ЕС може да изтегли част от служителите си в мисиите по света заради пандемията

Военните министри от ЕС са обсъдили възможността част от служителите в общите цивилни и военни мисии в областта на сигурността и отбраната да бъдат върнати заради пандемията от Ковид-19. Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той уточни, че може да се наложи числеността на някои мисии да бъде съкратена. По неговите думи ЕС е разгърнал 17 подобни мисии. Засега нямаме проблеми, заяви Борел в отговор на въпрос дали има болни сред европейските служители зад граница.

Върховният представител добави, че на мисиите е наложена карантина и се изпълняват задачи само в лагерите. Борел обясни, че оставането на служителите на място е важно, защото държавите, където са изпратени, са били уязвими още преди настъпването на епидемията. По неговите думи е възможно европейските пратеници да съдействат на местните власти в овладяването на заразата.

Борел заяви, че здравето на служителите днес е първостепенна задача. Той съобщи, че се обмисля създаването на звено към Европейската служба за външна дейност под военно командване, чрез което да се обменят данни и опит, свързани с противодействието на епидемията. Борел уточни, че задачите няма да се препокриват с дейността на НАТО.

Върховният представител отбеляза, че европейските въоръжени сили осигуряват помощ на държавите от ЕС в борбата с разпространението на заразата. Военни средства досега са били използвани за пренасяне на оборудване, за превоз на болни, за осигуряване на лекари, в подкрепа на полицията и за изграждане на полеви болници.

Борел добави, че ЕС обсъжда възможността санкциите, въведени за нарушаване на международното право, да не бъдат пречка пред осигуряването на хуманитарна помощ. Той поясни, че засега много компании се опасяват да участват в хуманитарни доставки към страни, срещу които са наложени санкции, от страх да не бъдат възприети като нарушители. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини