35 °C

Паметник в цял ръст на последния родопски цар Момчил ще посреща на границата с Гърция, нужни са още средства

Изображение 1 от 4

  През настоящата 2020 г. Златоград отбелязва 675 г. от гибелта на Момчил войвода, а годината е обявена за „Година на Момчил войвода – родопския цар“

  В параклиса „Света Неделя“, на връх Света Неделя, в деня на Светицата 7 юли, бяха почетени всички загинали, заупокойна молитва беше отслужена за Момчил юнак, по повод на  годишнината от гибелта му на7 юли преди 675 години.

  Панихидата събра златоградчани на върха, от който се вижда като на длан цялата местност, която според исторически данни е била владение на Момчил. Гости на събитието бяха историкът проф. Николай Овчаров, който представи за първи път проучванията си, съвместно с проф. Пламен Павлов, за Момчил юнак. Изследването им "Момчил - родопския цар" е събрано в книга, която официално ще бъде представена през август.

  Кулминацията в честванията на колосалната за Средновековието фигура на владетел, който пръв се организира да даде военен отпор на нашествието на османците в Родопите ще бъде откриване на негова статуя. Тя се работи активно, предстои отливането й и ще бъде монтирана близо до граничния пункт с Гърция, като според историците границите на владението на Момчил е била далеч отвъд пределите на Родопите.

  Монументът в цял ръст е съчетание от гранат и метал, последният родопски цар е изваян от камъка в героична поза, наметнат със средновековно наметало и оръжие, шлемът и ризницата ще са от метал, и заедно с постамента ще бъде висока почти три метра.

  Официалното отркриване е планирано на 22 август т.г. , поканени са много гости. За цялостната организация на честванията, чиято кулминация е откриването на скулптурната композиция с чешма, са направени множество дарения от цялата страна, но организаторите имат нужда от още средства и се обръщат с апел за помощ към дарителите.

  "Искаме да възродим паметта на този първи български владетел противопоставил се на турците", каза инж. Александър Митушев от инициативния комитет. За паметника вече са дарили десетки фирми и граждани, но продължават да се набират дарения за довършването му. Две експедиции в Гърция за проучването на царуването на Момчил е правил проф. Николай Овчаров и по думите му, Момчил царува едва 2 години, но създава внушително княжество в Родопите, а "родопският цар" не е литературно сравнение. "Проф. Павлов доказва, че Момчил е родопски българин. В началото е бил разбойник, но след това става признат военачалник. Възползва се от гражданските войни във Византия през 1341-1346 г. и създава княжество.“, обяснява проф. Овчаров.

  На 7 юли 1345 г. се изправя на голямо сражение срещу Кантакузин и подкрепящите го турски части при крепостта Перитеорион при днешното Порто Лагос в Северна Гърция, където загива. Това е първото голямо сражение, което християнски владетел дава на турските войски. Турците са впечатлени от неговата мощ. Турски поет го описва голям като кула, минаре. Бил е много снажен, силен. Споменът за него остава, песните за Момчил са едни от най-многобройните.", каза проф. Овчаров.

  Според него, на връх Света Неделя е имало крепост, която категорично свързва с Момчил, но може да го докаже с разкопки. На върха, където на 7 юли беше почетена паметта му има останки от стена изградена с хоросан, която по първоначален оглед без поручвания, истърикът датира приблизително около от 4-5 век.  

   Момчил е един от първите българи и първите европейци въобще, които без страх се опълчват на ранното османско нашествие. По онова време той е един от най-влиятелните хора в Родопите, с голям авторитет и решителни военни действия се изправя срещу враговете и защитава владенията си и населението в тях.

  Още през миналата година беше обявено началото на инициатива за издигане на паметник на войводата в района на граничния пункт Златоград-Термес, за чието изграждане беше открита набирателна банкова сметка, но днес средствата не достигат и са нужни още.

   Александър Митушев е сред най-активните инициатори на съхраняването на историческата и културна памет на региона и се обръща към всички родолюбиви българи у нас и в  чужбина с апел да се включат в довършването на паметника на последния родопски цар. По негова инициатива и със средства, основно дарени от него, са създадени Музея на Делю Войвода и хайдушкото движение в Златоград, където образът на последния родопски цар може да се види в истинската му величина- талантлив като стратегическо мислене, много смел и физически силен.

  Организаторите обявиха, че се надяват на съпричастността и подкрепата на възможно повече хора, за да се реализира родолюбивото начинание.

  БАНКА ДСК ЕАД
  Титуляр: ИК честване 675 г. гибелта на Момчил войвода
  IBAN BG29STSA93000026512384
  BIC STSABGSF

  ЩилянаЧакърова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 03.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ако ви се налага да правите обективна оценка на конкретна ситуация, работа или друго важно събитие се абстрахирайте от умората и личните си предпочитания. Не е изключено да получите вести, които биха повлияли на избора ви. Вярвайте, всичко ще се подреди по начин, който ще одобрите и за това не бива да се притеснявате.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаквани развития ще подобрят самочувствието и финансите ви. Подготвени сте за това и без изненади ще приемете нечие решение. На други късметът ще се усмихне с предложение за пътуване или изясняване на заплетен въпрос. С вежливото си поведение ще се нареди сред претендентите за нещо повече, което заслужавате.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Постарайте се да довършите нещо, което сте започнали по-рано и като цяло да не оставяте нищо недовършено. Когато работите, правете го съсредоточено и не мислете за странични неща. Имате всички шансове да се справяте блестящо с работата си, стига да вложите всичката си енергия в една насока. Не подценявайте помощта на близките си, те могат да ви съдействат.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Демонстрирате самочувствие и това ще бъде забелязано от хората около вас. Не се поддавате на чужди влияния и предпочитате да следвате собствените си планове. Не се изолирайте от хората, които държат на вас. Случайно научавате факт, и това ще повиши настроението ви за дни напред.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много скоро ще разберете, че в конкретно начинание се нуждаете от подкрепа. Ако продължите да упорствате ще си създадете повече главоболия. До вас има хора, които с готовност биха ви подкрепили, стига да ги потърсите. Кратко пътуване за среща с близък човек или по служба.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Суматохата край вас може да ви създаде умора и напрежение. Грижите ви са не по-малко натоварващи, но предвид отговорното ви отношение, ще се справите. Във възможностите ви е и да бъдете по-внимателни и добри с околните. Намерете време и за себе си, починете си, като не отхвърляте нещата, които ви правят щастливи.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще решавате въпроси, създаващи ви притеснения и най-вече на близките ви. Повечето от тях са икономически и битови, но не пренебрегвайте и здравето си. Ако сте спокойни ще ви бъде по-лесно да намерите правилните решения, припряността и гнева са лоши съветници. Последователни в действията си, ще създадете добри очаквания в онези, които разчитат на вас.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  На делова среща ще обсъждате полезни за бизнеса ви идеи. Ще последват добри развития, които ще дойдат като отговор на усилената ви работа от последните дни. В семейството също ще имате повод за празнуване, нечии успех или оздравяване ще подобри настроението ви и отвори сетивата ви за забавления.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Заемате се с твърде много неща наведнъж и твърде възможно е да не успеете да се справите с нищо. Иска ви се всичко да върви като по вода, но за целта са нужди последователни, а не едновременни усилия. Починете си от отговорностите и се постарайте да не си създавате нови. Бъдете по-практични в покупките си, особено ако сумите с които разполагате са ограничени.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С повече или по-малко усилия, но ще свършите по-голямата част от заплануваното днес. Срещите ви ще са ползотворни с идеите, върху които ще работите през следващите дни. Знаете как да подходите, за да ви потръгнат нещата. В края на деня ще научите приятни вести и ще можете се отпуснете.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще получите гаранциите, които очаквате да ви направят по-стабилни във финансов и личен план. Заложили сте на правилната карта, но не отхвърляйте възможността да разширите бизнеса си с полезното сътрудничество на хората с власт. Ще останете изкушени от възможността за светска изява.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Като духовни хора, ще оцените присъствието на обкръжението си и ще благодарите на съдбата, за щедростта й към вас. Доверието помежду ви ще направи възможно всичко, за което заедно мечтаете. Денят е важен за социално-ангажираните, не пропускайте да направите своя избор в полза на по-доброто си бъдеще.
  03 авг 2020
  Последни новини