19 °C

Съветниците решават дали държавата да поддържа язовирите

Специална точка, която касае прехвърлянето на язовирите, общинска собственост  за стопанисване и управление на държавата,  ще гласуват на своята сесия общинските съветници в Първомай.

Кметът на общината  Николай Митков пояснява, че стопанисването на посочените водоеми изисква значителен финансов ресурс. Те са с десетки предписания за ремонт и поддръжка, които общината не може да осъществи не само заради липсата на средства, а и защото не разполага със специалисти. Това би затруднило допълнително финансовото състояние на Общината.

Преди 2 години държавата създаде специално Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири", което да се занимава с поддръжката на язовирите в страната и постави срок на общините да ѝ ги предоставят. Тогава община Първомай с доста неясни мотиви отказа да го направи.

За община Първомай с Решение на Министерски съвет са одобрени 10 язовира, за които предстои да се извършат аварийни ремонти: яз.Татарево 1 /Дълбокото дере/, яз.Татарево 2 /Малкото дере/, яз.Татарево 3 /Ваклушев долап/, яз.Татарево 4 /Манаф дере/, яз.Татарево 5 /Еленката/, яз.Дебър 2 /Герена/, яз.Дебър 3 /Коз дере/, яз.Дебър 5 /Соленото дере/, яз.Пилашево 3 /Чулфата/ и яз.Дълбокото дере.

В случаите, когато правото на собственост върху язовирите – общинска собственост, не се прехвърли безвъзмездно на държавата, Общините възстановяват на дружеството разходите за ремонтите и реконструкциите на същите.

Към настоящия момент в Общинска администрация Първомай са входирани две уведомителни писма от държавното дружество, на което е възложено извършване на ремонт и възстановяване на язовирна стена Татарево 1 /Дълбокото дере/, и ремонт и възстановяване на язовирна стена Татарево 2 /Малкото дере

 Градоначалникът подчертава, че в това отношение държавата като бъдещ стопанин е със значително по-голям финансов ресурс и ще извършва по-ефективна поддръжка. По този начин пък ще се минимализира и рискът от наводнения с последици за здравето и живота на хората.

Общинските съветници ще гласуват направеното предложение на редовната си сесия, която ще се състои на 30 април от 17.30 часа.

Parvomai.NET

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Хороскоп за 31.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
31 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
31 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
31 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
31 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
31 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
31 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
31 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
31 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
31 окт 2020
Последни новини