18 °C

14 първомайски художници се представиха в обща изложба

Изображение 1 от 2

  Уважение към всички, които са си направили труда да участват в тази изложба с много желание и ентусиазъм и с много професионализъм на част от творците, каза един от известните галеристи в Пловдив Антония Димитрова - Аз също работя с една голяма група от първомайските автори в моята галерия, така че уважавам всичко което те правят и с голямо удоволствие ги каня за всички изложби и проекти, на които галерия „Резонанс“ е куратор. С удоволствие идвам тук винаги когато имат обща изложба, за да ги поздравя и да им вдъхна вяра, че изкуството ще спаси света от всичко лошо.

  С тези думи може да се обобщи представянето на 14 творци от Дружеството на първомайските художници, които откриха своята традиционна предколедна изложба в галерия „Тоска“.

  Организаторът на събитието Тоска Запрянова представи всичките си колеги и насочи вниманието на присъстващите към техните платна.

  Тя започна с ветерана Иван Заимов – член на дружеството от самото му основаване, пейзажист, който този път се представя с „градски“ картини. Петър Кацаров, който до сега е излагал пана с масло, този път участва в изложбата с мозайка. За Зорка Каразапрянова Тоска подчерта, че чест ѝ правят продължаващите ѝ занимания с деца и участието в различни конкурси. Освен своята картина с цветя тя представя и две творби на внука си Димитър Каразапрянов, четката на когото е запечатала автопортрет и портрет на дядо му Петър.

  Йорданка Янкова освен пейзажи представя и творба, в която са използвани и нестандартни материали. В изложбата Ангел Попчев участва с познатата дърворезба и с картини на животни. Мирослава Панайотова с характерния си стил и Магдалена Хубенова с нови пейзажи вече са разпознаваеми за вас, продължи Тоска. С две нови пеперуди се включи и най-младият член Ивайло Налбантов. А този път Милена Чолакова разчупи стила си с платно, от което вместо красотата на природата се „лее“ песен. Представянето на вече познатите художници завърши с „академика“ в дружеството Иван Генов. Той от своя страна каза, че винаги е бил убеден, че Тоска може да бъде в основата на възстановяването на Дружеството на първомайските художници, но се съгласи с нея, че това е дело общо и се е случило благодарение на всички, които са проявили интерес и желание да се включат.

  След това Тоска представи новите членове – Николай Чурчулиев и Димо Димов. Чурчулиев припомни историята на Дружеството на художниците, създадено още през 70-те години и разпаднало се след идването на демокрацията. Днешната формация е всъщност наследник на предишното. Към групата с две платна се присъединява и Даниела Русева, която е преподавател в художествената гимназия в Пловдив.

  Художниците получиха цветя от читалищните дейци, от Общинска администрация, близки и приятели.

  Приветствам Ви отново за това събитие, каза и зам.-кметът Радослава Ставрева и си пожела още повече хора да се включат и да покажат своята дарба.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Пи
   питагор
   5 -7
   11:49, 12 дек 2019
   Дайте ъ на тя бродяги 100000лв да видите ко искузтво ще творят. Да идат да нашарят общинътъ със сценки ут деня на страшния съд.
   • Да
    дайте МУ
    8 0
    14:29, 12 дек 2019
    И ако останат пари дайте на Питагор, да нашари общината с теореми.
  • 2
   ьз мога да предложа подходяща тема примерно курва поп и комунист спасяват полуеврееца-свинар масло върху дърво триптих да се изложи по възможност в пленарна зала ако не може в църквата
  • 3
   По
   Поздравления
   10 -2
   06:15, 13 дек 2019
   Поздравления за хората на изкуството. Не ги спира кризата. Духовното щом носят. Хвала. Какви готини шапета - четири на вид на снимката, задължителен аксесоар към облеклото на твореца-художник. Четки, бои, палитра и ...шапо. Готини сте.

  Хороскоп за 30.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
  30 мар 2020
  Последни новини