Първокурсникът по медицина Делян Стоянов е част от иновативен проект за 3D импланти

Първокурсникът по медицина Делян Стоянов вече е част от проект за създаване на анатомични импланти и органи чрез 3D технология.

Делян Стоянов е от Първомай, завършва Английската гимназия през тази година, в условията на обучение в електронна среда, и успява да стане студент по медицина. Като такъв той отчита, че е потърпевш – анатомия не може да се изучава само на теория. Затова търси алтернативни решения. За екипа на OS Implants научава от приятеля си Николай Методиев. Той го запознава  – прохождаща фирма, разпространяваща иновациите за 3D принтирането в България.  Целта е да създаде модели на човешките органи и кости, които засега служат само за обучение, но дългосрочната цел е възможността те да бъдат имплантирани.  Вече имат добър опит с имплантирана на куче кост.

Компанията създава триизмерни модели на заснети чрез томографски апарати изображения. Преди да бъдат принтирани моделите могат да бъдат разгледани виртуално. Така освен здрави импланти, може да бъде видяно и мястото, на което има здравословен проблем и да се създаде модел на лекуването му.

Екипът се ръководи от младия д-р Ваньо Везоров – изключително амбициозен , знаещ човек, който вече живее и мисли с понятия от бъдещето; лидер, успял да обедини знанията и силите на начинаещи лекари. Преди време той попада на статия, че в света се принтират първите костни модели, които се използват за операции при хора. Решава да бъде един от пионерите в България .

Задачата на Делян в екипа е да се занимава с разпространението на иновациите – създаване на съдържание в социалните медии и стратегическото планиране и маркетинг на компанията. Той подготвя и участва в различни форуми, на които представя дейността на компанията.

Пред него не стои въпросът какво е общото между медицината и тези дейности, които са по-скоро работа за пиар и икономист. Аз съм любознателен човек, категоричен е той, имам доста различни интереси – история, икономика, литература. Не можеш да представяш иновации и приложение на идеята, ако не си запознат теоретично с тези иновации, но мисля, че мога и съм полезен и с други мои знания.

3D имплантите е област, която бързо се развива, много скоро се очаква те да излязат на пазара. Според  Делян,  този тип иновации скоро ще се превърнат в печеливш бизнес.

Той самият вижда огромен потенциал в тази посока и има намерение да остане в България. За него 3D имплантите са необятно море с много възможности. Но това до скоро не е било част от интересите му. Макар винаги да е знаел, че ще се занимава с медицината по-скоро като наука отколкото като практика, приоритет са му били генната терапия и генното инженерство, наследствените болести.

3D принтирането му допада като идея – това се превръща не само в част от обучението  и виртуалната реалност – то вече е практика

Създадена  през 2019, компанията вече има готов продукт, приложим при животните. Предстои одобрение на дейността за хора – нещо, което изисква повече проучвания и разрешения.

Когато говорим за промени в медицината, ние вече ги осъществяваме – категоричен е Делян.

На 14 ноември се организира онлайн събитие, на което желаещите могат да научат повече за 3D имплантите и приложението им във ветеринарната медицина.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини