Зам.-министър Живков - в ареста заради Боклукгейт. Преглед на печата

Казусът "Боклукгейт", в който са замесени заместник-министърът на екологията Красимир Живков и бизнесменът Атанас Бобоков, е сред водещите теми на вестниците в понеделник.

"Зам.-министърът на екологията Красимир Живков, както и бизнесменът Атанас Бобоков остават в ареста. Това определи Ангелина Гергинска от специализирания съд. Тя уважи искането на спецпрокуратурата най-тежката мярка за неотклонение да бъде наложена и на Габриел Савов и Николай Миховски. Съдията прати в ареста и Айгюн Еминов, за когото обвинението искаше само домашен арест. Под наблюдение вкъщи остава само Васил Богданов. Всички те са обвинени по т.нар. дело "Боклукгейт". Прокуратурата твърди, че те са част от организирана престъпна група, създадена с користна цел. Богданов е обвинен и за данъчни престъпления. Еминов има и обвинение за нарушения при управлението за опасни отпадъци. Прокуратурата твърди, че има доказателства за фиктивни търговски дружества, контролирани от Бобокови и други обвиняеми лица. Обвинението казва, че те никога не са имали капацитета да осъществят необходимите по закон действия, за които са били издадени нотификации за вноса на отпадъци. Габриел Савов е ръководил РИОСВ-Плевен, когато гръмна скандалът с открития в града тонове опасен боклук от Италия. Той беше намерен на площадката на фирма "Феникс", чийто собственик по документи е Еминов. Фирмата обаче му е прехвърлена от Николай Миховски, бизнесмен с бизнес в рециклирането на отпадъците, разказва БНР. Съдът прие, че на този етап от разследването има достатъчно доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че задържаните са извършили соченото престъпление. Освен това има опасност да извършат ново, ако останат на свобода. Според съда общественият имидж на обвиняемите може да повлияя върху събирането на доказателствата. Съдията даде пример как един от свидетелите на прокуратурата е дал показания едва когато е разбрал, че Живков е арестуван. Съдията обясни, че няма да изброява изчерпателно доказателствата. А ще посочи само минимума, който обосновава подозрението, че обвинените са автори на престъплението. Според нея има групи свидетели, които разказват за връзките между участниците в групата. Тя цитира оперативна информация за установения отпадък на площадката на фирма "Феникс". Други свидетели пък разказали за близките отношения на Бобокови с Миховски и Савов. Сред доказателствата има и листчета с надпис "Спешно" (от съдебното определение не стана ясно кой ги е писал и какво е било спешно). Има и свидетел за връзката между боклука и фирмата на Бобокови "Монбат". Съдът спомена и тържества, организирани от Миховски, на които присъствали служители от РИОСВ и шефът на екоинспекцията в Плевен Савов..." - в. "Сега"

"Всеки бизнесмен може да си напише списък и да си го сложи в касата. И аз мога да напиша и да кажа: за кмета на Поморие - 1000 лв., за Горанов - 2000, за Нанков - 3000, за еди-кой си - 4000. Аз не искам да коментирам, задържаният да каже какъв е този списък. Това коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов в предавано във фейсбук профила му посещение на участък от строителството на обхода на Поморие. Вчера специализираната прокуратура изпрати до медиите гърба на снимка, за която твърди, че е намерена в жилището на А. Б. Прокуратурата използва само инициали, но по всяка вероятност те са на русенския бизнесмен Атанас Бобоков. Той е сред десетте души, на които са повдигнати обвинения по разследване за вноса и преработката на отпадъци. "Когато правеха добър бизнес, съм им откривал заводи. Когато предупредихме, че с отпадъците ще има проблем - това беше преди местните избори още, и оттогава ДАНС, мвр под ръководството на прокуратурата работят. Всеки трябва да се сърди сам на себе си", заключи още Борисов по най-новото разследване на прокуратурата. За обвинения за участие в престъпна група зам.-министър на екологията Красимир Живков, той потвърди, че е от ГЕРБ и заяви, че още в понеделник на негово място ще бъде назначен друг. "Няма да искаме оставка на заместник-министър Живков. В понеделник го сменяме. Зам.-министрите се сменят с моя заповед и сме се разбрали с министъра на екологията Емил Димитров в понеделник в 8 ч. да има предложение от него за зам.-министър с ресор "отпадъци"... Но няма милост за никого и ако си мисли някой, че ще предупредим за това, което правим, защото по един или друг начин сме се познавали или работили заедно - няма такова нещо. Специално в ГЕРБ не може да ни упрекнете... Е , сега, като оправдаха Цветанов, и ние съжаляваме, че сме го отстранили, но тогава така беше. Помните много добре", обяви премиерът. Допълни, че вероятно Цветанов ще си направи свой политически проект..." - в. "Дневник".

"Свое обяснение за списъка "Бобокови" с емблематични имена на хора от прехода, срещу които има суми от 20 до 650 милиона в левове и долари, даде един от бизнесмените в него - Красимир Стойчев. "Имам теория за списъка. В далечната 2004 г. при мен дойде Младен Мутафчийски, мой приятел, и разви тезата, че ще се влиза в ЕС и трябва някои по-мощни структури да пазят част от българските интереси в България. Тоест не да се прави обединение като Г-13 или "Възраждане", а да се направи нещо като холдингова структура с реални пари", разказа Стойчев. Казах на Мутафчийски, че идеята е налудничава, от какво ще се пазим, ЕС е възможности, не заплаха, допълни бизнесменът. Казах му да не ме занимава с глупости, заяви Стойчев пред бТВ. Думите му обаче на практика потвърдиха една от версиите за списъка, намерен от прокуратурата в дома на Атанас Бобоков, която "Стандарт" съобщи още вчера. Според нея описаните пари са били лептата на всеки от бизнесмените за Фонд за спасение на България. Фондът е трябвало да бъде създаден през 2005 г. с цел да събере около 2 млрд. лв. В списъка на братя Бобокови е отбелязано кой бизнесмен с какви средства ще се включи, а плюсчетата са за тези, с които вече е разговаряно. По този начин те са искали да противодействат на чуждите инвеститори, навлизащи мощно в страната и заплашващи българския бизнес. Чудно е как бизнесмени с толкова успешен бизнес като братя Бобокови са тръгнали да се занимават с незаконна дейност. Те имат в предприятията си европейски инвеститори, които са ги проучили и не биха вложили пари, ако има нещо нередно в тези компании, отбеляза Стойчев като даде за пример "Монбат" на Бобокови, където участва и мощен европейски инвестиционен фонд." - в. "Стандарт".

Отражението на COVID-кризата върху България също е сред тематичните акценти.

"750 милиарда евро ще бъдат инжектирани в икономиките на страните членки на ЕС, реши тази седмица Еврокомисията, като България ще получи достъп до 12 милиарда евро. Това заяви еврокомисарят Мария Габриел пред бТВ. 9 милиарда ще са от новия възстановителен инструмент под формата на грантове, а още 3 милиарда ще са под формата на заеми, добави еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. По-важно е, че зад тези пари стои национална програма, която трябва да разчете кои сектори да бъдат подпомогнати, така че възстановяването да бъде наистина устойчиво, уточни Габриел като акцентира върху това средствата да бъдат изразходвани за стратегически инвестиции. Според нея трябва да бъдат отделени приоритетно средства за наука и тя се радва, че ЕС е определил тази сфера като изключително важна. "Кризата доказа, че не можем да се справим без наука", категорична е Габриел, защото не можем да се преборим с пандемията без научни изследвания. Европейският иновационен съвет е дал голямо предимство на изследователите, защото всички "стартъпи минават на едно гише". Важно е всеки да има достъп до информация и след това финансирането да става бързо, а не по-старите механизми, каза Габриел. Европа има проблем с дезинформацията и фалшивите новини, които вероятно са част от целенасочена кампания срещу Съюза. Според Мария Габриел образованието отново е отговора за справянето с т. нар. "фейк нюз"..." - в. "Стандарт".

"България е сред най-пострадалите финансово страни в ЕС от Ковид-пандемията, показва проучване на Европейския парламент, проведено онлайн от Kantar между 23 април и 1 май 2020 г. сред 21 804 респонденти в 21 държави членки на ЕС (без Литва, Естония, Латвия, Кипър, Малта и Люксембург). Основните проблеми на хората по време и след кризата са загуба на доходи, безработица и невъзможност за покриване на дълговете. Шест от десетима граждани са изпитали лични финансови затруднения, показва изследването. Цели 58% от хората заявяват, че са срещнали финансови затруднения в личния си живот от началото на пандемията от коронавируса. Такива проблеми включват загуба на доходи (30%), безработица или частична безработица (23%), използване на лични спестявания по-рано от планираното (21%), трудности при изплащането на наем, сметки или банкови заеми (14%), както и трудности при правилното и достойно качество на хранене (9%). Един на всеки десети казва, че му се е наложило да поиска финансова помощ от семейство или приятели, докато 3% от анкетираните са изправени пред фалит. Като цяло, анкетираните в Унгария, България, Гърция, Италия и Испания е най-вероятно да са изпитали финансови проблеми, докато тези в Дания, Холандия, Швеция, Финландия и Австрия е най-малко вероятно да съобщят за проблеми. В последните изредени страни повече от 1/2 от анкетираните не са изпитали нито един от тези финансови проблеми: те са 66% в Дания, 57% в Холандия, 54% във Финландия и 53% в Швеция. Реалността у нас също потвърждава изводите от изследването. Васил Димитров се занимава с хотелиерство и ресторантьорство в Благоевград. Твърди, че целият сектор е застрашен, ако не се предприемат мерки. Затова той и колегите му поискаха от общината намаляване на данъците с до 60% за наем и такса смет. "Ние молим за намаляване и преизчисляване за тези два месеца, които не сме работили. Голяма част от колегите, все още не са отворили, а ще има такива и които няма да отворят", коментира Димитров пред Нова телевизия, който е член на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Благоевград. В съседната община Дупница също се канят да затварят. Търговците на една от най-големите борси за автомобили втора ръка у нас се надяват на чудо. "За два месеца и половина имаме 2 продажби, което няма как да ни покрие разходите", твърди Кристиян Крумов. Затова е решил да спре с вноса от Италия, а после ще му мисли. "Хората са страхливи, те няма да предприемат смяна на автомобилите, ние няма откъде да ги купуваме и съответно няма да има внос и тука", допълни Крумов. Той предвижда криза в бранша поне още година, въпреки че цените на колите втора ръка вече са надолу с 10%..." - в. "Сега".

Всекидневниците продължават да следят властовата битка в БСП.

"БСП е истинският носител на леви политики, защото всичко, което се налага да се прави за преодоляване на последиците от коронакризата, ние предлагаме от няколко години. То обаче беше отхвърляно, а сега е реален процес. Сега се говори за ролята на държавата в икономиката.Правят се държавни компании, национализират се компании. Само преди 4 години ние предлагахме държавата да закупи ЧЕЗ. БСП е автентичният носител на лявото." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред БТВ. Тя подчерта, че левицата подкрепя идеята за държавни бензиностанции, но остава с резерви за изпълнението й. "След здравния проблем обаче, както се вижда, идва по-тежкият в икономически и социален план. Виждате и недоволството, което се надига както в България, така и в Европа", каза Нинова. Тя цитира проучване на Европейския парламент, което показва, че България е в едно от най-тежкото положение във връзка със загуба на работни места, ниски доходи и огромни дългове, които българите имат да плащат. Нинова изтъкна, че левицата от години настоява да се защити националното производство, както и за нов модел в здравеопазването. По думите й в кризата си е проличало, че държавните и общинските болници са гръбнакът на здравеопазването. Тя изрази надежда, че един ден те няма да бъдат търговски дружества. "Данъчната реформа, която се обсъжда сега, е внасяна четири пъти от нас - предлагаме премахване на плоския данък и въвеждане на прогресивен. По време на кризата богатите станаха по-богати, а бедните - по-бедни, неравенствата се задълбочиха. Чрез данъчната политика могат да се намалят неравенствата между богати и бедни" , категорична е Нинова. По повод избора на председател на БСП, тя коментира: "Датата на избора е 26 септември." На въпрос за кандидатурата на Кирил Добрев и дали това не е театър между двамата, Нинова заяви: "Не участвам в театри. За първи път на този избор ще гласуват всички членове на партията. Всички са добре дошли с програма и идеи- и нека хората да изберат". По думите й вътрешните противоречия, които напоследък стават публични, вредят на имиджа на БСП и е редно въпросите да се обсъждат на партийните форуми на партията. "Здравият разум надделя, имунната система на партията проработи", изтъкна Нинова. Тя отбеляза, че в последните седмици върви кампания срещу БСП. "Политическите ни опоненти, т.нар. вътрешна опозиция и публични говорители повтарят едни и същи думи. Личи, че общ център ги изработва", каза Нинова. Тя каза още, че в петък се е взело решение от Националния съвет да продължи процесът на избор, а именно - отчетно-изборните конференции, избор на председател, конгрес. "Докато аз съм председател, решенията за БСП ще се вземат от БСП, а не от външни сили", заключи Нинова." - в. "24 часа".

"Нямам нищо общо с хората от списъка с имена на известни бизнесмени, който разпространи прокуратурата като част от разследването срещу братята Бобокови, категорична е лидерът на БСП Корнелия Нинова, която няма представа и гадае какво обединява тези личности. Пред БТВ тя коментира и присъствието на името на Георги Гергов във въпросния лист, отбелязвайки, че не се е чувала с него от месеци, а неговото изказване за мерките срещу коронавируса е положителна оценка за управлението на ГЕРБ, която тя не може да приеме. Нинова заяви, че вярва на прокуратурата само когато има осъдителна присъда по дадено дело, защото това означава, че обвинението е доказало извършеното престъпление. Кризата с коронавируса е доказала правотата на БСП, че бъдещето е на левите политики и това е видно от завоя в тази посока на управляващите.

Сега много се говори за ролята на държавата в икономиката. Ние сме автентичните носители на тази идея. Само преди 4 години предложихме държавата да купи ЧЕЗ. Подкрепяме идеята за държавни бензиностанции, но оставаме с резерви за това как ще бъде реализирана, заяви Нинова, която отново заяви, че трябва да се премахне плоският данък и да се премине към прогресивно облагане. Според нея скоро ще се осъзнае, че не може болниците да са търговски дружества и трябва да са държавен приоритет. Корнелия Нинова обясни спада на популярността на БСП с 12%, според изследване на "Алфа Рисърч", с обща тенденция в Европа, където хората се солидаризират с правителствата по време на кризата с коронавируса, защото се надяват те да им спасят живота. БСП е носителят на автентичните леви ценности и политики, категорична е Нинова, която не се страхува от нови политически проект на Мая Манолова. Нинова смята, че във вътрешните работи на "столетницата" се бъркат външни сили от България, които могат да бъдат познати по говоренето на политическите ѝ опоненти. Що се отнася до приятелския огън в БСП от страна на Валери Жаблянов и Кирил Добрев, лидерът на "столетницата" смята, че споровете не трябва да излизат в общественото пространство извън партията, защото целта на недобронамерените сили е партията да изглежда разделена." - в. "Труд".

Вестниците посвещават и множество публикации на световно известния артист Христо Явашев-Кристо, който ни напусна на 84-годишна възраст.

"Христо Явашев, световноизвестен с артистичния си псевдоним Кристо, почина на 84 години в Ню Йорк. Новината разпространиха сътрудниците му във "Фейсбук" и "Инстаграм", а в съобщението се допълва: "Кристо живя пълноценно, не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше". В него се казва още, че голямата изложба в Париж това лято и опаковането на Триумфалната арка догодина ще се реализират съгласно волята му. Никой съвременен творец от български произход не е постигал популярността и творческото влияние на Христо Явашев. За това допринесе и партньорството в живота и изкуството с покойната Жан-Клод Денат дьо Гилбон, известна просто като Жан-Клод. От 1994 г. произведенията им, включително тези от миналото, са с автор "Кристо и Жан-Клод".

Роденият в Габрово в семейството на известен фабрикант Христо емигрира на Запад през 1957г., жени се за Жан-Клод през 1959 г. и двамата заживяват в САЩ от 1964 г. В продължение на 56 години той живя в Ню Йорк. През 1973 г., след като 17 години е бил без гражданство, той става гражданин на САЩ. До смъртта си той не се завърна в България.

През 2017 г. в интервю за в."Ди Цайт" Кристо каза: "През всичките тези години бях безотечественик. Но не гражданството - идентичността прави човека. А моята идентичност е Кристо. Това е нещото, което никой не може да ми отнеме". Също там той сподели за съдбовната промяна на 21 години, докато е бил при роднини в Прага: "Именно там реших, че никога повече няма да се върна в тъпата България". Но той не мразеше България и българите, а репресивната система на компартията.

Последният му проект бе за опаковането на Триумфалната арка в Париж през 2020 г., но заради пандемията от коронавируса той бе принуден да го отложи с година. Реализарането му продължава..." - в. "Дневник".

"Американският художник от български произход Христо Явашев - Кристо почина на 84 години в Ню Йорк. Новината разпространиха сътрудниците му, а в съобщението се допълва: "Кристо живя пълноценно, не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше". Христо Явашев, който работеше неизменно в сътрудничество със съпругата си Жан-Клод де Гийебон, получи световно признание с пространствените си художествени инсталации, опаковащи с плат различни предмети - от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие. Сред забележителните му проекти са опаковането на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и "Плаващите кейове" - оранжеви пътеки, прекосяващи езерото Изео.

Твърде малко знаем както за личността, така и за работата на този единствен български артист, аплодиран от света - въпреки че тукашните медии с любопитство следяха международния отзвук от неговите произведения (поне след 1990 г). В последните си шейсет години той бе гражданин на света, а най-вече - обитател на далечната планета на своето изкуство. Роден е в Габрово на 13 юни 1935 г. Дядо му е академик Анани Явашов, открил руините на древния римски град Арбитус, а баща му - известен фабрикант. Учи във ВИИИ "Николай Павлович" (днес Национална художествена академия). През 1957 г. емигрира и година по-късно пристига в Париж, където среща Жан-Клод. През 1973 г., след като 17 години е бил без гражданство, става гражданин на САЩ. До смъртта си Кристо не се завърна в България. Макар че връзките му с родината не са напълно прекъснати - основен партньор в техническата реализация на неговите проекти бе племенникът му Владимир Явашев.

"Изкуството е най-важното нещо в живота ми. Не обичам да споря, защитавам или раздавам морал. Аз съм срещу абсолютно всичко, което е пропаганда - религиозна, политическа или екологична. Само човеците могат да правят изкуство. Това е неудържим порив и не може да бъде оправдан от чувството за добро или лошо. Изкуството е изкуство", казваше тойСамо преди дни Кристо, затворен от началото на карантината в своя дом-студио в Сохо, даде пространно интервю пред Си Ен Ен. "Аз съм артист, който е напълно ирационален, напълно безотговорен и напълно свободен", каза той. На това място той живее и работи от 1964 г., когато с Жан-Клод пристигат в Ню Йорк. "Никой не идва тук. И аз се страхувам да излизам. Не искам да ходя в болница, не искам да ходя никъде. Невидимият враг може да дойде по всяко време", смее се Кристо. Дори и след смъртта на Жан-Клод през 2009 г., художникът продължаваше да подписва като сътрудничество с нея монументалните проекти, които създава. Тази година трябваше видим неговата опакована в сребърен плат и червено въже Триумфална арка. Първоначално проектът трябваше да е готов през пролетта, но се забави, за да не наруши спокойствието на гнездящите по това време керкенези. Насрочена за предстоящия септември, инсталацията отново бе отложена - този път за септември 2021-ва, заради коронавируса. Кристо, който след две седмици щеше да навърши 85 години, бе изпълнен с творческа енергия и се надяваше да реализира и други проекти след това.

Последната монументална "опаковка" на Кристо бе "Плаващите кейове" в Северна Италия. Над 1 милион души успяха да се почувстват като Исус, ходейки по вълните на езерото Изео, а допълнителен шанс да влезем "в кухнята" на проекта бе документалният филм на Андрей Паунов "Да ходиш по вода", прожектиран по кината у нас. През 2018 г. той пусна на езерото Серпентайн в лондонския Хайд Парк своята "Мастаба". Тя бе нещо като демоверсия на отколешната му мечта - да създаде гигантската пресечена пирамида от подредени нефтени варели в пустинята в ОАЕ. "Кристо и Жан-Клод винаги са подчертавали, че искат артистичната им работа да бъде продължена и след смъртта им. Затова L'Arc de Triomphe, Wrapped съгласно волята на Кристо ще бъде реализиран между 18 септември и 3 октомври 2021 г.", допълва днешното съобщение от неговия кабинет. От 1 юли до 19 октомври тази година в Центъра "Помпиду" ще се проведе и голямата изложба за живота и работата на двамата в Париж. През 1958 г. Кристо написа в писмо: "Красотата, тишината и изкуството винаги ще триумфират". Днес тези думи звучат по-силно от всякога, се казва още в съобщението за кончината му." - в. "Сега".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бб
    ББ
    0 0
    15:17, 1 юни 2020
    Да лежи в затвора .
Последни новини