23 °C

Общината разпространи указания за разделно събиране на отпадъците

Общинска администрация Първомай разпространи Указания за разделно събиране на отпадъци от опаковки за търговските обекти. Препоръките се раздават на собствениците на магазини срещу подпис.

Ресорният зам. –кмет Ружди Салим каза, че това се налага след многобройни сигнали на граждани, че цветните контейнери за събиране на опаковки бързо се запълват с кашони и други опаковки от търговските обекти. Това създава проблем не само защото гражданите не могат да ги ползват, а и защото препълнени контейнерите представляват неприятна гледка, а нерядко и вятърът разнася съдържанието им.

Основното, на което се набляга в указанията е, че преди изхвърлянето на опаковките, те трябва да бъдат смачкани или сгънати, така че да се намали обемът им до минимум. На собствениците се препоръчва в случай, че са образували повече отпадъци от обичайното, да ги сгънат и да ги съхраняват в обекта си, а в деня на обслужването по график, да ги изнесат сгънати и по възможност завързани до контейнерите за разделно събиране. Друга препоръка е се договорят с дружество, което притежава разрешение за дейности с отпадъци, което да изкупува опаковките.

По думите на зам.-кмета част от препоръките се отнасят и до гражданите. Все още много малък процент от тях използват контейнерите за разделно събиране на отпадъците. Практика е там да се изхвърля био маса и битов отпадък. 

Отправя се призив за повече съзнание. Разделното събиране на отпадъците е отговорно решение с принос към природата и икономиката на страната ни. За мнозина разделното събиране на опаковките е новост, но това е първата стъпка към зелена и чиста околна среда, изискваща минимум средства и усилия.

Припомняме, че разделното събиране е задължително по Закон. В Първомай има осигурени  149 съда за разделно събиране на опаковки, с общ обем 167 820 л. Контейнерите са два вида – жълти и зелени.

В жълтите контейнери се събира хартия, пластмаса и метал.  Хартиените отпадъци от опаковки са: кашони, картон, картонени кутии (от прах за пране, хранителни продукти, лекарства, обувки, дрехи и др.), опаковъчна хартия за пликове, пакетиране и обвиване.Пластмасовите опаковки, които можете да изхвърляте разделно са: Полиетиленово фолио (найлон), пластмасови бутилки от минерална вода, безалкохолни и алкохолни напитки; бутилки и туби от миещи и почистващи препарати; флакони от шампоани, балсами и др. козметични продукти; найлонови пликове и торбички. Забранено е изхвърлянето на пластмасови опаковки, съдържащи опасни вещества. Металните опаковки, които можете да изхвърляте разделно са кенове от напитки, консервни кутии, метални спрей-флакони от дезодоранти, пяна за бръснене и др. козметични продукти, метално фолио; всякакви видове капачки – от буркани и шишета. Преди да изхвърлите опаковките, трябва да изпразним съдържанието им, да ги смачкаме с цел намаляване на обема.

В зелените контейнери се изхвърля стъкло: всякакви видове буркани от консервирани и детски храни; бутилки от алкохолни и безалкохолни напитки; шишета и флакони от козметични продукти; други стъклени опаковки, които не съдържат опасни вещества.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Хороскоп за 14.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
14 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
14 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
14 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
14 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
14 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
14 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
14 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
14 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
14 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
14 юли 2020
Последни новини