15 °C

Запрашаването с фини прахови частици започна да надхвърля нормите

Със застудяването през последните дни в Първомай започна да се покачва и запрашеността на въздуха. Надвишаването на допустимата норма засега е само за няколко часа и това се случва обикновено сутрин около 8 часа и вечер между 17 и 19 часа, а дневната норма не се надвишава.

Вчера  стойностите на РМ10 достигнаха до опасните 200 µm/м3 , а PM2.5 в опасната зона от 100µm/м3 

Нормата за РМ10 е до 50µm/м3  , като е допустимо 35 пъти годишно дневната норма да бъде превишавана. За година тази норма е 40 µm/м3 .

За PM2.5 има само годишна норма - 30µm/м3 .

Станцията, която отчита замърсяването на въздуха в Първомай е собственост на ЕСКОМ. Тя отчита моментното състояние на въздуха, но е важно да се знае, че европейските изисквания са да бъдат разглеждани осреднените дневни норми.


Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

 • 1
  Wh
  Whatever
  9 -3
  12:19, 2 дек 2019
  Едно време, когато и населението беше повече, а също и топлещите се с дърва и въглища, сигурно въобще е нямало ФПЧ... Стига с глупостите
  • Ко
   кокал
   4 0
   13:04, 2 дек 2019
   Едно време стандартите бяха други
   на евро съюза стандартите са много по взисквателни
   сигурно преди стандартите ( ако изобщо ги е имало ) са били поне 2 пъти по-големи,
   т.е. от 40 е било 80-100
   което сега е в супер опасно ниво
  • Пи
   ПИТАГОР
   6 -6
   14:31, 2 дек 2019
   Ава кокъл ава серсем нима хората приз кумунизма са били биулугически устроени да дишат повече пепел а сига ние къту сме в еврупейския съюз сме по изнежени така ли ва. Просто не трябва да се гледат подобни глупости ва дишайте дълбоко до колкото можите и повече кашляйте тя природата за тва го е измислила тва кашляне.
  • Ка
   кашляйте
   7 -3
   16:27, 2 дек 2019
   Питагор и по тази тема се изходи.
 • 2
  Бу
  Будала до Питагор
  5 0
  00:19, 3 дек 2019
  Питагор,по спокойно бе човече.Дишай,дишай,дишай.Успокои ли се вече?Сега като си по спокоен да ти кажа ,че не разбираш темата и не взимай отношение .Човека е прав.Нормите на ЕС и старите норми в България от соца не бяха еднакви за въздух,вода,селскостопански препарати,и още много други.След като приведохме нашите стандарти според изискванията на съюза,нещата придобиха други измерения.Поради тази малка подробност се получават понякога, подобни неразбирания.Не е голям кусур.Спокойни да сте.
  • Пи
   питагор
   0 -3
   09:43, 3 дек 2019
   Ъм нали това казвам ва будала норми морми числа мисла нима твоята баба дядо прадядо прабаба прачичо прастринка ни са живяли по ония времена ли ва нима ни са дишали ли ва щом тебе та има да пишеш тя глупости из нетя значи всичко е било ок ва затва ви казвам ни гледайте числата дишайте ако е много замърсен въздуха кашляйте това е ама ве сте серсеми ни гледате ко ви се пише
  • Др
   друга будала
   4 0
   10:25, 3 дек 2019
   Питагоре неква тиоремка пак да измислиш за дишането и мръсния въздух.А и за кашлянето.А ва Питагоре защо кашляш?
 • 3
  Пи
  питагор
  0 -2
  10:26, 3 дек 2019
  Ъм нали я формулирах тиоремата ва тя гласи кашляйте това ни може ли да го разберете
 • 4
  До
  До Питагор от серсемина
  3 0
  11:49, 3 дек 2019
  Нима не намираш разлика в замърсяванията преди години и сега? Под замърсявания имам предвид от всякакво естество.На почва ,въздух и вода.Когато баба ми,дядо ми, а за прабаба и прадядо да не говоря, са живели,не е имало подобни замърсители каквито има в днешни времена.
  • Пи
   питагор
   0 -5
   13:28, 3 дек 2019
   Ава серсемин ти читеш ли чи та статия е за въздуха... Виж коментара
  • От
   отговор
   6 0
   18:04, 3 дек 2019
   Теоремата - - серсем+будала+фуй=Питагор.Питагоре защо не кашляш?
 • 5
  До
  До Питагор
  5 0
  17:58, 3 дек 2019
  Няма нужда да те обиждам.Ти сам си го причиняваш.Мислех те за умен човек с чувство за хумор.Когато човек сам си го причини,никой друг не може.Имаш проблем.По какви причини не знам.Ти си зъл и неграмотен? Аз чета за какво става въпрос,само ,че ти явно си скаран и с четене и със знания, щом ти е родила главата тези глупости които си написал ,само и само да драскаш нещо.Дишаш и почва и вода ,химикали и отрови с въздуха.Питай деца които живеят около тебе и те ще ти обяснят.Не се засилвай като пърле пред майка си
  • Пи
   питагор
   0 0
   06:47, 4 дек 2019
   Ава явну ти си питал дицата и си решил да приказваш с възрастните ва ама тува е модерно сига щото децата излизат на разни трибуни и ни учат какво да правим с природата демек ти си мудерен човек ва браво на тебе ти си дишай почвата и водата аз ще дишам въздух и ще кашлям аман ут еколози дето гледат новини и после стават интернет месии пет пъти аман.

Хороскоп за 22.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
22 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
22 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
22 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
22 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
22 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
22 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
22 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
22 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
22 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
22 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
22 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
22 сеп 2020
Последни новини