Гръцкият премиер обяви двумесечен график за постепенно облекчаване на ограниченията заради коронавируса

В телевизионно обръщение към нацията гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви график с хоризонт от два месеца, на основата на който ще бъдат постепенно облекчавани строгите ограничителни мерки, които бяха наложени в Гърция заради разпространението на коронавируса.

По всички основни канали Мицотакис благодари на гърците за усилията и жертвите, които са направили по време на ограниченията. Гръцкият премиер подчерта, че мерките са дали резултат и са довели до спад на новите случаи и на пациентите в болниците и в спешните отделения.

Мицотакис каза, че Гърция е готова да премине към втората фаза в борбата с коронавируса, а именно постепенното облекчаване на мерките в рамките на следващите два месеца.

Той каза, че ако досега девизът е бил "Оставаме вкъщи", сега вече е "Оставаме в безопасност". Мицотакис предупреди, че макар и графикът да е конкретен за следващите два месеца, ситуацията ще бъде следена непрекъснато и е възможно да възникнат промени.

Като съюзници в новата фаза Мицотакис определи по-добре подготвената система на здравеопазване в страната, хубавото време, което позволява прекарване на повече време на открито и съвестните и отговорни граждани на Гърция.

От 4 май ще бъдат отменени ограниченията за придвижване на гражданите извън домовете им, т.е. те ще могат да излизат без да изпращат есемес или да имат писмено разрешение. За поне още две седмици обаче остават в сила ограниченията за пътуванията извън префектурата.

Индивидуалните спортни занимания ще бъдат позволени на открито и в морето. Организираните плажове обаче засега остават затворени.

Пак на същия ден ще бъдат отворени определени категории търговски обекти, като книжарници, магазини за електроника, пунктове за технически прегледи, спортни магазини, фризьорски салони, но те ще работят с предварително записване.

Останалата част от търговията на дребно ще започне работа на 11 май, освен големите търговски центрове, които ще отворят на 1 юни. Във всички търговски обекти ще останат ограничения за плътността на клиентите в тях.

От 4 май църквите ще бъдат отворени за индивидуално поклонение, а от 17 май вярващите ще могат да участват и в службата при спазването на строги правила, които ще бъдат съгласувани със Св. синод.

В образованието часовете в последния гимназиален клас ще се възобновят на 11 май. Седмица по-късно в класните стаи ще се върнат и останалите класове от прогимназията и гимназията. Началните училища, детските градини и яслите ще останат затворени. Възможно е евентуално да бъдат отворени от 1 юни, само ако ходът на епидемията е низходящ.

От 1 юни ще бъдат отворени заведенията от сектора на общественото хранене. На същия ден ще отворят и целогодишните хотели.
В рамките на юни и съобразно с развитието на ситуацията ще бъдат освободени постепенно и останалите икономически дейности. Смята се обаче малко вероятно през лятото да бъдат разрешени големи събирания като фестивали, концерти и спортни събития с публика.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини