9 °C

Първокурсникът по медицина Делян Стоянов е част от иновативен проект за 3D импланти

Първокурсникът по медицина Делян Стоянов вече е част от проект за създаване на анатомични импланти и органи чрез 3D технология.

Делян Стоянов е от Първомай, завършва Английската гимназия през тази година, в условията на обучение в електронна среда, и успява да стане студент по медицина. Като такъв той отчита, че е потърпевш – анатомия не може да се изучава само на теория. Затова търси алтернативни решения. За екипа на OS Implants научава от приятеля си Николай Методиев. Той го запознава  – прохождаща фирма, разпространяваща иновациите за 3D принтирането в България.  Целта е да създаде модели на човешките органи и кости, които засега служат само за обучение, но дългосрочната цел е възможността те да бъдат имплантирани.  Вече имат добър опит с имплантирана на куче кост.

Компанията създава триизмерни модели на заснети чрез томографски апарати изображения. Преди да бъдат принтирани моделите могат да бъдат разгледани виртуално. Така освен здрави импланти, може да бъде видяно и мястото, на което има здравословен проблем и да се създаде модел на лекуването му.

Екипът се ръководи от младия д-р Ваньо Везоров – изключително амбициозен , знаещ човек, който вече живее и мисли с понятия от бъдещето; лидер, успял да обедини знанията и силите на начинаещи лекари. Преди време той попада на статия, че в света се принтират първите костни модели, които се използват за операции при хора. Решава да бъде един от пионерите в България .

Задачата на Делян в екипа е да се занимава с разпространението на иновациите – създаване на съдържание в социалните медии и стратегическото планиране и маркетинг на компанията. Той подготвя и участва в различни форуми, на които представя дейността на компанията.

Пред него не стои въпросът какво е общото между медицината и тези дейности, които са по-скоро работа за пиар и икономист. Аз съм любознателен човек, категоричен е той, имам доста различни интереси – история, икономика, литература. Не можеш да представяш иновации и приложение на идеята, ако не си запознат теоретично с тези иновации, но мисля, че мога и съм полезен и с други мои знания.

3D имплантите е област, която бързо се развива, много скоро се очаква те да излязат на пазара. Според  Делян,  този тип иновации скоро ще се превърнат в печеливш бизнес.

Той самият вижда огромен потенциал в тази посока и има намерение да остане в България. За него 3D имплантите са необятно море с много възможности. Но това до скоро не е било част от интересите му. Макар винаги да е знаел, че ще се занимава с медицината по-скоро като наука отколкото като практика, приоритет са му били генната терапия и генното инженерство, наследствените болести.

3D принтирането му допада като идея – това се превръща не само в част от обучението  и виртуалната реалност – то вече е практика

Създадена  през 2019, компанията вече има готов продукт, приложим при животните. Предстои одобрение на дейността за хора – нещо, което изисква повече проучвания и разрешения.

Когато говорим за промени в медицината, ние вече ги осъществяваме – категоричен е Делян.

На 14 ноември се организира онлайн събитие, на което желаещите могат да научат повече за 3D имплантите и приложението им във ветеринарната медицина.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днешният ден едва ли ще ви изненада с нещо, но ако решите да положите малко повече усилия може би ще изненадате себе си. Някои от вас имат възможност да постигнат нещо, към което отдавна се стремят и точно днес това ще ви се отдаде много по-лесно от когато и да било друг път. Сигурно знаете за какво става дума и ако имате късмет ще се сетите навреме за да го направите.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се радвате на добро сътрудничество с деловите си партньори. Не отлагайте среща с важен за вас човек. Сега е момента да действате по-открито и да покажете това, на което сте способни. Даденостите съвпадат с желанията ви и не ви остава нищо друго, освен да действате.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Всичко, което правите днес ще ви носи удовлетворение, защото се отнасяте към него с предпочитание. Контролирайте емоциите си и не допускайте да пропуснете нещо важно заради невъздържаност или недобре преценена ситуация. Радвайте се на малките неща, не бъдете максималисти.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В основата на компромисите днес се корени успешната ви работа. Независимо с какво се занимавате, бъдете готови да се съгласявате с мнението на околните и да се стараете да потушавате възможните конфликти. Това ще ви спести ценно време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което предприемате сами. Следвайте намерението си докрай.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще върви с променлив успех. Влагате прекалено много емоции дори в дребни неща и това може бързо да ви изтощи. В личен план проявявате излишна упоритост, която може да влоши положението ви без да ви донесе никакъв положителен резултат. Дори да ви е трудно, постарайте се да говорите открито за нещата, които ви интересуват.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е успешен за онези от вас, които си търсят работа. Успявате да намерите предложения, които ви удовлетворяват и едва ли някой ще се учуди ако съвсем скоро смените работното си място. Във ваш плюс е че бързо се адаптирате към нови места и ситуации. Бързо установявате нови познанства, което още повече улеснява промените при вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Активни и уверени в себе си ще получите добра оценка за работата си и съответното възнаграждение за труда си. За сметка на това в личния си живот е възможно да изживеете разочарования. Помислете дали сте отговорили на нечии очаквания и чия е вината за разминаването ви с тях.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще съобразите външните си изяви с духовните си потребности и така ще ги направите по-впечатляващи. Добрата реклама е най-голямата ви печалба днес. Очакванията на бизнесмените ще се доближат до реалността, само с малко изключени. Някои от делата ви ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не позволявайте на никой да ви пречи на успешния ви ход в реализиране на целите ви. Сътрудничеството ви с определени хора ще бъде ползотворно, но не бива да налагате на всяка цена мнението си. В противен случай рискувате да провалите нещо, което със сигурност върви към успех.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви успешен ден, наситен с много срещи и разнородни контакти. Общуването е ваша стихия обаче затова няма да е чудно че успявате да постигнете значителни резултати в тази област. Не е трудно да ви повярва човек за каквото и да било, толкова е силна способността ви да убеждавате При това го правите с обаянието, характерно за Водолея.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С общи усилия ще приключите проект или друга задача, еднакво интересна за вас и хората от обкръжението ви. Застанете на принципни позиции, когато се очаква да бъдат взети важни решения и не допускайте съмненията у някого да възпрат общия устрем. В крайна сметка ще се поздравите с повече свършена работа, което означава и по-добри доходи.
28 фев 2021
Последни новини