-1 °C

Първокурсникът по медицина Делян Стоянов е част от иновативен проект за 3D импланти

Първокурсникът по медицина Делян Стоянов вече е част от проект за създаване на анатомични импланти и органи чрез 3D технология.

Делян Стоянов е от Първомай, завършва Английската гимназия през тази година, в условията на обучение в електронна среда, и успява да стане студент по медицина. Като такъв той отчита, че е потърпевш – анатомия не може да се изучава само на теория. Затова търси алтернативни решения. За екипа на OS Implants научава от приятеля си Николай Методиев. Той го запознава  – прохождаща фирма, разпространяваща иновациите за 3D принтирането в България.  Целта е да създаде модели на човешките органи и кости, които засега служат само за обучение, но дългосрочната цел е възможността те да бъдат имплантирани.  Вече имат добър опит с имплантирана на куче кост.

Компанията създава триизмерни модели на заснети чрез томографски апарати изображения. Преди да бъдат принтирани моделите могат да бъдат разгледани виртуално. Така освен здрави импланти, може да бъде видяно и мястото, на което има здравословен проблем и да се създаде модел на лекуването му.

Екипът се ръководи от младия д-р Ваньо Везоров – изключително амбициозен , знаещ човек, който вече живее и мисли с понятия от бъдещето; лидер, успял да обедини знанията и силите на начинаещи лекари. Преди време той попада на статия, че в света се принтират първите костни модели, които се използват за операции при хора. Решава да бъде един от пионерите в България .

Задачата на Делян в екипа е да се занимава с разпространението на иновациите – създаване на съдържание в социалните медии и стратегическото планиране и маркетинг на компанията. Той подготвя и участва в различни форуми, на които представя дейността на компанията.

Пред него не стои въпросът какво е общото между медицината и тези дейности, които са по-скоро работа за пиар и икономист. Аз съм любознателен човек, категоричен е той, имам доста различни интереси – история, икономика, литература. Не можеш да представяш иновации и приложение на идеята, ако не си запознат теоретично с тези иновации, но мисля, че мога и съм полезен и с други мои знания.

3D имплантите е област, която бързо се развива, много скоро се очаква те да излязат на пазара. Според  Делян,  този тип иновации скоро ще се превърнат в печеливш бизнес.

Той самият вижда огромен потенциал в тази посока и има намерение да остане в България. За него 3D имплантите са необятно море с много възможности. Но това до скоро не е било част от интересите му. Макар винаги да е знаел, че ще се занимава с медицината по-скоро като наука отколкото като практика, приоритет са му били генната терапия и генното инженерство, наследствените болести.

3D принтирането му допада като идея – това се превръща не само в част от обучението  и виртуалната реалност – то вече е практика

Създадена  през 2019, компанията вече има готов продукт, приложим при животните. Предстои одобрение на дейността за хора – нещо, което изисква повече проучвания и разрешения.

Когато говорим за промени в медицината, ние вече ги осъществяваме – категоричен е Делян.

На 14 ноември се организира онлайн събитие, на което желаещите могат да научат повече за 3D имплантите и приложението им във ветеринарната медицина.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Хороскоп за 27.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
27 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
27 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
27 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
27 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
27 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
27 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
27 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
27 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
27 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
27 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
27 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
27 ное 2020
Последни новини