсхавн и ключовото рибарско пристанище Клаксвик. 

Фарьорските острови, разположени по средата между Исландия и Норвегия, са датска автономна област, но имат свое правителство. В момента то работи по изграждането на още един тунел, свързващ островите Сандой и Стремой.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Къ
    Къци
    1 -2
    14:03, 11 дек 2020
    Баце **** ******* им е дал идеята. Гледам изпълнението и 100% ми прилича на нашите.
    Естествено по еврофондовете е минало
Последни новини