17 °C

14 първомайски художници се представиха в обща изложба

Изображение 1 от 2

  Уважение към всички, които са си направили труда да участват в тази изложба с много желание и ентусиазъм и с много професионализъм на част от творците, каза един от известните галеристи в Пловдив Антония Димитрова - Аз също работя с една голяма група от първомайските автори в моята галерия, така че уважавам всичко което те правят и с голямо удоволствие ги каня за всички изложби и проекти, на които галерия „Резонанс“ е куратор. С удоволствие идвам тук винаги когато имат обща изложба, за да ги поздравя и да им вдъхна вяра, че изкуството ще спаси света от всичко лошо.

  С тези думи може да се обобщи представянето на 14 творци от Дружеството на първомайските художници, които откриха своята традиционна предколедна изложба в галерия „Тоска“.

  Организаторът на събитието Тоска Запрянова представи всичките си колеги и насочи вниманието на присъстващите към техните платна.

  Тя започна с ветерана Иван Заимов – член на дружеството от самото му основаване, пейзажист, който този път се представя с „градски“ картини. Петър Кацаров, който до сега е излагал пана с масло, този път участва в изложбата с мозайка. За Зорка Каразапрянова Тоска подчерта, че чест ѝ правят продължаващите ѝ занимания с деца и участието в различни конкурси. Освен своята картина с цветя тя представя и две творби на внука си Димитър Каразапрянов, четката на когото е запечатала автопортрет и портрет на дядо му Петър.

  Йорданка Янкова освен пейзажи представя и творба, в която са използвани и нестандартни материали. В изложбата Ангел Попчев участва с познатата дърворезба и с картини на животни. Мирослава Панайотова с характерния си стил и Магдалена Хубенова с нови пейзажи вече са разпознаваеми за вас, продължи Тоска. С две нови пеперуди се включи и най-младият член Ивайло Налбантов. А този път Милена Чолакова разчупи стила си с платно, от което вместо красотата на природата се „лее“ песен. Представянето на вече познатите художници завърши с „академика“ в дружеството Иван Генов. Той от своя страна каза, че винаги е бил убеден, че Тоска може да бъде в основата на възстановяването на Дружеството на първомайските художници, но се съгласи с нея, че това е дело общо и се е случило благодарение на всички, които са проявили интерес и желание да се включат.

  След това Тоска представи новите членове – Николай Чурчулиев и Димо Димов. Чурчулиев припомни историята на Дружеството на художниците, създадено още през 70-те години и разпаднало се след идването на демокрацията. Днешната формация е всъщност наследник на предишното. Към групата с две платна се присъединява и Даниела Русева, която е преподавател в художествената гимназия в Пловдив.

  Художниците получиха цветя от читалищните дейци, от Общинска администрация, близки и приятели.

  Приветствам Ви отново за това събитие, каза и зам.-кметът Радослава Ставрева и си пожела още повече хора да се включат и да покажат своята дарба.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Пи
   питагор
   5 -7
   11:49, 12 дек 2019
   Дайте ъ на тя бродяги 100000лв да видите ко искузтво ще творят. Да идат да нашарят общинътъ със сценки ут деня на страшния съд.
   • Да
    дайте МУ
    8 0
    14:29, 12 дек 2019
    И ако останат пари дайте на Питагор, да нашари общината с теореми.
  • 2
   ьз мога да предложа подходяща тема примерно курва поп и комунист спасяват полуеврееца-свинар масло върху дърво триптих да се изложи по възможност в пленарна зала ако не може в църквата
  • 3
   По
   Поздравления
   10 -2
   06:15, 13 дек 2019
   Поздравления за хората на изкуството. Не ги спира кризата. Духовното щом носят. Хвала. Какви готини шапета - четири на вид на снимката, задължителен аксесоар към облеклото на твореца-художник. Четки, бои, палитра и ...шапо. Готини сте.

  Хороскоп за 21.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
  21 сеп 2020
  Последни новини