3 °C

14 първомайски художници се представиха в обща изложба

Изображение 1 от 2

  Уважение към всички, които са си направили труда да участват в тази изложба с много желание и ентусиазъм и с много професионализъм на част от творците, каза един от известните галеристи в Пловдив Антония Димитрова - Аз също работя с една голяма група от първомайските автори в моята галерия, така че уважавам всичко което те правят и с голямо удоволствие ги каня за всички изложби и проекти, на които галерия „Резонанс“ е куратор. С удоволствие идвам тук винаги когато имат обща изложба, за да ги поздравя и да им вдъхна вяра, че изкуството ще спаси света от всичко лошо.

  С тези думи може да се обобщи представянето на 14 творци от Дружеството на първомайските художници, които откриха своята традиционна предколедна изложба в галерия „Тоска“.

  Организаторът на събитието Тоска Запрянова представи всичките си колеги и насочи вниманието на присъстващите към техните платна.

  Тя започна с ветерана Иван Заимов – член на дружеството от самото му основаване, пейзажист, който този път се представя с „градски“ картини. Петър Кацаров, който до сега е излагал пана с масло, този път участва в изложбата с мозайка. За Зорка Каразапрянова Тоска подчерта, че чест ѝ правят продължаващите ѝ занимания с деца и участието в различни конкурси. Освен своята картина с цветя тя представя и две творби на внука си Димитър Каразапрянов, четката на когото е запечатала автопортрет и портрет на дядо му Петър.

  Йорданка Янкова освен пейзажи представя и творба, в която са използвани и нестандартни материали. В изложбата Ангел Попчев участва с познатата дърворезба и с картини на животни. Мирослава Панайотова с характерния си стил и Магдалена Хубенова с нови пейзажи вече са разпознаваеми за вас, продължи Тоска. С две нови пеперуди се включи и най-младият член Ивайло Налбантов. А този път Милена Чолакова разчупи стила си с платно, от което вместо красотата на природата се „лее“ песен. Представянето на вече познатите художници завърши с „академика“ в дружеството Иван Генов. Той от своя страна каза, че винаги е бил убеден, че Тоска може да бъде в основата на възстановяването на Дружеството на първомайските художници, но се съгласи с нея, че това е дело общо и се е случило благодарение на всички, които са проявили интерес и желание да се включат.

  След това Тоска представи новите членове – Николай Чурчулиев и Димо Димов. Чурчулиев припомни историята на Дружеството на художниците, създадено още през 70-те години и разпаднало се след идването на демокрацията. Днешната формация е всъщност наследник на предишното. Към групата с две платна се присъединява и Даниела Русева, която е преподавател в художествената гимназия в Пловдив.

  Художниците получиха цветя от читалищните дейци, от Общинска администрация, близки и приятели.

  Приветствам Ви отново за това събитие, каза и зам.-кметът Радослава Ставрева и си пожела още повече хора да се включат и да покажат своята дарба.

  Теодора Кирякова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Пи
   питагор
   5 -7
   11:49, 12 дек 2019
   Дайте ъ на тя бродяги 100000лв да видите ко искузтво ще творят. Да идат да нашарят общинътъ със сценки ут деня на страшния съд.
   • Да
    дайте МУ
    8 0
    14:29, 12 дек 2019
    И ако останат пари дайте на Питагор, да нашари общината с теореми.
  • 2
   ьз мога да предложа подходяща тема примерно курва поп и комунист спасяват полуеврееца-свинар масло върху дърво триптих да се изложи по възможност в пленарна зала ако не може в църквата
  • 3
   По
   Поздравления
   10 -2
   06:15, 13 дек 2019
   Поздравления за хората на изкуството. Не ги спира кризата. Духовното щом носят. Хвала. Какви готини шапета - четири на вид на снимката, задължителен аксесоар към облеклото на твореца-художник. Четки, бои, палитра и ...шапо. Готини сте.

  Хороскоп за 20.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ваша молба ще бъде удовлетворена и ще получите нужното ви разрешение. Ако сте решили да предприемате рисковани начинания отложете го за друг път. Денят не е подходящ за това има голяма вероятност да загубите значителна сума. Постъпка на ваш близък ще ви го представи в неподозирана светлина. Имате достатъчно време да намерите решение на проблем, който ви занимава напоследък.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Започвате чудесно новата работна седмица. Действате с размах днес, тъй като имате много работа и идеи, които чакат да бъдат осъществени. Предпочитате да работите самостоятелно, тъй като така е най-сигурно, че ще успеете да се справите с плановете си. Привлечени сте от идеята на свой близък и се стараете да я доразвиете.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Неотстъпчиви сте по отношение на намеренията си и няма да позволите на чуждото мнение и емоции да ви влияят прекалено много. Ще изградите успешно сътрудничество с някой, с когото предстои да вървите в една посока напред в бъдещето си. Създавате нещо ново и то скоро ще ви донесе първите добри резултати.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Това, което ви привлича ще стане причина да отделите голяма част от времето си, за да го постигнете. За много от вас то е свързано с бизнеса или професионалната ви работа. Да сте близо до любимия ви човек е също ваша необходимост. Раците ще имат емоционална среща и вълнуваща вечер.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Мнозина от вас днес са обхванати от творчески колебания. Не сте сигурни точно какъв подход да предприемете при важно начинание. Мислите ви се лутат в разнопосочни идеи. Опитайте се да отсеете онези, които ви се струва, че ще донесат оптимални резултати. Разговор с ваш партньор може много да ви помогне.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С участието си в печеливш проект ще повишите доходите си, освен, че ще натрупате повече опит и самочувствие. И по други причини има защо да бъдете доволни, в дома си ще се радвате на добри вести. Някои от тях са свързани с бита и пътуванията ви, ваши или на близките ви.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Бъдете по-уверени в себе си. Както вие умеете да насърчавате, така би ви било от полза нечие одобрение сега. Доверявайте се само на проверени хора. Така ще си спестите неприятности. Помислете как да направите вечерта интересна за любимите си хора. Това ще ви сплоти и направи по-добри.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Убедителни и точни, ще фокусирате вниманието на другите върху наболелите теми и ще предлагате решения. Ако сте искрени и честни, ще ви бъде лесно в реализация на всичко, с което се захващате. За онези, които не са ви познати се доверете на специалистите. Отношенията в семейството постепенно се изясняват, в случай, че са били влошени до сега.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Много добри попадения в бизнес начинанията, където действате със свойствения си замах и афинитет към рисковете. В личен план също ви очакват приятни емоции свързани с харесван и желан от вас човек. Все пак не бъдете твърде настоятелни.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Търсенията ви в избрана от вас област ще ви отведат до интересни и неочаквани за вас открития. Напредъкът, който ще постигнете най-вероятно ще ви мотивира да продължите да действате в същата насока. Упоритостта и постоянството ви ще бъдат възнаградени.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Новостите ще ви направят по-смели и дръзки. Грижите ще отстъпят място на мечтите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Желана къща или друга семейна необходимост ще зарадва някои от вас. Колебанията ви ще се стопят и уверено ще пристъпите към изграждането на новия си живот.
  20 яну 2020
  Последни новини