Над 500 души достигнаха наетите в златодобива и съпътстващите го дейности в Крумовград

Над 500 души достигнаха наетите в златодобива и съпътстващите го дейности в Крумовград. Служителите на златодобивната компания Дънди прешъс метълс са вече 278, от които 42 жени. Индиректно наети чрез подизпълнители са 258 души. Броят на наетите фирми от Крумовград и общината през второто тримесечие на тази година достигна 41. Това съобщиха на брифинг в Крумовград от ръководството на компанията.

  Фондът за насърчаване и подпомагане на малкия и средния бизнес е одобрил три проекта на обща стойност 696 578 лв, като са разкрити 9 нови работни места. Фондът се отваря и за земеделски производители. Това подчерта вицепрезидентът и генерален мениджър на Дънди прешъс метълс инж.д-р Илия Гърков.

  Компанията има последователна политика и по отношение на човешките ресурси. Върви стажантска програма за 2020 г. Петима стажанти са посетили рудник „Ада тепе” при Крумовград.Стажът им в Крумовград ще бъде за един месец.

  Д-р Гърков съобщи, че има тенденция за увеличаване на добивания златен концентрат от рудник „Ада тепе”. Количеството му през второто тримесечие е достигнало  1 517 т. Добитата руда е 272 255 тона, а преработената 224 573 тона.

  Дънди прешъс метълс има проучвателна площадка в Ивайловградско в м.Дълбоката река. Допроучва участъци и в Крумовградско.

  Златото все още не е обект на стратегически интерес в световен план. Увеличено е купуването на ювилирното злато. Така обикновените хора се застраховат от несигурността ,посочи д-р Гърков. Той посочи, че 2 пъти в световен мащаб се е увеличило използването на злато във високите технологии.

 В момента не богатите държави, а тези със слаби валути като Русия и Турция купуват злато на международните пазари посочи генералният менъджър на Дънди прешъс метълс.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини