Състезание по БЕЛ дава възможност да станате студенти в ПУ без други изпити

Участието е безплатно, а регистрацията – онлайн, до 28 януари

Национално състезание по български език и литература за зрелостници организира на 1 февруари от 11:00 ч. Филологическият факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Освен че ще проверят нивото на своите знания, зрелостниците, които получат отлична оценка, ще могат да се запишат студенти във Филологическия факултет още с подаването на документите през месец юни в някоя от следните избрани от тях специалности:

– българска филология

– славистика

– български език и корейски език

– български език и китайски език

– български език и руски език

– български език и френски език

– български език и италиански език

– български език и новогръцки език

– български език и турски език

– български език и история

– български език и испански език

– български език и немски език

– български език и португалски език

– български език и гражданско образование

Състезанието ще се проведе в сградите на ПУ, като залите ще бъдат допълнително уточнени, и ще продължи 3 астрономически часа. Форматът му ще бъде много близък до този на ДЗИ. По-подробно за примерните задачи можете да видите ТУК.

Участието в състезанието е безплатно, в деня на провеждането му кандидатите трябва да носят само личната си карта. Те ще работят по два равнопоставени модула – езиков и литературен. Класирането се осъществява по точки, които се приравняват в оценки от шестобалната система, закръглени до една десета (0,10). При кандидатстване за специалност във Филологическия факултет на Пловдивския университет получената отлична оценка от състезанието ще е със статут на балообразуваща, като няма да зависи от успеха, който ще има зрелостникът на матурата (стига той да е положителен). В рамките до 10 дни след провеждането на мероприятието резултатите ще бъдат обявени на сайта на Филологическия факултет.

Желаещите да се включат в състезанието трябва да попълнят следната форма за регистрация ТУК. 

Срокът за регистриране за участие в състезанието е до 28 януари, включително. Списъкът с регистрираните участници и разпределението им по зали ще бъде обявен на 30 януари.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини