6 °C

Общината разпространи указания за разделно събиране на отпадъците

Общинска администрация Първомай разпространи Указания за разделно събиране на отпадъци от опаковки за търговските обекти. Препоръките се раздават на собствениците на магазини срещу подпис.

Ресорният зам. –кмет Ружди Салим каза, че това се налага след многобройни сигнали на граждани, че цветните контейнери за събиране на опаковки бързо се запълват с кашони и други опаковки от търговските обекти. Това създава проблем не само защото гражданите не могат да ги ползват, а и защото препълнени контейнерите представляват неприятна гледка, а нерядко и вятърът разнася съдържанието им.

Основното, на което се набляга в указанията е, че преди изхвърлянето на опаковките, те трябва да бъдат смачкани или сгънати, така че да се намали обемът им до минимум. На собствениците се препоръчва в случай, че са образували повече отпадъци от обичайното, да ги сгънат и да ги съхраняват в обекта си, а в деня на обслужването по график, да ги изнесат сгънати и по възможност завързани до контейнерите за разделно събиране. Друга препоръка е се договорят с дружество, което притежава разрешение за дейности с отпадъци, което да изкупува опаковките.

По думите на зам.-кмета част от препоръките се отнасят и до гражданите. Все още много малък процент от тях използват контейнерите за разделно събиране на отпадъците. Практика е там да се изхвърля био маса и битов отпадък. 

Отправя се призив за повече съзнание. Разделното събиране на отпадъците е отговорно решение с принос към природата и икономиката на страната ни. За мнозина разделното събиране на опаковките е новост, но това е първата стъпка към зелена и чиста околна среда, изискваща минимум средства и усилия.

Припомняме, че разделното събиране е задължително по Закон. В Първомай има осигурени  149 съда за разделно събиране на опаковки, с общ обем 167 820 л. Контейнерите са два вида – жълти и зелени.

В жълтите контейнери се събира хартия, пластмаса и метал.  Хартиените отпадъци от опаковки са: кашони, картон, картонени кутии (от прах за пране, хранителни продукти, лекарства, обувки, дрехи и др.), опаковъчна хартия за пликове, пакетиране и обвиване.Пластмасовите опаковки, които можете да изхвърляте разделно са: Полиетиленово фолио (найлон), пластмасови бутилки от минерална вода, безалкохолни и алкохолни напитки; бутилки и туби от миещи и почистващи препарати; флакони от шампоани, балсами и др. козметични продукти; найлонови пликове и торбички. Забранено е изхвърлянето на пластмасови опаковки, съдържащи опасни вещества. Металните опаковки, които можете да изхвърляте разделно са кенове от напитки, консервни кутии, метални спрей-флакони от дезодоранти, пяна за бръснене и др. козметични продукти, метално фолио; всякакви видове капачки – от буркани и шишета. Преди да изхвърлите опаковките, трябва да изпразним съдържанието им, да ги смачкаме с цел намаляване на обема.

В зелените контейнери се изхвърля стъкло: всякакви видове буркани от консервирани и детски храни; бутилки от алкохолни и безалкохолни напитки; шишета и флакони от козметични продукти; други стъклени опаковки, които не съдържат опасни вещества.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини