Българите са най-бързо изчезващата нация в света

Да си на първо място е гордост, но не и в класацията за най-бързо стопяващите се нации по света.

В случая този непрестижен приз е отсъден на родна България, чието население изчезва по-бързо от която и да е друга държава по света, сочи доклад на Financial Times.

Прогнозите на проучването са, че броят на българите, които към днешна дата са около 6.9 милиона, ще намалее до едва 5.4 милиона през 2050 г.

Това е спад от 22.5%, който е с около 2% по-щадящ от прогнозите на ООН от миналата година.

Причините за стапящото се население у нас са няколко, като основната е липсата на икономически и образователни възможности за младите, които предпочитат да търсят късмета си на запад, казват от FT.

Тази тенденция влиза в лоша комбина и със завишаването на възрастта, в която младите семейства създават поколение, и урбанизацията, която се счита за предпоставка за по-ниска раждаемост.

За капак на всичко по-ниската раждаемост е съпроводена и от факта, че българите са с най-кратка продължителност на живота в цяла Европа - около 74.8 години.

Значителният спад в населението не е характерен само за България, но и за цяла източна Европа.

В класацията за най-бързо изчезващи нации след България се нареждат респективно Литва, Латвия, Украйна, Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватска.

В същото време обаче глобалното население продължава да расте със завидни темпове.

В началото на 2020 г. в света има около 7.8 милиарда души, като тази бройка ще нарасне до 8.5 през 2030 г. и до 10.9 милиарда през 2100 г., сочат прогнозите на ООН.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    На
    Наблюдател
    5 -4
    16:41, 27 яну 2020
    Не количеството е важно, а качеството на населението!
  • 2
    Ne
    nelicha - нелича
    6 0
    08:47, 28 яну 2020
    Най голямото богатство за една нация е населението И съвсем нормално е след , като сме на дъното на всички класации - здравеопазване , образование , социална политика , доходи на населението . Да сме на върха на най позорната класация .
Последни новини