Публикуван е План за интегрирано развитие на община Първомай

План за интегрирано развитие на община Първомай /ПИРО/ през периода 2021-2027 година предстои да бъде приет от ОбА. Документът е от 225 страници и е публикуван е на сайта на общината. Предстои да бъде обществено обсъден на 9.09.2020 г. от 11 часа в пленарна зала.

Общинските планове за развитие се изготвят за периода на действие от 7 години. Общинският план за развитие се обсъжда и приема от Общински съвет по предложение на кмета на общината.

Планът за интегрирано развитие на община Първомай за периода 2021-2027г. ще определи средносрочните цели и приоритети за развитие на община Първомай, отчитайки специфичните характеристики и потенциала на общината, от една страна, и стратегически насоки за разработване на целите и приоритетите на общинските планове за развитие, от друга. В него са дефинирани проектни идеи за финансиране със средства от европейски бюджет, общински бюджет и други източници.

Поради значимостта на настоящия план, който е важен, планов и стратегически документ, всички заинтересовани лица, освен на обявената дата за обществено обсъждане, могат и да представят писмени предложения, становища и мнения по предложения проект до 15.09.2020г. 17:00ч. вкл. на електронен адрес https://www.parvomai.bg/ или във фронт офиса на ОбА.

Водещ принцип при разработването на общинските планове е партньорството с широк кръг заинтересовани страни – организации, институции, икономически и социални партньори, както и с физически лица и представители на юридически лица, имащи отношение към развитието на общината.

Първата голяма цел е икономическо развитие на общината, което включва няколко приоритта: Стимулиране на създаване и развитие на местен бизнес и привличане на инвеститори; Насърчаване на предприемачеството; Развитие на устойчиво селско стопанство; Устойчиво развитие на туризма;Подкрепа на общинската икономика за иновации и технологично развитие; Цифровизация на икономиката; Осигуряване на достъп до качествени здравни услуги; Достъп до специализирана дългосрочна грижа и социално включване ; Добро образование и обучение, основа за професионална реализация; Подкрепа на културните институции и социализация и представяне на културно историческото наследство;Достъп до спорт и услуги; Инвестиции за опазване на биологичното разнообразиеи защита от рискове от климатични промени;Осигуряване на цифрова свързаност и достъпност и др.

Целият документ може да бъде разгледан тук

Теодора Киркова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини