20 °C

И в Първомай дишаме мръсен въздух

И в Първомай въздухът, който дишаме през последните дни е замърсен. Запрашеността на фини прахови частици с диаметър до 10 микрометъра (PM10) след 7 декември е стабилно над допустимата норма за денонощие от 50 µm/м3. Единствено вчера, около 16 часа РМ10 влизат в норма, когато започна да вали дъжд.

Според европейските изисквания дните с такова замърсяване не трябва да надхвърлят 35 за цялата година.

Частиците с размер до 2,5 µm (PM2,5) са достигали 90 µg/m³. Тяхната годишна средна норма е 30 µm/м3. Те се считат за по-опасните, защото могат да достигнат до алвеолите на белите дробове и се отстраняват от там много бавно или не се отстраняват.

Специалистите очакват въздухът да се изчисти след падането на валежите и особено след засилване на вятъра в събота – 14 декември.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (25)

 • 1
  Ка
  Каква е алтернативата?
  5 0
  08:28, 12 дек 2019
  Да не дишаме?
  • Пи
   питагор
   4 -7
   10:12, 12 дек 2019
   Ти явну не си чел една от теоремите ми ва. Никой не ти забранява да дишаш ва даже трябва да дишаме дълбоко просто трябва да се кашля по често за да може тя финните частици да излят ут дробовете ни ва. Тува е стара тема куяту тедата през три деня я прай се едно чи е нова. Не толкува гудини дишахме частици чи сме станали едни гулеми ходещи частици. Ся някой е мунтирал неква станция и не кът софиянци да сме мудерни и гуляма работа станала. Има и друг изход секи да си купи противугаз и така да са разхуда из вънка. Затвориха сумати казарми там има противугази колкото си искаш и каквито си искаш нека кмета да пита и да раздаде на населението по един противугаз.
  • К.
   к.колев
   6 -2
   10:40, 12 дек 2019
   Питагоре ва.Тя тази теорема като ония дето излезнаха частни случаи.Ама нали нещо трябва да се напише.
  • Пи
   питагор
   5 -7
   11:08, 12 дек 2019
   Ъм чи и тази тиорема има частни случаи ва който не може да ришава задачи винаги намира частни случаи ва. Кашлянето му е майката ни забравяйте че има много хора с ниски доходя ва те какво от студ ли да умират щото някой си бил сложил измервателна станция и гони некви европейски нормативи ва къту станим като в европа тогава мерите ва. Иначе хората няма ляб да ядат жъ горят сичко кото могат щото на студено ни са седи излезта из града идете в селата да видите ко е мизерия нимойте ми стойте на топло прид компютрите и раздавайте акъля и плюйте такъви къту мене дету ви разкриват истината.
  • К.
   к. колев
   9 -3
   12:04, 12 дек 2019
   Важен е тролския хонорар.А пък плюенето е твой патент,там си ненадминат.
  • Пи
   питагор
   6 -8
   12:24, 12 дек 2019
   Какъв хонорар бълнуваш ва това сегашните хора сте много комерсиални ва и обладани от пърите ва. Яз ако взимах хунурар да ви разпраям за истината ду сега щях да съм милиярдер ва и сички щяхте да мъ знаете а не да обвинявате Кирча с компютрите как изобщу ви дойде на ум да корелирате кирча с питагор това е уникалну пустижение на мисълтта ва.Недейте мислите само за пари това ви покварява и бавно ви убива.
 • 2
  Уй
  Уй
  9 -1
  10:33, 12 дек 2019
  Първомайци, ясно е че няма как да се спре отоплението на твърдо гориво, но нека поне не изгаряме отпадъчни материали като гума, пластмаса, моторно масло и други тем подобни (на кой каквото му падне) материали.
  Ако не ви пука за вашите съграждани, то поне помислете за вашите деца и внуци, на които мръсния въздух оказва най-голямо влияние. Не случайно броят на респираторните заболявания сред тях нараства в последните години.
  И ги отваряйте малко тия печки да се разгорят, хем КПД-то е по-голямо, хем праховите частици са по-малко!!!
 • 3
  Ди
  дишащ
  10 0
  11:06, 12 дек 2019
  Дишаме мръсен въздух , но ароматен. Имаме избор на вкусове между какао , лютеница и тютюн. Наргилета за всеки вкус
  • Аз
   Аз
   1 0
   18:06, 12 дек 2019
   И на олио
 • 4
  Лу
  Лудото Коле
  11 -2
  13:43, 12 дек 2019
  Вкусове на лютеница и тУтУн вероятно се усещат, но "аромата" на какао е над всички! Темата е коментирана многократно тук и не виждам смисъл.
  ----

  Няма какво да са гъзирате - жа духне ветрец и жа разнесе сички миризми, и сички фини прахови частици!
  ----
  НО излагацията на пърумайци задето класираха папаза на балотаж и едвам едвам не бе преизбран пак - тая излагация и най-силния тайфун няма да може да разнесе.
  ----

  п.с. почнаф и яз като питагор, мисля, че е заразно
  • 33
   333
   8 -5
   13:54, 12 дек 2019
   Като тръгваш за лудницата,вземи с теб и питагорчо!!!Дано ви приемат толкова луди!!
  • Лу
   Лудото Коле
   10 -2
   14:14, 12 дек 2019
   и кое не ти хареса бе, панто? частта с това, че изболичавам пърумайци в невероятната простотия да изберат тоя дето 16 години ги е ч*кал, а те са са надупили и викат "давай пак, давай още 4", а това ли?
  • Ed
   edelvais
   0 -1
   16:02, 12 дек 2019
   не е заразно ако е вярно
 • 5
  До
  До лудто Коле
  8 -9
  14:39, 12 дек 2019
  Заинтересувай се къде започна работа Папазов и разбери кои проекти ще реализира общината с тези просташки изказвания по негов адрес. Къде ви са резултатите от одита с който толкова много плашихте Папазов.Той е умен човек и не се плаши от одити за злоупотреби само във вашите глави и в устите на тъмнокожият ви електорат.Що се касае за ч*кането Сега ще те изчука Митков с двойни такси за сметосъбиране и заплати на съветници по неговата формула 1680 х 0.90= 1512лв. х 0.70=1060лв Пари от твоя джоб и онези дето лапаха кебапчетата.И Понеже са боси и гладни , ти ще платиш и тяхния дял и тогава виж кой ще е чукача и кой изчукания!
  • Tr
   Tru
   9 0
   15:33, 12 дек 2019
   Абе хора,спрете с тия данъци!Данъците се вдигат на територията на цялата страна считано от 2020 година!Това се говори месеци наред!Няма как един градоначалник да си измисли увеличение на данъци!Иначе се имате за много интелигентни ама.....!Що се отнася до ПапаЗов знаем къде работи,също знаем колко се притеснява от прокуратурата!Няма да се размине спокойни бъдете ;)
  • Пи
   Питанка
   2 0
   15:38, 12 дек 2019
   И къде работи, я кажете, че и ние да научим новината.
 • 6
  Лу
  Лудото Коле
  9 -3
  14:53, 12 дек 2019
  факайти са в ейнълите, ва хора! Папаза закри пърумай! Градът на нищо-не-случването и на нищо-не-ставането. Какво е направил папаза ва, мръсници? Какво е придвижил ва?! ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО! И ЗА МАЛКО ПАК ДА ГО ПРЕИЗБЕРЕТЕ. маймуни прости и глупави! Да са задавите от мръсния въздух дано!
  • ,🔞
   ,🔞
   2 -1
   18:47, 12 дек 2019
   Лайняното Коле, изродите които са те създали,истинските родители ли ти са❓ Или си ГМО отпадък,като овцата Доли🤣🤣😂😂❓🤔🤔🤔
  • Лу
   Лудото Коле
   1 -1
   06:39, 13 дек 2019
   Истината боли, знам. Излей са, излей са :)
 • 7
  На
  Най-добре
  4 -3
  17:44, 12 дек 2019
  да се забранят коментарите. Повечето така или иначе са писани от недорасли хора на 40+ години, които живеят в собствен свят.
  • Пи
   питагор
   4 -2
   18:01, 12 дек 2019
   И какво като ги забрънят ще ти олекне ли пърумай по добър град за живеене ли ще стане нещо ще се подобри ли или ве искате да живеете в лъжите и фантазиите които си приказвате помежду си.
  • До
   До най-добре
   5 -1
   06:10, 13 дек 2019
   Защо някой друг да Ти ги спира. Спри си ги Сам. Не ги чети. Нали имаш избор. Ако ги спрат, ще кажеш защо са забранени. Данъците се вдигат навсякъде . Плащаме едни от най-ниските данъци в ЕС. Верно, че и заплатите са най-ниски, но за работата, която даваме напълно заслужени. От Митков почти нищо не зависи. ИЗПЪЛНИТЕЛНА власт. Правата са в ръцете на ОбС. Общинските съветници му разрешават или не, създават или не правилата...Лудото Коле има още да се старае, но Питагор си е супер. И точен. И ясен. Само стилът много дразни и така губи читателите.
  • да наистина ама на какво прилича това я го изключете тоя интернет бе келеши ама ха
 • 8
  Wh
  whatever
  1 0
  18:07, 12 дек 2019
  Толкова коментари и толкова разправии, когато решението е просто..
  Духайте!
 • 9
  Въ
  Въй
  5 0
  20:17, 12 дек 2019
  За какъв мръсен въздух говорите то няма хора кой да се отоплява на твърдо гориво митков даже спря и газта в общината значи някой си измисля да ви плаши или ви отклоняват вниманието за да се случи нещо друго .

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
19 сеп 2020
Последни новини