0 °C

Общината разпространи указания за разделно събиране на отпадъците

Общинска администрация Първомай разпространи Указания за разделно събиране на отпадъци от опаковки за търговските обекти. Препоръките се раздават на собствениците на магазини срещу подпис.

Ресорният зам. –кмет Ружди Салим каза, че това се налага след многобройни сигнали на граждани, че цветните контейнери за събиране на опаковки бързо се запълват с кашони и други опаковки от търговските обекти. Това създава проблем не само защото гражданите не могат да ги ползват, а и защото препълнени контейнерите представляват неприятна гледка, а нерядко и вятърът разнася съдържанието им.

Основното, на което се набляга в указанията е, че преди изхвърлянето на опаковките, те трябва да бъдат смачкани или сгънати, така че да се намали обемът им до минимум. На собствениците се препоръчва в случай, че са образували повече отпадъци от обичайното, да ги сгънат и да ги съхраняват в обекта си, а в деня на обслужването по график, да ги изнесат сгънати и по възможност завързани до контейнерите за разделно събиране. Друга препоръка е се договорят с дружество, което притежава разрешение за дейности с отпадъци, което да изкупува опаковките.

По думите на зам.-кмета част от препоръките се отнасят и до гражданите. Все още много малък процент от тях използват контейнерите за разделно събиране на отпадъците. Практика е там да се изхвърля био маса и битов отпадък. 

Отправя се призив за повече съзнание. Разделното събиране на отпадъците е отговорно решение с принос към природата и икономиката на страната ни. За мнозина разделното събиране на опаковките е новост, но това е първата стъпка към зелена и чиста околна среда, изискваща минимум средства и усилия.

Припомняме, че разделното събиране е задължително по Закон. В Първомай има осигурени  149 съда за разделно събиране на опаковки, с общ обем 167 820 л. Контейнерите са два вида – жълти и зелени.

В жълтите контейнери се събира хартия, пластмаса и метал.  Хартиените отпадъци от опаковки са: кашони, картон, картонени кутии (от прах за пране, хранителни продукти, лекарства, обувки, дрехи и др.), опаковъчна хартия за пликове, пакетиране и обвиване.Пластмасовите опаковки, които можете да изхвърляте разделно са: Полиетиленово фолио (найлон), пластмасови бутилки от минерална вода, безалкохолни и алкохолни напитки; бутилки и туби от миещи и почистващи препарати; флакони от шампоани, балсами и др. козметични продукти; найлонови пликове и торбички. Забранено е изхвърлянето на пластмасови опаковки, съдържащи опасни вещества. Металните опаковки, които можете да изхвърляте разделно са кенове от напитки, консервни кутии, метални спрей-флакони от дезодоранти, пяна за бръснене и др. козметични продукти, метално фолио; всякакви видове капачки – от буркани и шишета. Преди да изхвърлите опаковките, трябва да изпразним съдържанието им, да ги смачкаме с цел намаляване на обема.

В зелените контейнери се изхвърля стъкло: всякакви видове буркани от консервирани и детски храни; бутилки от алкохолни и безалкохолни напитки; шишета и флакони от козметични продукти; други стъклени опаковки, които не съдържат опасни вещества.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Хороскоп за 17.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
17 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
17 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
17 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
17 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
17 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
17 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
17 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
17 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
17 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
17 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
17 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
17 яну 2021
Последни новини