Студентка от Първомай е най-добрата в света по писмена защита

    Доника Ставрева получи изключително престижното отличие на името на Ричард Р. Бакстер за писмена защита на ответник. Тя и нейният колега Мирослав Йонов са първите българи с такава награда, присъдена от жури в състав от 15 независими съдии. Двамата бяха част от отбора на Юридическия факултет на Софийския университет, представил България и завоювал първа награда в най-престижното състезание по международно право в света – Phillip C. Jessup Moot Court Competition.

    Отборът в състав Иван Иванов, Ива Белчева, Мирослав Йонов и Доника Ставрева, с треньори Валери Благоев и Сибел Хасан, се нареди на 4-то място в общото класиране за писмени защити в конкуренция с повече от 750 университети от цял свят.

    Доника Ставрева вече е била герой в репортажи и очерци на Parvomai.NET, разказващи за нейни постижения в състезания по литература и участието ѝ в международни проекти. От 5 години тя е студент по право, тръгвайки по стъпките на майка си – нотариус Радилена Ставрева. Миналата година е участвала във състезание, в същия формат - Telders, което е обаче с европейски мащаб.

    Световното състезание по международно право, кръстено на знаменития съдия към Международния съд Филип Джесъп, възниква през 1960 година в Харвард. През годините придобива глобална популярност – към момента в „Джесъп" се състезават най-престижните университети в цял свят. В галерията на победителите са университети като Оксфорд, Кеймбридж, Сорбоната, Джорджтаун, Колумбийският университет и други. България участва в „Джесъп“ от 1984 година, а тазгодишното представяне е несъмнено е едно от най-успешните.

    Състезанието по право за студенти представлява симулация на процес пред Международния съд. Всяка година през месец септември излиза казус, провокиран от актуални теми от “сивата зона" на международното право, по които участниците спорят от позициите на ищец и ответник. Тази година казусът постави акцент върху използването на автономни оръжия без човешки контрол по време на война, държавна приемственост и наказателна отговорност на държавни ръководители за военни престъпления.

    Участието на отборите се състои от два етапа - писмени защити и устни пледоарии. Въпреки че тази година устният кръг беше отменен поради пандемията на CoViD-19, оценяването на писмените защити се състоя и то триумфално за българските студенти, които безапелационно завоюваха челните позиции във всички категории. Писмените защити се предават до средата на януари, след близо 4-месечен труд, а устните пледоарии, които са същината на състезанието, стандартно се провеждат през април във Вашингтон. И въпреки че студентите не успяха да премерят сили на устните кръгове, усилията им бяха възнаградени с първата награда за писмени защити на ответник, която досега никога не е била печелена от български отбор.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини