18 °C

Откъде се взеха всички тези яркозелени папагали в Англия?

Мистерията с нарастващата популация от малки дългоопашати папагали във Великобритания е разрешена, твърди новопроведено изследване.

Хиляди яркозелени птици живеят във Великобритания, макар видът да е характерен за Австралия, Африка и Латинска Америка.

От години се разпространяват фантастични истории, за това от къде са се взели, но сега учените смятат, че са открили отговора на въпроса.

Чрез географско профилиране, изследователите успели да оборят твърденията, че цялата популация се е появила от една-единствена птица, пусната на свобода в определено време на определено място.

Една популярна теория, която сега бива опровергана, твърди че малките дългоопашати папагали избягали от снимките на филма Африканската кралица с Хъмфри Богарт през 1951.

Според друга, птиците били освободени от Джими Херндрикс на лондонската улица Карнаби през 60-те.

А трета твърди, че Голямата буря от 1987 повредила волиерите дотолкова, че стотици папагали успели да избягат.

Оказва се, че истината далеч не е толкова вълнуваща.

Учени от Унивеситета Кралица Мери, Юнивърсити Колидж в Лондон и Голдсмитс вярват, че нарастващата популация на ярко оцветените птици се дължи на серия индивидуални пускания на свобода – и умишлени, и случайни.

Пространствените анализи сочат, че птиците не са се разпространили от едно конкретно място, като улица Карнаби.

Нещо повече, според материали в медиите явлението датира още от викторианската епоха, което напълно опровергава съвременните митове.

Освобождаването на птиците има два пика – между 1929 е 1931 и през 1952 – причинени от публикации в медиите за човешка смърт в резултат на епидемии от папагалска треска.папа

Авторите на изследването проследяват поредица от медийни публикации през 1929 за хора умрели в резултат на заразяване с пситакоза, които вероятно са изплашили собствениците на малките дългоопашати папагали и те са пуснали на свобода птиците.

„Лесно е да си представим заглавията от 1952, като „Спрете вноса на опасни папагали. Ако са ви казали, че е рисковано да се намирате в близост до птицата, е било много по-лесно да я пуснете на свобода, отколкото да я убивате“, казват изследователите.

Крамеровите папагали се превърнаха в успешен инвазивен вид в 34 държави и 5 континента.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Снабдете се с повече информация, отнасяща се до професионалните ви проекти. Амбициите ви са осъществими, но трябва повече работа. Отлагайки нещата, няма да постигнете напредък, за това съчетайте усилията си с човек от обкръжението ви. Увереността, с която печелите доверие ви помага да сте в крак с новостите.
20 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви ще е много днес, затова бъдете пределно концентрирани. Опитайте са да свършите всичко, което се изисква от вас. Възможно е околните да ви занимават със странични проблеми, но не позволявайте това да се случи. Нямате основания да се съмнявате в искреността на свой близък.
20 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пристъпвате към осъществяването на свой проект, върху който работите от доста време. С изявите си ще впечатлите хора, които бихте желали да имате за партньори. Ще последват препоръки и добри предложения. Не си губете времето с човек, имащ други предпочитания. Ако трябва да правите компромиси, не се колебайте.
20 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не прекалявайте с пазаруването днес, тъй като финансовото ви състояние не е завидно. Помислете за отношението си към околните, дали това е най-доброто, на което сте способни. Опитайте се да приемете неприятни новини хладнокръвно, без излишни емоции.
20 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
20 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще бъде добър ден за вас, особено по отношение на личния ви живот. Приятната новина, която ще чуете, ще ви накара да летите от радост. Очакват ви хармонични отношение с вашия любим човек. Пожелайте си тези хубави моменти да не ви напускат никога. Работата ще ви се стори досадна, но ще се справяте без усилия.
20 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Обичани сте и днес отново ще получите потвърждение за любовта на човека, с когото споделяте общи интереси и други вълнения. Работещите с документи и пари да повишат вниманието си, всяка разсеяност би им струвала скъпо. Предложения, свързани с бъдещи реализации ще ви накарат да предприемете и съответните действия.
20 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пред вас се разкриват перспективи, които ви помагат с лекота да постигате целите си. Умеете да говорите убедително и това ви прави предпочитани и интересни, а също и успешни. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, в даден момент ще ви бъде полезно и ще ви подтикне към действия.
20 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В повече работа ще премине деня ви. Срочни ангажименти и семейни задачи ще ви подтикнат да потърсите и друга възможност за справяне с проблемите си. Но, ако в нечие присъствие откриете дразнител, не бързайте да късате мостовете. Овладените емоции са по-добър съветник от желанието да си кажете всичко, което ви притеснява.
20 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятна личност ще ви напомни отминали събития, от които сте запазили добри спомени и чувства. Няма да ви бъде трудно да осъзнаете пропуските си и да ги наваксате. Внимателно подбирайте храната си, имате нужда да разнообразите менюто си. Повече предпочитайте плодове и зеленчуци и по-малко на месо с мазнини.
20 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
И днес ще продължи успешният ви ход напред. Ако трябва отложете някои свои ангажименти и отделете повече време за близък, който се нуждае от съдействието ви. Помощта ви ще бъде полезна и навременна. Някои от вас ще пътуват по служебни дела. Бъдете внимателни при шофиране и не предприемайте рисковани изпреварвания.
20 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да разнообразите деня си, пък било то и по нетрадиционен начин. Малка промяна в плановете няма да ви навреди кой знае колко, дори напротив. Това ще ви открие неподозирани хоризонти и перспективи. Хората около вас се възхищават на активността ви и способността да поемате отговорности.
20 окт 2020
Последни новини