4 дни Борисов изследван за коронавирус; Пикът на кризата предстои. Преглед на печата

24 часа

4 дни Борисов изследван за коронавирус

Първи проби за коронавирус дадоха премиерът Бойко Борисов и целият Национален оперативен щаб, начело с ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Те са обработвани през последните 4 дни и чрез двата метода - PSR и бързи кръвни тестове. Резултатите са отрицателни.

Труд

Пикът на кризата предстои

Пикът на кризата предстои, ще се задълбочават проблемите, очакват 60% от фирмите у нас. Това показва анкетно проучване на Българска стопанска камара сред 727 фирми от всички региони на страната (най-много от Североизточен регион) и от почти всички икономически сектори (най-много в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството).

Едва 19% от компаниите очакват стабилизиране до 2-3 месеца, а според 15% това ще стане в рамките на 1 месец. Налице са и очаквания кризата да продължи една година и повече, показва анкетата.

Монитор

МОН със 7 варианта за наваксване на материала след пандемията

Просветният министър посочи, че ситуацията, в която се намира образователната система в момента, е екстремна. "Повече от 20% от една година не може да се компенсира, тогава е необходимо да се говори за удължаване на годината, необходими са и други решения. С дните до 29 март средно ще имаме 22 неучебни дни, това надхвърля границата на възможностите за преструктуриране.", заяви Вълчев. Той обясни, че все още не е ясно дали стартиралото днес дистанционно обучение за учениците няма да продължи и след 29-ти март. Затова и от МОН все не знаят на кой вариант ще се спрат.

Сега

Държавата налива 500 млн.лв. в ББР за подпомагане на засегнатия бизнес

Държавата ще налее 500 млн. лв. в Българската банка за развитие, с които да бъдат подпомогнати изпадналите в затруднение заради коронавируса фирми. Това съобщи финансовият министър ВладиславГоранов на брифинг в Министерски съвет, на който участваха също министрите на икономиката Емил Караниколов и на туризма Николина Ангелкова.

Със сумата от 500 млн. лв. ще бъде увеличен капиталът на държавната банка, като Горанов уточни, че парите няма да се дават под формата на фирмени кредити. "Подпомагането ще бъде чрез два инструмента. Единият - издаване на портфейлни гаранции към търговските банки, което ще им позволи да бъдат по-гъвкави към своите клиенти с кредити. Вторият - обратно изкупуване на капитал от дружества, които са клиенти на търговските банки. Това означава временно да им се осигури безлихвено кредитиране с възможност за обратно изкупуване", обясни Горанов.

Капитал

Битката с коронавируса: "изглаждане на кривата" или "стаден имунитет"

"Изглаждането на кривата" (flattening the curve) е един от специфичните термини в епидемиологичния речник, които станаха особено популярни около глобалната пандемия от коронавирус. Във време на епидемии това е основната стратегическа цел и с прости думи означава смекчаване на ударната вълна и забавяне на експоненциалния растеж на заболеваемост сред населението, за да се избегне концентрация на голям брой болни за кратко време - ситуация, на която не би издържала и най-добрата здравна система в света, както за жалост показва горчивият опит в Италия.

Моделите на епидемиолозите са красноречиви - оставена безконтролно, епидемия, подобна на сегашната, води до удвояване на случаите на всеки два или три дни.

Дума

"Арсенал" спря, затварят курорти и санаториуми

Коронавирусът постепено парализира държавата, след като най-голямото предприятие у нас, "Арсенал" Казанлък, в което се трудят 8 600 души, спря работа. Новината потвърди пред БНР шефът на дружеството Николай Ибушев. Ски зоните в големите зимни курорти "Банско", "Боровец" и "Пампорово" също затварят заради извънредното положение, съобщиха концесионерите. Заради него ще бъдат затворени и държавните санаториуми. Няма да работят и почивни бази на военното министерство.

От днес се преустановява движението на всички международни влакове през граничните пунктове на България, съобщиха от "Холдинг БДЖ". Композициите, които обслужват международните влакове, ще продължат да пътуват из страната.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини