11 °C

Община Първомай е с положителен механичен прираст и отрицателен естествен

Според института за пазарна икономика, в община Първомай, през 2019 година са живели 23 200 души.

От изследваните през 2018-19 година показатели единственият, който е позитивен е механичното увеличаване на населението. В общината има повече дошли отколкото изселили се хора. В абсолютна стойност разликата е 128 човека, което в проценти прави 5,5%. В страната има 97 такива общини от общо 265. Лидер в това отношение са София и изпреварващият я Кърджали.

Естественият прираст е отрицателен – починали са 344 човека повече, отколкото са се родили или това са -14,8%.

Отношението на възрастовата група 15-65 към 65+ е 2,29. Т.е. малко повече от двама работещи издържат 1 пенсионер. В страната този коефициент е между 2 и 3 и показва застаряването на населението. Единични са случаите на общини, в които 3 или 4 работещи издържат пенсионер.

Негативна е картината и при групите, които трябва да се заместват в Първомайска община. Подрастващите до 15 години са два пъти по-малко от възрастните над 65+.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (17)

 • 1
  Му
  Мурат
  11 -1
  12:44, 3 юли 2020
  Руждито като построй джамията и механичният прираст на определени етнически групи към града ще се утрои
  • Ха
   Хас Мукар
   11 0
   15:32, 3 юли 2020
   Механичното заселване на сигани гласопадователи е само в избирателните списъци и при социалните за перманентно изискуемите помощи. Серията от некадърни управници доведе града до обезлюдяване и тотална сиганизация,замаскирана под административната и криворазбрана "интеграция".
  • Му
   Мухтар
   4 0
   18:56, 3 юли 2020
   Башка личния принос на Ружди за увеличаване броя на новородените от майки чиновнички.
 • 2
  Ст
  Статистик
  4 0
  12:57, 3 юли 2020
  Снимката ясно показва преобладаващата възрастова група в общинЪтЪ
 • 3
  Ве
  Ветеран.
  8 0
  14:35, 3 юли 2020
  Ев за младите ко са направи та да ги задържат тук завод да рече някой да прави те го спират да не вземе заплати повече да даде и да привлече хора от друтите предприятия които се броят на пръсти застаряващо не ем застаряващо ще дойде време кмета да е от ул бузлуджа ще видите на там върви
 • 4
  32
  321
  14 -1
  19:19, 3 юли 2020
  Само че Община Първомай не е онзи мърльо кмета Митков, на онзи негов заместник, подчинени на други .Общината не е онези партийни мърльовци с тежки дебели дупета, бивши селски кметове,пенсионери алкохолици, наркомани шофьори, ниско интелигентни Тосковци.... Ликоито по няколко часа на ден пият кафета, разхождат се, топлят столовете на офиси и канцеларии и мислят от къде да засмучат незаслужени пари...Общината е чичо Гуньо от Градина, на бай Коста от Искра, на Хасан от Воден, на бай Осман от Буково... Това е Община Първомай и ние хората от нея трябва да плащаме и страдаме заради посочените тежки думбази.

  Това обаче не е България. Това е БСП, който ще докара Общината до дъното
 • 5
  ?
  ?
  8 -1
  13:46, 4 юли 2020
  Руждито ни го завеща Папазов, въпроса е с цената на какво Митков ще го пренесе през мандата.
  Оглушителното мълчане на агънцето кмет, не е в негова полза. А Ружди ще си разиграва коня толкова, колкото му позволяват кметските зависимости.
  • Кр
   Креавед
   6 0
   15:57, 4 юли 2020
   Да не би Папазов да води преговори с Мурат за подкрепа на изборите та Руждито да е негова заслуга.Митков обещавал много неща само да го подкрепят.И Ружди ще прави каквото си иска.А другаря Митков ще духа супата.
 • 6
  19
  1952
  12 0
  19:49, 4 юли 2020
  Кмета на Варна е със заплата 1661лв,Николов от Бургас-1980лв,Фандъкова-2900лв,на Ст.Загора-2300лв,на Плевен-2700лв.и т.н.Какво толкова работи Митков,за да получава 2500 лв.Кмет на община с 23000 жители заплатата му не трябва да е по-вече от минималната за страната-610лв/в сравнение с горепосочените кметове/.
  • Км
   Кмет на село от околията
   8 0
   07:18, 5 юли 2020
   Ти луд ли си бе? Как се подържа възбуден поглед със 610 лева. Че с тези пари не можеш и Арда да пушиш.
  • То
   То да беше
   8 0
   13:09, 6 юли 2020
   То да беше само заплатата. Лек автомобил и личен шофьор го водят и прибират от местоспането в областния център. Като го избирахте, знаехте ли , че не живее тук?
  • 3,
   3,14
   6 0
   15:51, 6 юли 2020
   Кмета социалист на Перник се помолил заплатата му да се увеличи само с 1000лв.,но общинарите му гласували увеличение с 2300лв.В момента той е първенец -5040лв.Като че ли всички кметове от БСП са от един " дол дренки"-безочливи и дебелооки!!!!
  • Пи
   Пи
   6 -1
   05:51, 7 юли 2020
   Всичко може да е, но момчето митков е уникален.За негово лично самочувствие едва ли ще осъзнае, че дължи Стола си на отрицателния вот към Христо Вълчев...
 • 7
  Ма
  Мархаба ефенди
  5 0
  08:35, 7 юли 2020
  Най-противоречивата и безпринципна коалиция в общината БСП+ДПС+сдс. Първите две са си традиционни дружки, но последната буди недоумение със случайното си и роболепно местоположение в месната власт. И за това не се учудвайте ,че зам.кмета от ще прави джамия. Когато кмета и председателя на общинския съвет ръководят общината без всякакви принципи и само за да консумират порочния си съюз,водени единствено от страха да запазят и този месец крехкото си мнозинство - тогава паранджите в Хаджиелес ще се множат.
 • 8
  12
  123
  1 0
  10:40, 7 юли 2020
  В скоби в началото на сайта има 14 коментара,тук са само 7.Къде са останалите 7?
  • Ки
   Кирякова
   0 -1
   11:56, 7 юли 2020
   Ако можеш да преброиш колко са коментарите и коментарите - отговорите към тях, ще получиш написаното по-горе число.
 • 9
  Уч
  Учителка
  2 0
  17:19, 7 юли 2020
  Учителка му е била някоя най-добра актриса между учителите и най-добра математичка сред актрисите...

Хороскоп за 23.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
23 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
23 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
23 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
23 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
23 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
23 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
23 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
23 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
23 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
23 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
23 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
23 яну 2021
Последни новини