ЕС насочва 20 млрд. евро към чужди държави за справяне с пандемията

ЕС ще насочи 20 млрд. евро към чужди държави, за да им помогне да се справят с пандемията от Ковид-19. Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешната видеовръзка на европейските министри, отговорни по въпросите на развитието.

Той уточни, че 15,6 млрд. евро ще бъдат осигурени от Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка, а останалите средства ще бъдат от държавите в ЕС и от Европейската банка за възстановяване и развитие. Сред страните, които ще получат основната част от подкрепата, са държавите от Източното партньорство и от Северна Африка.

Докато болестта не е изкоренена навсякъде, борбата с нея не е спечелена, заяви Борел. Той уточни, че средствата от ЕС ще бъдат осигурени чрез пренасочването на вече отпуснато финансиране за съответните държави. Предвижда се страните, за които ЕС е предоставил финансиране по европейски програми, да получат право да пренасочват средствата за преодоляване на последиците от епидемията.

Борел отрече слуховете, разпространявани във Франция, че се подготвя изпробването на ваксина срещу Ковид-19 в Африка, в разрез със строгите правила в тази област. Той призова за безпрепятствен достъп до всяка част от Украйна на представителите на Червения кръст и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Върховният представител потвърди, че Беларус е поискала и ще получи помощ от ЕС за преодоляване на икономическото въздействие от епидемията. Той уточни, че ЕС обмисля да отпусне на Минск 60 милиона евро.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини