Емблематичната за Смолян "райковска гимназия" става на 100 години, честванията продължават

Природо- математическата гимназия „Васил Левски“ в Смолян отбелязва 100 години от създаването си с редица прояви, които започнаха още миналата година. Кулминацията на честването е на 29 януари 2020г, когато ще се проведе юбилейното тържество на вековната Райковска гимназия, съобщиха от гимназията.

В 17.00 часа в РДТ „Николай Хайтов“ в Смолян ще започне концерт – спектакъл, а от 18.30 ч. инж. Никола Чернев ще представи втора част на книгата си „Райковската гимназия“. По-късно ще бъде и срещата с автора на изданието, а от 19.00 часа започва празничният коктейл. Юбилейните тържества се провеждат под патронажа на кмета на община Смолян Николай Мелемов

На 29 януари 1920 г. е издадена заповедта на Министерството на народното просвещение за създаването на Райковска смесена гимназия. По този повод днес в Регионална библиотека „Никола Вранчев“ в областния град се проведе представителна проява за 100-годишнината от създаването на учебното заведение, което днес носи наименованието Профилирана природо-математическа гимназия „Васил Левски“ и е едно от най-престижните в Смолян и областта.

Ученици от клуба по история и краезнание „Обичам България“ и специалисти от отдел „Справочно-библиографски и краезнание“ в библиотеката, са изготвили презентацията, след продължителна работа с краеведски материали за миналото на първото средно учебно заведение в Средните Родопи. От книги, стара родопска периодика, албуми със снимки са подбрани текстове и изображения.

В авторски есета на тема „Какво е за мен Райковската гимназия?“, ученици от различни класове на гимназията, споделиха мисли и чувства на гордост, че са част от училището, възпитало поколения родопчани.

Сред гостите бяха и бивши възпитаници на учебното заведение - Йорданка Вълчева – зам.-директор на РБ „Николай Вранчев“, Валентина Василева – директор на РИМ „Стою Шишков“, Никола Чернев – автор на двете части на книгата за историята на Райковската гимназия, Георги Гривнев – писател, автор на очерци.

Директорът на Регионална библиотека Светлана Хаджиева връчи благодарствена грамота и издания на библиотеката на ръководителя на клуба Делева и изрази благодарност към училището за успешната съвместна дейност и дългогодишното партньорството с библиотеката.
СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини