Швейцарската полиция разследва 8-годишно, опитало да пазарува с детска банкнота

Швейцарската полиция разследва 8-годишно момче, което попитало дали може да използва детска банкнота в селски магазин.

Фалшивите пари били китайска церемониална банкнота, която традиционно се изгаря при погребения в страната, за да осигури на починалия щастлив задгробен живот.

Срещу момчето, чието име не се споменава, не са повдигнати обвинения, но името му ще остане в полицейските архиви до май 2032.

Фалшивите еврови банкноти се разпространявали в началото на май по време на карнавал в град Сисач, в кантона Базел, където официалната валута е швейцарски франк. Бнкнотите, отпечатани на обикновена хартия, носели китайски символи.

В края на април, момчето, 10-годишния му брат и съседско момиче отишли в селския магазин близо до Дитген. По-малкият попитал дали може да използва банкнотата.

Макар банкнотата недвусмислено да изглеждала фалшива, служителят в магазина решил, че е негов дълг да се обади в полицията. “Такава е политиката ни, инструктирани сме от централата във Вѝнтертур”, обяснил управителят на магазина Таня Бауман.

На 28 май, полицията се свързала с родителите на момчето и три часа претърсвала дома им.

Носели със себе си записи на посещението на децата в магазина.

Говорител на полицията в Базел-Ландшафт казва: Бяхме информирани, че деца са опитали да пазаруват в магазин с няколко фалшиви еврови банкноти. Заподозряхме опит за пускане в обращение на фалшиви пари.

Разследващите трябвало да определят дали фалшивите пари са били използвани умишлено и дали децата подлежат на наказание.

Малчуганите били снимани за полицейските архиви.

Домът им бил претърсен за други фалшиви пари. Били открити три 50-еврови, две 20-еврови, пет 10-еврови и три 5-еврови банкноти, които били иззети от полицията.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини