23 °C

Загадъчното изчезване на първия вирус на SARS и защо е нужна ваксина за новия

Фактът, че един предишен смъртоносен коронавирус, SARS, не е блокирал света като сегашния, поражда съмнения у някои хора.

Други задават въпроса защо има нужда от ваксина сега, за да спре разпространението на новия коронавирус, след като ваксина никога не е била разработвана за SARS.

"Приказката за SARS и нейния нов братовчед, който причинява COVID-19, SARS-CoV-2, показва колко непредвидими могат да бъдат вирусите, особено когато прескачат от животни към хора. Разбирането на възникващите инфекциозни заболявания трябва да бъде приоритет. SARS, който уби около един на всеки 10 заразени, се оказа силно смъртоносен, но в крайна сметка и някак мистериозно изчезна", разказва на страницата на The Conversation Мерилин Русинк (Marilyn J. Roossinck) от Университета на Пенсилвания.

Коронавирусите са голямо семейство от вируси, вариращи от обикновената настинка до по-тежките заболявания, включително новият коронавирус и SARS. 

Брой на случаи на заразени и смъртни случаи на SARS 2003 г. Кредит: Wikimedia Commons

Как се разпространи вирусът на SARS

SARS, или тежък остър респираторен синдром, се появява за първи път в провинция Гуангдонг, Китай през ноември 2002 г., когато лекарите там забелязват необичайна пневмония. Но болестта не е била докладвана по това време на Световната здравна организация.

През февруари 2003 г. в Ханой, Виетнам възниква друго огнище и служител на СЗО, който по-късно умира, след като преглежда пациент там и докладва за голямо огнище в главния офис на СЗО на 10 март 2003 г.

Междувременно лекар от провинция Гуангдонг пътува до Хонконг и отсяда в хотел Metropol, заедно с редица други пътници от цял свят. Лекарят се заразява с това, което сега се нарича SARS-CoV-1. Вирусът е предаден на поне дузина други гости на хотела. Двама се завръщат в Канада и донасят вируса там. Един се завръща в Ирландия, един в САЩ. Трима отиват в Сингапур, а един - във Виетнам. Освен това няколко души са хоспитализирани в Хонконг, заради което пламва и болницата там.

От този момент SARS се разпространява в голяма част от света, въпреки че повечето случаи остават в Азия. Вирусът е агресивен и смъртоносен. Обикновено пациентите проявяват симптоми в рамките на два до три дни. Появяват се и съобщения за инфекции без симптоми, както при COVID-19.

Носят се маски, поставят се скенери за температура  на всички основни места, където се събират хора, в Китай и други части на Азия са въведени карантини, вирусната инфекция достига пика си в края на май 2003 г. и след това тя изчезва. Строгите карантинни мерки имат ефект и до юли 2003 г. СЗО обяви, че заплахата е преодоляна.

Общо има малко над 8000 случая на SARS-CoV-1 и около 700 смъртни случая. В САЩ има общо 29 потвърдени случая и няма смъртни случаи. Икономиката в Хонг Конг, с голям туристически компонент, е силно засегната от SARS през 2003 г., както сега туристическа индустрия по целия свят е една от най-силно засегнатите части на икономиката заради SARS-CoV-2.

Коронавирус. Кредит: Wikimedia Commons

Как убиват братовчедите?

SARS-CoV-1 и SARS-CoV-2 са тясно свързани вируси. Учените смятат, че и двата вируса произхождат от прилепи. РНК геномите на вирусите са около 80% идентични. Какво означава това?

Нашите собствени геноми са над 98% идентични с тези на шимпанзетата, така че 80% изглежда много по-малко подобни. За вирус обаче, особено такъв с РНК геном, това всъщност означава, че са много тясно свързани.

Това е така, защото вирусите могат да мутират много бързо. Те правят много грешки, когато копират геномите си, и правят хиляди копия за няколко часа.

Двата вируса имат много подобни протеини от външната си страна и използват едни и същи протеини, или рецептори, с помощта на които проникват в нашите клетки. Тези рецептори се намират в много различни типове клетки.

Повечето проучвания на SARS-CoV-1 се фокусират върху белите дробове, защото там се развива най-тежкото заболяване, но и двата вируса могат да заразят много различни органи. Няма да научим колко често други органи се заразяват със SARS-CoV-2, докато не се направят достатъчно аутопсии и да се разбере напълно начина, по който вирусът причинява заболяването.

Развитие на епидемията на SARS 2003 г. Кредит: Wikimedia Commons

По какво се различават и как това се отразява на хода на пандемията?

SARS-CoV-1 бе по-агресивен и смъртоносен от SARS-CoV-2. Въпреки това, SARS-CoV-2 се разпространява по-бързо, понякога със скрити симптоми, което позволява на всеки заразен човек да зарази няколко други. Сегашната оценка е около трима, но учените, няма да узнаят реалното число, докато не тестват много повече хора и да разберат ролята на безсимптомните случаи.

Най-важната разлика е, че в проследяването на контактите - или да се разбере кой е бил изложен на заразен с вируса човек. При вируса на SARS това бе сравнително лесно - у всеки се появяват тежки симптоми след два до три дена.

При SARS-CoV-2 са необходими около две седмици, за да се появят симптоми и много хора изобщо нямат никакви симптоми.

Възможно е да си спомните кого сте имали контакт през последните два дни но за последните две седмици това е малко вероятно. Този важен инструмент за контрол на пандемията е много труден за изпълнение. Това означава, че единственото безопасно нещо е да се поддържа изолация на всички, докато пандемията не се овладее.

Защо няма ваксина срещу SARS?

Изследвания на ваксини срещу SARS-CoV-1 са започнати и тествани върху моделни животни. Инактивиран цял вирус е използван при порове, примати и мишки. Всички ваксини довеждат до защитен имунитет, но се развиват усложнения. Ваксините довеждат до имунна болест при животните. Не са правени проучвания върху хора, нито са създавани още ваксини, тъй като вирусът изчезва. За края на SARS-CoV-1 допринасят много фактори, може би включително лятното време и със сигурност строгата карантина на всички, които са имали контакт със заразени хора, но всъщност е неизвестно защо приключва епидемията. Вирусите са непредсказуеми!

Много от ваксините, разработвани за SARS-CoV-2, са доста различни и много от тях използват само малки части от вируса или РНК на вируса. Това може да заобиколи проблемите с ваксините срещу SARS-CoV-1, при които е използвана голяма част от вируса.

Разработването на ваксини има голям експериментален компонент, правят се обосновани предположения и опитват се различни неща и се проверяват как работи. Затова има такова огромно разнообразие от ваксини, които се тестват от различни лаборатории по света.

Източник:

The mysterious disappearance of the first SARS virus, and why we need a vaccine for the current one but didn’t for the other, The Conversation

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
26 май 2020
Последни новини