17 °C

И в Първомай дишаме мръсен въздух

И в Първомай въздухът, който дишаме през последните дни е замърсен. Запрашеността на фини прахови частици с диаметър до 10 микрометъра (PM10) след 7 декември е стабилно над допустимата норма за денонощие от 50 µm/м3. Единствено вчера, около 16 часа РМ10 влизат в норма, когато започна да вали дъжд.

Според европейските изисквания дните с такова замърсяване не трябва да надхвърлят 35 за цялата година.

Частиците с размер до 2,5 µm (PM2,5) са достигали 90 µg/m³. Тяхната годишна средна норма е 30 µm/м3. Те се считат за по-опасните, защото могат да достигнат до алвеолите на белите дробове и се отстраняват от там много бавно или не се отстраняват.

Специалистите очакват въздухът да се изчисти след падането на валежите и особено след засилване на вятъра в събота – 14 декември.

Теодора Кирякова

Facebook коментари

Коментари в сайта (25)

 • 1
  Ка
  Каква е алтернативата?
  5 0
  08:28, 12 дек 2019
  Да не дишаме?
  • Пи
   питагор
   4 -7
   10:12, 12 дек 2019
   Ти явну не си чел една от теоремите ми ва. Никой не ти забранява да дишаш ва даже трябва да дишаме дълбоко просто трябва да се кашля по често за да може тя финните частици да излят ут дробовете ни ва. Тува е стара тема куяту тедата през три деня я прай се едно чи е нова. Не толкува гудини дишахме частици чи сме станали едни гулеми ходещи частици. Ся някой е мунтирал неква станция и не кът софиянци да сме мудерни и гуляма работа станала. Има и друг изход секи да си купи противугаз и така да са разхуда из вънка. Затвориха сумати казарми там има противугази колкото си искаш и каквито си искаш нека кмета да пита и да раздаде на населението по един противугаз.
  • К.
   к.колев
   6 -2
   10:40, 12 дек 2019
   Питагоре ва.Тя тази теорема като ония дето излезнаха частни случаи.Ама нали нещо трябва да се напише.
  • Пи
   питагор
   5 -7
   11:08, 12 дек 2019
   Ъм чи и тази тиорема има частни случаи ва който не може да ришава задачи винаги намира частни случаи ва. Кашлянето му е майката ни забравяйте че има много хора с ниски доходя ва те какво от студ ли да умират щото някой си бил сложил измервателна станция и гони некви европейски нормативи ва къту станим като в европа тогава мерите ва. Иначе хората няма ляб да ядат жъ горят сичко кото могат щото на студено ни са седи излезта из града идете в селата да видите ко е мизерия нимойте ми стойте на топло прид компютрите и раздавайте акъля и плюйте такъви къту мене дету ви разкриват истината.
  • К.
   к. колев
   9 -3
   12:04, 12 дек 2019
   Важен е тролския хонорар.А пък плюенето е твой патент,там си ненадминат.
  • Пи
   питагор
   6 -8
   12:24, 12 дек 2019
   Какъв хонорар бълнуваш ва това сегашните хора сте много комерсиални ва и обладани от пърите ва. Яз ако взимах хунурар да ви разпраям за истината ду сега щях да съм милиярдер ва и сички щяхте да мъ знаете а не да обвинявате Кирча с компютрите как изобщу ви дойде на ум да корелирате кирча с питагор това е уникалну пустижение на мисълтта ва.Недейте мислите само за пари това ви покварява и бавно ви убива.
 • 2
  Уй
  Уй
  9 -1
  10:33, 12 дек 2019
  Първомайци, ясно е че няма как да се спре отоплението на твърдо гориво, но нека поне не изгаряме отпадъчни материали като гума, пластмаса, моторно масло и други тем подобни (на кой каквото му падне) материали.
  Ако не ви пука за вашите съграждани, то поне помислете за вашите деца и внуци, на които мръсния въздух оказва най-голямо влияние. Не случайно броят на респираторните заболявания сред тях нараства в последните години.
  И ги отваряйте малко тия печки да се разгорят, хем КПД-то е по-голямо, хем праховите частици са по-малко!!!
 • 3
  Ди
  дишащ
  10 0
  11:06, 12 дек 2019
  Дишаме мръсен въздух , но ароматен. Имаме избор на вкусове между какао , лютеница и тютюн. Наргилета за всеки вкус
  • Аз
   Аз
   1 0
   18:06, 12 дек 2019
   И на олио
 • 4
  Лу
  Лудото Коле
  11 -2
  13:43, 12 дек 2019
  Вкусове на лютеница и тУтУн вероятно се усещат, но "аромата" на какао е над всички! Темата е коментирана многократно тук и не виждам смисъл.
  ----

  Няма какво да са гъзирате - жа духне ветрец и жа разнесе сички миризми, и сички фини прахови частици!
  ----
  НО излагацията на пърумайци задето класираха папаза на балотаж и едвам едвам не бе преизбран пак - тая излагация и най-силния тайфун няма да може да разнесе.
  ----

  п.с. почнаф и яз като питагор, мисля, че е заразно
  • 33
   333
   8 -5
   13:54, 12 дек 2019
   Като тръгваш за лудницата,вземи с теб и питагорчо!!!Дано ви приемат толкова луди!!
  • Лу
   Лудото Коле
   10 -2
   14:14, 12 дек 2019
   и кое не ти хареса бе, панто? частта с това, че изболичавам пърумайци в невероятната простотия да изберат тоя дето 16 години ги е ч*кал, а те са са надупили и викат "давай пак, давай още 4", а това ли?
  • Ed
   edelvais
   0 -1
   16:02, 12 дек 2019
   не е заразно ако е вярно
 • 5
  До
  До лудто Коле
  8 -9
  14:39, 12 дек 2019
  Заинтересувай се къде започна работа Папазов и разбери кои проекти ще реализира общината с тези просташки изказвания по негов адрес. Къде ви са резултатите от одита с който толкова много плашихте Папазов.Той е умен човек и не се плаши от одити за злоупотреби само във вашите глави и в устите на тъмнокожият ви електорат.Що се касае за ч*кането Сега ще те изчука Митков с двойни такси за сметосъбиране и заплати на съветници по неговата формула 1680 х 0.90= 1512лв. х 0.70=1060лв Пари от твоя джоб и онези дето лапаха кебапчетата.И Понеже са боси и гладни , ти ще платиш и тяхния дял и тогава виж кой ще е чукача и кой изчукания!
  • Tr
   Tru
   9 0
   15:33, 12 дек 2019
   Абе хора,спрете с тия данъци!Данъците се вдигат на територията на цялата страна считано от 2020 година!Това се говори месеци наред!Няма как един градоначалник да си измисли увеличение на данъци!Иначе се имате за много интелигентни ама.....!Що се отнася до ПапаЗов знаем къде работи,също знаем колко се притеснява от прокуратурата!Няма да се размине спокойни бъдете ;)
  • Пи
   Питанка
   2 0
   15:38, 12 дек 2019
   И къде работи, я кажете, че и ние да научим новината.
 • 6
  Лу
  Лудото Коле
  9 -3
  14:53, 12 дек 2019
  факайти са в ейнълите, ва хора! Папаза закри пърумай! Градът на нищо-не-случването и на нищо-не-ставането. Какво е направил папаза ва, мръсници? Какво е придвижил ва?! ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО! И ЗА МАЛКО ПАК ДА ГО ПРЕИЗБЕРЕТЕ. маймуни прости и глупави! Да са задавите от мръсния въздух дано!
  • ,🔞
   ,🔞
   2 -1
   18:47, 12 дек 2019
   Лайняното Коле, изродите които са те създали,истинските родители ли ти са❓ Или си ГМО отпадък,като овцата Доли🤣🤣😂😂❓🤔🤔🤔
  • Лу
   Лудото Коле
   1 -1
   06:39, 13 дек 2019
   Истината боли, знам. Излей са, излей са :)
 • 7
  На
  Най-добре
  4 -3
  17:44, 12 дек 2019
  да се забранят коментарите. Повечето така или иначе са писани от недорасли хора на 40+ години, които живеят в собствен свят.
  • Пи
   питагор
   4 -2
   18:01, 12 дек 2019
   И какво като ги забрънят ще ти олекне ли пърумай по добър град за живеене ли ще стане нещо ще се подобри ли или ве искате да живеете в лъжите и фантазиите които си приказвате помежду си.
  • До
   До най-добре
   5 -1
   06:10, 13 дек 2019
   Защо някой друг да Ти ги спира. Спри си ги Сам. Не ги чети. Нали имаш избор. Ако ги спрат, ще кажеш защо са забранени. Данъците се вдигат навсякъде . Плащаме едни от най-ниските данъци в ЕС. Верно, че и заплатите са най-ниски, но за работата, която даваме напълно заслужени. От Митков почти нищо не зависи. ИЗПЪЛНИТЕЛНА власт. Правата са в ръцете на ОбС. Общинските съветници му разрешават или не, създават или не правилата...Лудото Коле има още да се старае, но Питагор си е супер. И точен. И ясен. Само стилът много дразни и така губи читателите.
  • да наистина ама на какво прилича това я го изключете тоя интернет бе келеши ама ха
 • 8
  Wh
  whatever
  1 0
  18:07, 12 дек 2019
  Толкова коментари и толкова разправии, когато решението е просто..
  Духайте!
 • 9
  Въ
  Въй
  5 0
  20:17, 12 дек 2019
  За какъв мръсен въздух говорите то няма хора кой да се отоплява на твърдо гориво митков даже спря и газта в общината значи някой си измисля да ви плаши или ви отклоняват вниманието за да се случи нещо друго .

Хороскоп за 18.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Успявате по забележителен начин да балансирате между професионалния и личния си живот. Никой по-добре от вас не умее да комбинира всичко така, че да е удобно на всеки. Естествено водещо е собственото ви желание, но вие чаровно прикривате този факт.
18 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се отличавате с повишената си социална активност, оставайки на втори план личните ангажименти. Имате воля и ще се справите, независимо от трудностите. Предстояща среща ще подобри очакванията ви във връзка с предстоящ проект. Развитията ще бъдат във ваша полза и ще ви подтикнат към конкретни действия.
18 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
18 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Малко хора ще са в състояние да разгадаят настроението ви днес. Работите усърдно, но емоциите доминират над всичко останало и със сигурност ви пречат, особено когато от вас се изисква да бъдете съсредоточени. Опитайте се да им противостоите.
18 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Служебната работа ви отегчава и напрежението скоро ще ви създаде главоболия. Вземете мерки и не се колебайте да направите нещо за себе си. Запознайте се с методите на релаксация, чрез тях ще подобрите тонуса си. Мислете позитивно и се вслушвайте в мнения, различни от вашите.
18 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С добри нагласи сте за предстоящите дни и това се отразява на работата ви по проектите, които подготвяте. Самоконтрола, който си налагате ще ви помогне да се справите по-лесно с изкушенията и повиши психическата ви устойчивост. Насърчете човека до вас открито да говори за чувствата си, това ще заздрави връзката ви или поне ще ви ориентира за тях.
18 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще размишлявате върху развитието на делата си от последните дни и ще търсите причините за една или друга неудача. Приемете, че има и външни фактори, които не можете да промените, така, че гледайте по-ведро на случващото се. Открийте уроците за себе си и се старайте да ги усвоявате своевременно.
18 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е днес да възникнат проблеми и да променят временно плановете ви за почивка. При финансови операции не поемайте рискове. Доброто ви чувство за хумор ще ви извади от една неловка ситуация с човек, към когото имате по-специално отношение. Близо сте до желания резултат.
18 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви се отдава да възприемате добре нови знания и да ги прилагате на практика почти веднага. Движението ще ви се отрази добре, ще ви избави от нежелани мисли и с повече вяра в себе си ще успявате в начинанията си. Не грешите в преценките си за другите, за това и по-рядко ви се случва да сте от губещата страна.
18 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на добри развития в личните си дела. Промяната ще ускори процесите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да ви запознае с намеренията си, които повярвайте, са добронамерени.
18 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не всичко, което предвиждате днес ще се случи, но в по-голямата си част ще следвате начертания план. Доверието, с което се отнасяте към някого или нещо, ще ви спечели нови приятели. В добра кондиция и форма на духа сте, и с повече лекота ще вземате решенията си. Готови сте за придобивки от нематериален характер.
18 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
18 фев 2020
Последни новини