16 °C

14 първомайски художници се представиха в обща изложба

Изображение 1 от 2

  Уважение към всички, които са си направили труда да участват в тази изложба с много желание и ентусиазъм и с много професионализъм на част от творците, каза един от известните галеристи в Пловдив Антония Димитрова - Аз също работя с една голяма група от първомайските автори в моята галерия, така че уважавам всичко което те правят и с голямо удоволствие ги каня за всички изложби и проекти, на които галерия „Резонанс“ е куратор. С удоволствие идвам тук винаги когато имат обща изложба, за да ги поздравя и да им вдъхна вяра, че изкуството ще спаси света от всичко лошо.

  С тези думи може да се обобщи представянето на 14 творци от Дружеството на първомайските художници, които откриха своята традиционна предколедна изложба в галерия „Тоска“.

  Организаторът на събитието Тоска Запрянова представи всичките си колеги и насочи вниманието на присъстващите към техните платна.

  Тя започна с ветерана Иван Заимов – член на дружеството от самото му основаване, пейзажист, който този път се представя с „градски“ картини. Петър Кацаров, който до сега е излагал пана с масло, този път участва в изложбата с мозайка. За Зорка Каразапрянова Тоска подчерта, че чест ѝ правят продължаващите ѝ занимания с деца и участието в различни конкурси. Освен своята картина с цветя тя представя и две творби на внука си Димитър Каразапрянов, четката на когото е запечатала автопортрет и портрет на дядо му Петър.

  Йорданка Янкова освен пейзажи представя и творба, в която са използвани и нестандартни материали. В изложбата Ангел Попчев участва с познатата дърворезба и с картини на животни. Мирослава Панайотова с характерния си стил и Магдалена Хубенова с нови пейзажи вече са разпознаваеми за вас, продължи Тоска. С две нови пеперуди се включи и най-младият член Ивайло Налбантов. А този път Милена Чолакова разчупи стила си с платно, от което вместо красотата на природата се „лее“ песен. Представянето на вече познатите художници завърши с „академика“ в дружеството Иван Генов. Той от своя страна каза, че винаги е бил убеден, че Тоска може да бъде в основата на възстановяването на Дружеството на първомайските художници, но се съгласи с нея, че това е дело общо и се е случило благодарение на всички, които са проявили интерес и желание да се включат.

  След това Тоска представи новите членове – Николай Чурчулиев и Димо Димов. Чурчулиев припомни историята на Дружеството на художниците, създадено още през 70-те години и разпаднало се след идването на демокрацията. Днешната формация е всъщност наследник на предишното. Към групата с две платна се присъединява и Даниела Русева, която е преподавател в художествената гимназия в Пловдив.

  Художниците получиха цветя от читалищните дейци, от Общинска администрация, близки и приятели.

  Приветствам Ви отново за това събитие, каза и зам.-кметът Радослава Ставрева и си пожела още повече хора да се включат и да покажат своята дарба.

  Теодора Кирякова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Пи
   питагор
   5 -7
   11:49, 12 дек 2019
   Дайте ъ на тя бродяги 100000лв да видите ко искузтво ще творят. Да идат да нашарят общинътъ със сценки ут деня на страшния съд.
   • Да
    дайте МУ
    8 0
    14:29, 12 дек 2019
    И ако останат пари дайте на Питагор, да нашари общината с теореми.
  • 2
   ьз мога да предложа подходяща тема примерно курва поп и комунист спасяват полуеврееца-свинар масло върху дърво триптих да се изложи по възможност в пленарна зала ако не може в църквата
  • 3
   По
   Поздравления
   10 -2
   06:15, 13 дек 2019
   Поздравления за хората на изкуството. Не ги спира кризата. Духовното щом носят. Хвала. Какви готини шапета - четири на вид на снимката, задължителен аксесоар към облеклото на твореца-художник. Четки, бои, палитра и ...шапо. Готини сте.

  Хороскоп за 18.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Успявате по забележителен начин да балансирате между професионалния и личния си живот. Никой по-добре от вас не умее да комбинира всичко така, че да е удобно на всеки. Естествено водещо е собственото ви желание, но вие чаровно прикривате този факт.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се отличавате с повишената си социална активност, оставайки на втори план личните ангажименти. Имате воля и ще се справите, независимо от трудностите. Предстояща среща ще подобри очакванията ви във връзка с предстоящ проект. Развитията ще бъдат във ваша полза и ще ви подтикнат към конкретни действия.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Малко хора ще са в състояние да разгадаят настроението ви днес. Работите усърдно, но емоциите доминират над всичко останало и със сигурност ви пречат, особено когато от вас се изисква да бъдете съсредоточени. Опитайте се да им противостоите.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Служебната работа ви отегчава и напрежението скоро ще ви създаде главоболия. Вземете мерки и не се колебайте да направите нещо за себе си. Запознайте се с методите на релаксация, чрез тях ще подобрите тонуса си. Мислете позитивно и се вслушвайте в мнения, различни от вашите.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С добри нагласи сте за предстоящите дни и това се отразява на работата ви по проектите, които подготвяте. Самоконтрола, който си налагате ще ви помогне да се справите по-лесно с изкушенията и повиши психическата ви устойчивост. Насърчете човека до вас открито да говори за чувствата си, това ще заздрави връзката ви или поне ще ви ориентира за тях.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще размишлявате върху развитието на делата си от последните дни и ще търсите причините за една или друга неудача. Приемете, че има и външни фактори, които не можете да промените, така, че гледайте по-ведро на случващото се. Открийте уроците за себе си и се старайте да ги усвоявате своевременно.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Възможно е днес да възникнат проблеми и да променят временно плановете ви за почивка. При финансови операции не поемайте рискове. Доброто ви чувство за хумор ще ви извади от една неловка ситуация с човек, към когото имате по-специално отношение. Близо сте до желания резултат.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще ви се отдава да възприемате добре нови знания и да ги прилагате на практика почти веднага. Движението ще ви се отрази добре, ще ви избави от нежелани мисли и с повече вяра в себе си ще успявате в начинанията си. Не грешите в преценките си за другите, за това и по-рядко ви се случва да сте от губещата страна.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще се радвате на добри развития в личните си дела. Промяната ще ускори процесите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да ви запознае с намеренията си, които повярвайте, са добронамерени.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не всичко, което предвиждате днес ще се случи, но в по-голямата си част ще следвате начертания план. Доверието, с което се отнасяте към някого или нещо, ще ви спечели нови приятели. В добра кондиция и форма на духа сте, и с повече лекота ще вземате решенията си. Готови сте за придобивки от нематериален характер.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
  18 фев 2020
  Последни новини