2 °C

Българският културен институт във Варшава стартира проекта "Четем Вазов"

От 9 юни във фейсбук, на страницата на Българския културен институт във Варшава, стартира поредица публикации с изпълнения на произведения или откъси от творби на Иван Вазов на полски език. Те са част от проект, с който Институтът отбелязва 170-тата годишнина от рождението на именития ни поет и писател. Директорът на БКИ - Калина Станчева разказа за инициативата и нейната реализация, като подчерта и „първомайската следа“ в осъществяването ѝ – участието на нашия съгражданин д-р Петър Лянгузов – филолог, преводач, специалист по западнославянски езици.

Калина Станчева е директор на Българския културен институт във Варшава от 2014 година. През 2011 година, докато е директор на програма „Хоризонт“ на БНР, е отличена от посланика на Република Полша у нас - Лешек Хенсел, за работата ѝ като кореспондент  и единствен български журналист, информиращ за събитията в Полша през периода 2003 – 2007 година. 

„Както всички културни институции - разказа госпожа Станчева - така и Българският културен институт във Варшава е затворен за преки контакти от месец март, но работи на ниво интернет. Затова решихме да направим една онлайн поредица „Четем Вазов“.“

На български би звучало като „Вазови четения“, но на полски преводът е по-скоро „Четем Вазов“. Младежи, бъдещи актьори от Варшавската театрална академия, и студенти от НАТФИЗ, от класа на доц. Пенко Господинов, изпълняват произведения от Вазов – на полски и български със субтитри. Публикациите ще се редуват като започват от 9 юни и ще продължат до датата  9 юли, когато се навършват 170 години от рождението на Иван Вазов.

Целта на БКИ-Варшава е повече хора в Полша да научат за, несъмнено, големия български интелектуалец, а за нашата общност във Варшава артистичното четене би било едно приятно преживяване.  Това е смисълът на работата на българските институции зад граница – да умножат  информираността на местната общност за България и за българската културата. В този случай главната цел е повече поляци да научат за България – „… Не само за плажовете,  за виното и розите, а и за другите ни ценни неща“.

За „първомайската следа“ в проекта Калина Станчева сподели: „Подборът на текстовете бе направен от вашия добър съгражданин (от Първомай) Петър Лянгузов“. Консултант е видната българска експертка проф. Клео Протохристова.  Те избраха произведения, които да бъдат понятни за полската аудитория: поеми, стихове, откъси от исторически, героични и романтични творби. Използвани са преводи, които вече съществуват и се пазят в библиотеки в Полша.

Към проекта артистите от Театралната академия се отнесоха професионално, четат с разбиране и желание, но предстои да се види реакцията на публиката, защото все още е рано да се търси отзвук и ефект.

През последните години служители в полското посолство поздравяват България със стихове за национални и официални празници. Това е начинание на посолството. Госпожа Станчева отбеляза, че е готова да подкрепи евентуална релевантна инициатива от страна на българското посолство.

Оставаме с надежда за успех на Българския институт при популяризирането на творчеството на Иван Вазов.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
16 яну 2021
Последни новини