23 °C

Лондон прие на първо четене новата имиграционна система - прекратява свободното движение от ЕС

Британските депутати дадоха първоначално одобрение на законодателство за прекратяване на свободното движение на работници с Европейския съюз, но гласуването беше помрачено от спор за коронавируса и здравните специалисти от чужбина, информира АФП.

Законопроектът предвижда отмяна на специалния имиграционен статут за гражданите на ЕС, Европейската икономическа зона и Швейцария след приключване на преходния период на 31 декември. Не се разкриват подробности какъв ще бъде новият контрол, но премиерът Борис Джонсън вече разкри планове за въвеждане на точкова имиграционна система, при която с приоритет са мигрантите за висококвалифицирани работни места.

Желанието за контрол на границите на Великобритания, а именно прекратяване на свободното движение на работна ръка с 27-те страни членки на ЕС, е ключов фактор повечето британци да гласуват за напускане на Общността на проведения през 2016 г. референдум.

Вътрешният министър Прити Пател заяви, че новата система ще бъде "по-здрава, по-справедлива и по-опростена" и ще "играе важна роля" за възстановяването на страната от пандемията от коронавирус. Но Ник Томас-Саймъндс от Лейбъристката партия обвини правителството в отчуждаване на британците, докато в същото време разчитат на подкрепа в борбата с коронавируса.

Мигрантите се очаква да печелят най-малко по 25 600 британски лири (28 600 евро, 31 200 долара) на година според новата система, обяви правителството, което означава под средното заплащане на национално ниво от 30 420 лири, но повече от много позиции в сферата на здравеопазването и социалната грижа.
Според Томас-Саймъндс Лондон действа лицемерно към Националната здравна служба и социалните работници, след като им ръкопляска, а в същото време им казва, че не са добре дошли на Острова.

Над 13% от персонала в Националната здравна служба не са британци, а 5,5 на сто са от страни членки на ЕС.

Пател подчерта, че правителството вече е въвело бързо издаване на визи за лекари, медицински сестри и други здравни специалисти. Също така се осигурява автоматично едногодишно удължаване на визите на тези здравни и социални работници, чиито визи изтичат преди октомври.

Лейбъристите и други опозиционни депутати гласуваха против законопроекта на първо четене, но Консервативната партия на Джонсън има мнозинство в Камарата на общините и прие проектозакона с 351 срещу 252 гласа.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ще е благодатен на срещи и установяване на полезни контакти. Работата ви ще е интересна, спорна, и повече отколкото очаквате. Обмислете добре идеите си и пътищата за осъществяването им. Не пренебрегвайте полезната информация, която ще научите помежду другото. Роднини ще ви зарадват с вести, имащи отношение към общите ви начинания.
04 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете се на важните за вас задачи, без да се разпилявате с маловажни неща. Имате прекрасни идеи, които чакат своята реализация, създайте условията за нея, бъдете наблюдателни и разчитайте знаците по пътя си. Много хора ще ви приветстват и помагат. Следвайте убежденията си, те са вашата пътеводна светлина.
04 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще имате възможността да се утвърдите като коректен и лоялен партньор. Справяте се отлично със завършването на важен проект, което е сериозна крачка в професионалното ви развитие. Предстои ви скорошна стабилизация във финансов план, което ще ви даде възможност да разширите сферата на проектите си.
04 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Перспективна идея ще ви вдъхнови да заживеете с планове за нейното осъществяване. Настроението ви ще нарасне, ще ви направи активни и по-добри. Наред с това не пренебрегвайте задълженията си, отделете време на всичките си задачи. Дошла навреме вест ще внесе повече яснота в намеренията ви.
04 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работещите в производството, търговията и бизнеса ще продължат и днес да се занимават със служебните си задачи. Трети ще мислят за почивката си, тръгвайки на път. Във всички случаи ще се ползвате с внимание и разбиране, няма да срещате непреодолими препятствия пред себе си. Приемете приятелската покана за среща.
04 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Старанията, които влагате в делата си ще дадат резултати. Но, понякога се налага и да се съобразявате с обстоятелствата, като отстъпите от позициите си - при спорове например, а също и при видими здравословни проблеми. Не въвличайте близките си в рисковани начинания. Спестете им това напрежение.
04 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изисквайте прекалено много от обкръжението си. Всеки има своите приоритети, които следва,колкото и да не ви се иска. Търпението ви към тях ще повиши уважението им и ще ви помогне да се освободите от напрежението, което носите. Вечерта е подходяща за гости. Поканете някого или вие отидете.
04 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Овладейте емоциите си и не се впускайте в рисковани начинания. Възможността да пострадате сериозно ако го сторите е доста голяма. Заемете се с ежедневните си ангажименти и не се разсейвайте със странични проекти. Имате предостатъчно работа, която не търпи отлагане. Очаква ви привлекателно предложение за вечерта.
04 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Преценявайте добре обстановката, като не прекалявате с търпението на околните. В добра форма сте и изпълнени с ентусиазъм. Трансформирайте излишната си енергия в нещо полезно, творческите ви идеи заслужават внимание. Нека не ви възпират отминали неудачи, дайте воля на въображението си.
04 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Характерни за вас днес са противоречията, които са иначе чужди на зодиакалния ви знак. Чувствате, че стоите на кръстопът и не сте сигурни кой от пътищата е най-правилния за вас. Най-удачния вариант е да се захванете с нещо, което вече сте започнали и да оставите времето да работи за вас. Бъдете сигурни, че не след дълго ще разберете това което ви интересува.
04 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстоят ви приятни задължения днес. Привлечени сте от бъдеща възможност, която е свързана с известни инвестиции, но пък е доста перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате напоследък. Сами знаете колко ценен е той за вас.
04 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Вие сте безспорен, неизтощим източник на енергия и свежо чувство за хумор. Работите усърдно и всеотдайно, и резултатите не закъсняват. Внимавайте да не влезете в пререкание с близките си. Приятелите заслужават повече внимание и това го разбирате и днес. Организирайте в тяхна чест събиране и се повеселете.
04 юли 2020
Последни новини