16 °C

Първокурсникът по медицина Делян Стоянов е част от иновативен проект за 3D импланти

Първокурсникът по медицина Делян Стоянов вече е част от проект за създаване на анатомични импланти и органи чрез 3D технология.

Делян Стоянов е от Първомай, завършва Английската гимназия през тази година, в условията на обучение в електронна среда, и успява да стане студент по медицина. Като такъв той отчита, че е потърпевш – анатомия не може да се изучава само на теория. Затова търси алтернативни решения. За екипа на OS Implants научава от приятеля си Николай Методиев. Той го запознава  – прохождаща фирма, разпространяваща иновациите за 3D принтирането в България.  Целта е да създаде модели на човешките органи и кости, които засега служат само за обучение, но дългосрочната цел е възможността те да бъдат имплантирани.  Вече имат добър опит с имплантирана на куче кост.

Компанията създава триизмерни модели на заснети чрез томографски апарати изображения. Преди да бъдат принтирани моделите могат да бъдат разгледани виртуално. Така освен здрави импланти, може да бъде видяно и мястото, на което има здравословен проблем и да се създаде модел на лекуването му.

Екипът се ръководи от младия д-р Ваньо Везоров – изключително амбициозен , знаещ човек, който вече живее и мисли с понятия от бъдещето; лидер, успял да обедини знанията и силите на начинаещи лекари. Преди време той попада на статия, че в света се принтират първите костни модели, които се използват за операции при хора. Решава да бъде един от пионерите в България .

Задачата на Делян в екипа е да се занимава с разпространението на иновациите – създаване на съдържание в социалните медии и стратегическото планиране и маркетинг на компанията. Той подготвя и участва в различни форуми, на които представя дейността на компанията.

Пред него не стои въпросът какво е общото между медицината и тези дейности, които са по-скоро работа за пиар и икономист. Аз съм любознателен човек, категоричен е той, имам доста различни интереси – история, икономика, литература. Не можеш да представяш иновации и приложение на идеята, ако не си запознат теоретично с тези иновации, но мисля, че мога и съм полезен и с други мои знания.

3D имплантите е област, която бързо се развива, много скоро се очаква те да излязат на пазара. Според  Делян,  този тип иновации скоро ще се превърнат в печеливш бизнес.

Той самият вижда огромен потенциал в тази посока и има намерение да остане в България. За него 3D имплантите са необятно море с много възможности. Но това до скоро не е било част от интересите му. Макар винаги да е знаел, че ще се занимава с медицината по-скоро като наука отколкото като практика, приоритет са му били генната терапия и генното инженерство, наследствените болести.

3D принтирането му допада като идея – това се превръща не само в част от обучението  и виртуалната реалност – то вече е практика

Създадена  през 2019, компанията вече има готов продукт, приложим при животните. Предстои одобрение на дейността за хора – нещо, което изисква повече проучвания и разрешения.

Когато говорим за промени в медицината, ние вече ги осъществяваме – категоричен е Делян.

На 14 ноември се организира онлайн събитие, на което желаещите могат да научат повече за 3D имплантите и приложението им във ветеринарната медицина.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Хороскоп за 08.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
08 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
08 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
08 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
08 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
08 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
08 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
08 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
08 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
08 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
08 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
08 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
08 май 2021
Последни новини