12 °C

Българският културен институт във Варшава стартира проекта "Четем Вазов"

От 9 юни във фейсбук, на страницата на Българския културен институт във Варшава, стартира поредица публикации с изпълнения на произведения или откъси от творби на Иван Вазов на полски език. Те са част от проект, с който Институтът отбелязва 170-тата годишнина от рождението на именития ни поет и писател. Директорът на БКИ - Калина Станчева разказа за инициативата и нейната реализация, като подчерта и „първомайската следа“ в осъществяването ѝ – участието на нашия съгражданин д-р Петър Лянгузов – филолог, преводач, специалист по западнославянски езици.

Калина Станчева е директор на Българския културен институт във Варшава от 2014 година. През 2011 година, докато е директор на програма „Хоризонт“ на БНР, е отличена от посланика на Република Полша у нас - Лешек Хенсел, за работата ѝ като кореспондент  и единствен български журналист, информиращ за събитията в Полша през периода 2003 – 2007 година. 

„Както всички културни институции - разказа госпожа Станчева - така и Българският културен институт във Варшава е затворен за преки контакти от месец март, но работи на ниво интернет. Затова решихме да направим една онлайн поредица „Четем Вазов“.“

На български би звучало като „Вазови четения“, но на полски преводът е по-скоро „Четем Вазов“. Младежи, бъдещи актьори от Варшавската театрална академия, и студенти от НАТФИЗ, от класа на доц. Пенко Господинов, изпълняват произведения от Вазов – на полски и български със субтитри. Публикациите ще се редуват като започват от 9 юни и ще продължат до датата  9 юли, когато се навършват 170 години от рождението на Иван Вазов.

Целта на БКИ-Варшава е повече хора в Полша да научат за, несъмнено, големия български интелектуалец, а за нашата общност във Варшава артистичното четене би било едно приятно преживяване.  Това е смисълът на работата на българските институции зад граница – да умножат  информираността на местната общност за България и за българската културата. В този случай главната цел е повече поляци да научат за България – „… Не само за плажовете,  за виното и розите, а и за другите ни ценни неща“.

За „първомайската следа“ в проекта Калина Станчева сподели: „Подборът на текстовете бе направен от вашия добър съгражданин (от Първомай) Петър Лянгузов“. Консултант е видната българска експертка проф. Клео Протохристова.  Те избраха произведения, които да бъдат понятни за полската аудитория: поеми, стихове, откъси от исторически, героични и романтични творби. Използвани са преводи, които вече съществуват и се пазят в библиотеки в Полша.

Към проекта артистите от Театралната академия се отнесоха професионално, четат с разбиране и желание, но предстои да се види реакцията на публиката, защото все още е рано да се търси отзвук и ефект.

През последните години служители в полското посолство поздравяват България със стихове за национални и официални празници. Това е начинание на посолството. Госпожа Станчева отбеляза, че е готова да подкрепи евентуална релевантна инициатива от страна на българското посолство.

Оставаме с надежда за успех на Българския институт при популяризирането на творчеството на Иван Вазов.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще ви се наложи да бъдете нащрек, тъй като работата ви подставя в ситуации, в който трябва да се действа бързо. Добре ще е ако не сте сами в начинанията си, а си осигурите подкрепата на човек, на когото можете да разчитате. Имате късмет в личен план, където успявате да постигнете нещо, към което отдавна се стремите. Не пропускайте шансовете си.
30 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настроението ви днес е чудесно и са налице всички предпоставки да се радвате на един страхотен ден. Работата ви върви по план, а и вие не давате възможност за погрешни стъпки. Радвате се на ползотворно сътрудничество с близък колега. Обърнете достатъчно внимание на човека до вас , така че да се почувства щастлив.
30 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще браните независимостта си, защитавайки интересите и правото си на личен избор. Не позволявайте чуждото мнение да влияе на настроението ви, работете върху задачите си старателно и отговорно. Това ще се отрази на възнаграждението ви, и колкото сте по-прецизни, толкова по-добре за финансите ви.
30 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Финансови и други интереси ще поставят някои от вас в условия да избирате между повече от една възможност. Няма да сте безразлични и към нечии нужди, очакванията към вас не свършват. Дайте си повече отдих и разнообразие в живота. Не се противете на онези, които с обич ще ви помогнат да се разтоварите от грижите ви.
30 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Можете да си позволите повече разточителство за близките ви, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. На път сте да задълбочите връзката си, но помислете за поведението си, като не изпадате в крайности. Общият ви път изисква компромиси, готови ли сте на тях? Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
30 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Независими и открити, ще ви бъде по-лесно да изразите мнение и вземете отношение по спорен въпрос. Ще реализирате намеренията си, още повече, че мотивацията ви е силна. С подкрепа на подходящите хора ще спазите срокове или по-точно ще се включите навреме в интересуващо ви начинание или друго, важно за вас събитие.
30 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приемете събитията, а ако имате забележки се стремете към промяна, но с конструктивни решения и мирни средства. Изчистете съзнанието си от всякаква агресивна мисъл, проявете доброто у себе си. Така ще повлияете и на други да се развиват в правилната посока. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период, пластовете се разместват.
30 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Разпределете силите си за да ви стигнат за всичко, с което ще се ангажирате днес. Това е гаранция за успешно приключване и на срочните задачи. Роднини ще ви създадат тревога със свой здравословен проблем. Потърсете съвет и помощ от специалисти, не предприемайте самолечение.
30 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Появата в живота ви на една личност ще събуди позабравени чувства. Приятели ще ви помогнат да осъзнаете пропуските с, но и да ги наваксате. Обърнете внимание на храната си. Полезно е да разнообразите менюто. Заложете на плодове и зеленчуци и по-малко на месо и мазнини.
30 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
От днешния ден може да зависи част от бъдещата ви работа. Подхождате със завидно спокойствие към всеки проблем около себе си. Уверени сте, че няма нещо, с което да не можете да се справите. Постарайте се да сдържате емоциите си и да не показвате неодобрението си за неща, които не харесвате. Ще имате възможност за последна дума.
30 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Част от вас са обхванати от колебания относно бъдещата си работа и това заплашва да дисбалансира настоящите ви задължения. Затова се съсредоточете върху момента и не губете време за излишни притеснения. С течение на времето ще успеете да намерите най-подходящия за вас избор. Необвързаните от вас са обсебени от привлекателна и загадъчна личност.
30 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С нечия подкрепа ще направите правилния избор, доверявайки се на опита и знанията. Не пропускайте да отдадете заслуженото, изразявайки благодарността си по подходящ начин. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си. Запазете доброто си настроение и вечерта, очакват ви приятни емоции.
30 окт 2020
Последни новини