3 °C

И в Първомай дишаме мръсен въздух

И в Първомай въздухът, който дишаме през последните дни е замърсен. Запрашеността на фини прахови частици с диаметър до 10 микрометъра (PM10) след 7 декември е стабилно над допустимата норма за денонощие от 50 µm/м3. Единствено вчера, около 16 часа РМ10 влизат в норма, когато започна да вали дъжд.

Според европейските изисквания дните с такова замърсяване не трябва да надхвърлят 35 за цялата година.

Частиците с размер до 2,5 µm (PM2,5) са достигали 90 µg/m³. Тяхната годишна средна норма е 30 µm/м3. Те се считат за по-опасните, защото могат да достигнат до алвеолите на белите дробове и се отстраняват от там много бавно или не се отстраняват.

Специалистите очакват въздухът да се изчисти след падането на валежите и особено след засилване на вятъра в събота – 14 декември.

Теодора Кирякова

Facebook коментари

Коментари в сайта (25)

 • 1
  Ка
  Каква е алтернативата?
  5 0
  08:28, 12 дек 2019
  Да не дишаме?
  • Пи
   питагор
   4 -7
   10:12, 12 дек 2019
   Ти явну не си чел една от теоремите ми ва. Никой не ти забранява да дишаш ва даже трябва да дишаме дълбоко просто трябва да се кашля по често за да може тя финните частици да излят ут дробовете ни ва. Тува е стара тема куяту тедата през три деня я прай се едно чи е нова. Не толкува гудини дишахме частици чи сме станали едни гулеми ходещи частици. Ся някой е мунтирал неква станция и не кът софиянци да сме мудерни и гуляма работа станала. Има и друг изход секи да си купи противугаз и така да са разхуда из вънка. Затвориха сумати казарми там има противугази колкото си искаш и каквито си искаш нека кмета да пита и да раздаде на населението по един противугаз.
  • К.
   к.колев
   6 -2
   10:40, 12 дек 2019
   Питагоре ва.Тя тази теорема като ония дето излезнаха частни случаи.Ама нали нещо трябва да се напише.
  • Пи
   питагор
   5 -7
   11:08, 12 дек 2019
   Ъм чи и тази тиорема има частни случаи ва който не може да ришава задачи винаги намира частни случаи ва. Кашлянето му е майката ни забравяйте че има много хора с ниски доходя ва те какво от студ ли да умират щото някой си бил сложил измервателна станция и гони некви европейски нормативи ва къту станим като в европа тогава мерите ва. Иначе хората няма ляб да ядат жъ горят сичко кото могат щото на студено ни са седи излезта из града идете в селата да видите ко е мизерия нимойте ми стойте на топло прид компютрите и раздавайте акъля и плюйте такъви къту мене дету ви разкриват истината.
  • К.
   к. колев
   9 -3
   12:04, 12 дек 2019
   Важен е тролския хонорар.А пък плюенето е твой патент,там си ненадминат.
  • Пи
   питагор
   6 -8
   12:24, 12 дек 2019
   Какъв хонорар бълнуваш ва това сегашните хора сте много комерсиални ва и обладани от пърите ва. Яз ако взимах хунурар да ви разпраям за истината ду сега щях да съм милиярдер ва и сички щяхте да мъ знаете а не да обвинявате Кирча с компютрите как изобщу ви дойде на ум да корелирате кирча с питагор това е уникалну пустижение на мисълтта ва.Недейте мислите само за пари това ви покварява и бавно ви убива.
 • 2
  Уй
  Уй
  9 -1
  10:33, 12 дек 2019
  Първомайци, ясно е че няма как да се спре отоплението на твърдо гориво, но нека поне не изгаряме отпадъчни материали като гума, пластмаса, моторно масло и други тем подобни (на кой каквото му падне) материали.
  Ако не ви пука за вашите съграждани, то поне помислете за вашите деца и внуци, на които мръсния въздух оказва най-голямо влияние. Не случайно броят на респираторните заболявания сред тях нараства в последните години.
  И ги отваряйте малко тия печки да се разгорят, хем КПД-то е по-голямо, хем праховите частици са по-малко!!!
 • 3
  Ди
  дишащ
  10 0
  11:06, 12 дек 2019
  Дишаме мръсен въздух , но ароматен. Имаме избор на вкусове между какао , лютеница и тютюн. Наргилета за всеки вкус
  • Аз
   Аз
   1 0
   18:06, 12 дек 2019
   И на олио
 • 4
  Лу
  Лудото Коле
  11 -2
  13:43, 12 дек 2019
  Вкусове на лютеница и тУтУн вероятно се усещат, но "аромата" на какао е над всички! Темата е коментирана многократно тук и не виждам смисъл.
  ----

  Няма какво да са гъзирате - жа духне ветрец и жа разнесе сички миризми, и сички фини прахови частици!
  ----
  НО излагацията на пърумайци задето класираха папаза на балотаж и едвам едвам не бе преизбран пак - тая излагация и най-силния тайфун няма да може да разнесе.
  ----

  п.с. почнаф и яз като питагор, мисля, че е заразно
  • 33
   333
   8 -5
   13:54, 12 дек 2019
   Като тръгваш за лудницата,вземи с теб и питагорчо!!!Дано ви приемат толкова луди!!
  • Лу
   Лудото Коле
   10 -2
   14:14, 12 дек 2019
   и кое не ти хареса бе, панто? частта с това, че изболичавам пърумайци в невероятната простотия да изберат тоя дето 16 години ги е ч*кал, а те са са надупили и викат "давай пак, давай още 4", а това ли?
  • Ed
   edelvais
   0 -1
   16:02, 12 дек 2019
   не е заразно ако е вярно
 • 5
  До
  До лудто Коле
  8 -9
  14:39, 12 дек 2019
  Заинтересувай се къде започна работа Папазов и разбери кои проекти ще реализира общината с тези просташки изказвания по негов адрес. Къде ви са резултатите от одита с който толкова много плашихте Папазов.Той е умен човек и не се плаши от одити за злоупотреби само във вашите глави и в устите на тъмнокожият ви електорат.Що се касае за ч*кането Сега ще те изчука Митков с двойни такси за сметосъбиране и заплати на съветници по неговата формула 1680 х 0.90= 1512лв. х 0.70=1060лв Пари от твоя джоб и онези дето лапаха кебапчетата.И Понеже са боси и гладни , ти ще платиш и тяхния дял и тогава виж кой ще е чукача и кой изчукания!
  • Tr
   Tru
   9 0
   15:33, 12 дек 2019
   Абе хора,спрете с тия данъци!Данъците се вдигат на територията на цялата страна считано от 2020 година!Това се говори месеци наред!Няма как един градоначалник да си измисли увеличение на данъци!Иначе се имате за много интелигентни ама.....!Що се отнася до ПапаЗов знаем къде работи,също знаем колко се притеснява от прокуратурата!Няма да се размине спокойни бъдете ;)
  • Пи
   Питанка
   2 0
   15:38, 12 дек 2019
   И къде работи, я кажете, че и ние да научим новината.
 • 6
  Лу
  Лудото Коле
  9 -3
  14:53, 12 дек 2019
  факайти са в ейнълите, ва хора! Папаза закри пърумай! Градът на нищо-не-случването и на нищо-не-ставането. Какво е направил папаза ва, мръсници? Какво е придвижил ва?! ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО! И ЗА МАЛКО ПАК ДА ГО ПРЕИЗБЕРЕТЕ. маймуни прости и глупави! Да са задавите от мръсния въздух дано!
  • ,🔞
   ,🔞
   2 -1
   18:47, 12 дек 2019
   Лайняното Коле, изродите които са те създали,истинските родители ли ти са❓ Или си ГМО отпадък,като овцата Доли🤣🤣😂😂❓🤔🤔🤔
  • Лу
   Лудото Коле
   1 -1
   06:39, 13 дек 2019
   Истината боли, знам. Излей са, излей са :)
 • 7
  На
  Най-добре
  4 -3
  17:44, 12 дек 2019
  да се забранят коментарите. Повечето така или иначе са писани от недорасли хора на 40+ години, които живеят в собствен свят.
  • Пи
   питагор
   4 -2
   18:01, 12 дек 2019
   И какво като ги забрънят ще ти олекне ли пърумай по добър град за живеене ли ще стане нещо ще се подобри ли или ве искате да живеете в лъжите и фантазиите които си приказвате помежду си.
  • До
   До най-добре
   5 -1
   06:10, 13 дек 2019
   Защо някой друг да Ти ги спира. Спри си ги Сам. Не ги чети. Нали имаш избор. Ако ги спрат, ще кажеш защо са забранени. Данъците се вдигат навсякъде . Плащаме едни от най-ниските данъци в ЕС. Верно, че и заплатите са най-ниски, но за работата, която даваме напълно заслужени. От Митков почти нищо не зависи. ИЗПЪЛНИТЕЛНА власт. Правата са в ръцете на ОбС. Общинските съветници му разрешават или не, създават или не правилата...Лудото Коле има още да се старае, но Питагор си е супер. И точен. И ясен. Само стилът много дразни и така губи читателите.
  • да наистина ама на какво прилича това я го изключете тоя интернет бе келеши ама ха
 • 8
  Wh
  whatever
  1 0
  18:07, 12 дек 2019
  Толкова коментари и толкова разправии, когато решението е просто..
  Духайте!
 • 9
  Въ
  Въй
  5 0
  20:17, 12 дек 2019
  За какъв мръсен въздух говорите то няма хора кой да се отоплява на твърдо гориво митков даже спря и газта в общината значи някой си измисля да ви плаши или ви отклоняват вниманието за да се случи нещо друго .

Хороскоп за 20.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ваша молба ще бъде удовлетворена и ще получите нужното ви разрешение. Ако сте решили да предприемате рисковани начинания отложете го за друг път. Денят не е подходящ за това има голяма вероятност да загубите значителна сума. Постъпка на ваш близък ще ви го представи в неподозирана светлина. Имате достатъчно време да намерите решение на проблем, който ви занимава напоследък.
20 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Започвате чудесно новата работна седмица. Действате с размах днес, тъй като имате много работа и идеи, които чакат да бъдат осъществени. Предпочитате да работите самостоятелно, тъй като така е най-сигурно, че ще успеете да се справите с плановете си. Привлечени сте от идеята на свой близък и се стараете да я доразвиете.
20 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Неотстъпчиви сте по отношение на намеренията си и няма да позволите на чуждото мнение и емоции да ви влияят прекалено много. Ще изградите успешно сътрудничество с някой, с когото предстои да вървите в една посока напред в бъдещето си. Създавате нещо ново и то скоро ще ви донесе първите добри резултати.
20 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Това, което ви привлича ще стане причина да отделите голяма част от времето си, за да го постигнете. За много от вас то е свързано с бизнеса или професионалната ви работа. Да сте близо до любимия ви човек е също ваша необходимост. Раците ще имат емоционална среща и вълнуваща вечер.
20 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Мнозина от вас днес са обхванати от творчески колебания. Не сте сигурни точно какъв подход да предприемете при важно начинание. Мислите ви се лутат в разнопосочни идеи. Опитайте се да отсеете онези, които ви се струва, че ще донесат оптимални резултати. Разговор с ваш партньор може много да ви помогне.
20 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
20 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С участието си в печеливш проект ще повишите доходите си, освен, че ще натрупате повече опит и самочувствие. И по други причини има защо да бъдете доволни, в дома си ще се радвате на добри вести. Някои от тях са свързани с бита и пътуванията ви, ваши или на близките ви.
20 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-уверени в себе си. Както вие умеете да насърчавате, така би ви било от полза нечие одобрение сега. Доверявайте се само на проверени хора. Така ще си спестите неприятности. Помислете как да направите вечерта интересна за любимите си хора. Това ще ви сплоти и направи по-добри.
20 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Убедителни и точни, ще фокусирате вниманието на другите върху наболелите теми и ще предлагате решения. Ако сте искрени и честни, ще ви бъде лесно в реализация на всичко, с което се захващате. За онези, които не са ви познати се доверете на специалистите. Отношенията в семейството постепенно се изясняват, в случай, че са били влошени до сега.
20 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Много добри попадения в бизнес начинанията, където действате със свойствения си замах и афинитет към рисковете. В личен план също ви очакват приятни емоции свързани с харесван и желан от вас човек. Все пак не бъдете твърде настоятелни.
20 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Търсенията ви в избрана от вас област ще ви отведат до интересни и неочаквани за вас открития. Напредъкът, който ще постигнете най-вероятно ще ви мотивира да продължите да действате в същата насока. Упоритостта и постоянството ви ще бъдат възнаградени.
20 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Новостите ще ви направят по-смели и дръзки. Грижите ще отстъпят място на мечтите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Желана къща или друга семейна необходимост ще зарадва някои от вас. Колебанията ви ще се стопят и уверено ще пристъпите към изграждането на новия си живот.
20 яну 2020
Последни новини