16 °C

Общината разпространи указания за разделно събиране на отпадъците

Общинска администрация Първомай разпространи Указания за разделно събиране на отпадъци от опаковки за търговските обекти. Препоръките се раздават на собствениците на магазини срещу подпис.

Ресорният зам. –кмет Ружди Салим каза, че това се налага след многобройни сигнали на граждани, че цветните контейнери за събиране на опаковки бързо се запълват с кашони и други опаковки от търговските обекти. Това създава проблем не само защото гражданите не могат да ги ползват, а и защото препълнени контейнерите представляват неприятна гледка, а нерядко и вятърът разнася съдържанието им.

Основното, на което се набляга в указанията е, че преди изхвърлянето на опаковките, те трябва да бъдат смачкани или сгънати, така че да се намали обемът им до минимум. На собствениците се препоръчва в случай, че са образували повече отпадъци от обичайното, да ги сгънат и да ги съхраняват в обекта си, а в деня на обслужването по график, да ги изнесат сгънати и по възможност завързани до контейнерите за разделно събиране. Друга препоръка е се договорят с дружество, което притежава разрешение за дейности с отпадъци, което да изкупува опаковките.

По думите на зам.-кмета част от препоръките се отнасят и до гражданите. Все още много малък процент от тях използват контейнерите за разделно събиране на отпадъците. Практика е там да се изхвърля био маса и битов отпадък. 

Отправя се призив за повече съзнание. Разделното събиране на отпадъците е отговорно решение с принос към природата и икономиката на страната ни. За мнозина разделното събиране на опаковките е новост, но това е първата стъпка към зелена и чиста околна среда, изискваща минимум средства и усилия.

Припомняме, че разделното събиране е задължително по Закон. В Първомай има осигурени  149 съда за разделно събиране на опаковки, с общ обем 167 820 л. Контейнерите са два вида – жълти и зелени.

В жълтите контейнери се събира хартия, пластмаса и метал.  Хартиените отпадъци от опаковки са: кашони, картон, картонени кутии (от прах за пране, хранителни продукти, лекарства, обувки, дрехи и др.), опаковъчна хартия за пликове, пакетиране и обвиване.Пластмасовите опаковки, които можете да изхвърляте разделно са: Полиетиленово фолио (найлон), пластмасови бутилки от минерална вода, безалкохолни и алкохолни напитки; бутилки и туби от миещи и почистващи препарати; флакони от шампоани, балсами и др. козметични продукти; найлонови пликове и торбички. Забранено е изхвърлянето на пластмасови опаковки, съдържащи опасни вещества. Металните опаковки, които можете да изхвърляте разделно са кенове от напитки, консервни кутии, метални спрей-флакони от дезодоранти, пяна за бръснене и др. козметични продукти, метално фолио; всякакви видове капачки – от буркани и шишета. Преди да изхвърлите опаковките, трябва да изпразним съдържанието им, да ги смачкаме с цел намаляване на обема.

В зелените контейнери се изхвърля стъкло: всякакви видове буркани от консервирани и детски храни; бутилки от алкохолни и безалкохолни напитки; шишета и флакони от козметични продукти; други стъклени опаковки, които не съдържат опасни вещества.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Хороскоп за 31.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
31 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
31 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
31 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
31 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
31 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
31 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
31 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
31 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
31 окт 2020
Последни новини