Съветниците решават дали държавата да поддържа язовирите

Специална точка, която касае прехвърлянето на язовирите, общинска собственост  за стопанисване и управление на държавата,  ще гласуват на своята сесия общинските съветници в Първомай.

Кметът на общината  Николай Митков пояснява, че стопанисването на посочените водоеми изисква значителен финансов ресурс. Те са с десетки предписания за ремонт и поддръжка, които общината не може да осъществи не само заради липсата на средства, а и защото не разполага със специалисти. Това би затруднило допълнително финансовото състояние на Общината.

Преди 2 години държавата създаде специално Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири", което да се занимава с поддръжката на язовирите в страната и постави срок на общините да ѝ ги предоставят. Тогава община Първомай с доста неясни мотиви отказа да го направи.

За община Първомай с Решение на Министерски съвет са одобрени 10 язовира, за които предстои да се извършат аварийни ремонти: яз.Татарево 1 /Дълбокото дере/, яз.Татарево 2 /Малкото дере/, яз.Татарево 3 /Ваклушев долап/, яз.Татарево 4 /Манаф дере/, яз.Татарево 5 /Еленката/, яз.Дебър 2 /Герена/, яз.Дебър 3 /Коз дере/, яз.Дебър 5 /Соленото дере/, яз.Пилашево 3 /Чулфата/ и яз.Дълбокото дере.

В случаите, когато правото на собственост върху язовирите – общинска собственост, не се прехвърли безвъзмездно на държавата, Общините възстановяват на дружеството разходите за ремонтите и реконструкциите на същите.

Към настоящия момент в Общинска администрация Първомай са входирани две уведомителни писма от държавното дружество, на което е възложено извършване на ремонт и възстановяване на язовирна стена Татарево 1 /Дълбокото дере/, и ремонт и възстановяване на язовирна стена Татарево 2 /Малкото дере

 Градоначалникът подчертава, че в това отношение държавата като бъдещ стопанин е със значително по-голям финансов ресурс и ще извършва по-ефективна поддръжка. По този начин пък ще се минимализира и рискът от наводнения с последици за здравето и живота на хората.

Общинските съветници ще гласуват направеното предложение на редовната си сесия, която ще се състои на 30 април от 17.30 часа.

Parvomai.NET

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Още новини

Последни новини