10 °C

Запрашаването с фини прахови частици започна да надхвърля нормите

Със застудяването през последните дни в Първомай започна да се покачва и запрашеността на въздуха. Надвишаването на допустимата норма засега е само за няколко часа и това се случва обикновено сутрин около 8 часа и вечер между 17 и 19 часа, а дневната норма не се надвишава.

Вчера  стойностите на РМ10 достигнаха до опасните 200 µm/м3 , а PM2.5 в опасната зона от 100µm/м3 

Нормата за РМ10 е до 50µm/м3  , като е допустимо 35 пъти годишно дневната норма да бъде превишавана. За година тази норма е 40 µm/м3 .

За PM2.5 има само годишна норма - 30µm/м3 .

Станцията, която отчита замърсяването на въздуха в Първомай е собственост на ЕСКОМ. Тя отчита моментното състояние на въздуха, но е важно да се знае, че европейските изисквания са да бъдат разглеждани осреднените дневни норми.


Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

 • 1
  Wh
  Whatever
  9 -3
  12:19, 2 дек 2019
  Едно време, когато и населението беше повече, а също и топлещите се с дърва и въглища, сигурно въобще е нямало ФПЧ... Стига с глупостите
  • Ко
   кокал
   4 0
   13:04, 2 дек 2019
   Едно време стандартите бяха други
   на евро съюза стандартите са много по взисквателни
   сигурно преди стандартите ( ако изобщо ги е имало ) са били поне 2 пъти по-големи,
   т.е. от 40 е било 80-100
   което сега е в супер опасно ниво
  • Пи
   ПИТАГОР
   6 -6
   14:31, 2 дек 2019
   Ава кокъл ава серсем нима хората приз кумунизма са били биулугически устроени да дишат повече пепел а сига ние къту сме в еврупейския съюз сме по изнежени така ли ва. Просто не трябва да се гледат подобни глупости ва дишайте дълбоко до колкото можите и повече кашляйте тя природата за тва го е измислила тва кашляне.
  • Ка
   кашляйте
   7 -3
   16:27, 2 дек 2019
   Питагор и по тази тема се изходи.
 • 2
  Бу
  Будала до Питагор
  5 0
  00:19, 3 дек 2019
  Питагор,по спокойно бе човече.Дишай,дишай,дишай.Успокои ли се вече?Сега като си по спокоен да ти кажа ,че не разбираш темата и не взимай отношение .Човека е прав.Нормите на ЕС и старите норми в България от соца не бяха еднакви за въздух,вода,селскостопански препарати,и още много други.След като приведохме нашите стандарти според изискванията на съюза,нещата придобиха други измерения.Поради тази малка подробност се получават понякога, подобни неразбирания.Не е голям кусур.Спокойни да сте.
  • Пи
   питагор
   0 -3
   09:43, 3 дек 2019
   Ъм нали това казвам ва будала норми морми числа мисла нима твоята баба дядо прадядо прабаба прачичо прастринка ни са живяли по ония времена ли ва нима ни са дишали ли ва щом тебе та има да пишеш тя глупости из нетя значи всичко е било ок ва затва ви казвам ни гледайте числата дишайте ако е много замърсен въздуха кашляйте това е ама ве сте серсеми ни гледате ко ви се пише
  • Др
   друга будала
   4 0
   10:25, 3 дек 2019
   Питагоре неква тиоремка пак да измислиш за дишането и мръсния въздух.А и за кашлянето.А ва Питагоре защо кашляш?
 • 3
  Пи
  питагор
  0 -2
  10:26, 3 дек 2019
  Ъм нали я формулирах тиоремата ва тя гласи кашляйте това ни може ли да го разберете
 • 4
  До
  До Питагор от серсемина
  3 0
  11:49, 3 дек 2019
  Нима не намираш разлика в замърсяванията преди години и сега? Под замърсявания имам предвид от всякакво естество.На почва ,въздух и вода.Когато баба ми,дядо ми, а за прабаба и прадядо да не говоря, са живели,не е имало подобни замърсители каквито има в днешни времена.
  • Пи
   питагор
   0 -5
   13:28, 3 дек 2019
   Ава серсемин ти читеш ли чи та статия е за въздуха... Виж коментара
  • От
   отговор
   6 0
   18:04, 3 дек 2019
   Теоремата - - серсем+будала+фуй=Питагор.Питагоре защо не кашляш?
 • 5
  До
  До Питагор
  5 0
  17:58, 3 дек 2019
  Няма нужда да те обиждам.Ти сам си го причиняваш.Мислех те за умен човек с чувство за хумор.Когато човек сам си го причини,никой друг не може.Имаш проблем.По какви причини не знам.Ти си зъл и неграмотен? Аз чета за какво става въпрос,само ,че ти явно си скаран и с четене и със знания, щом ти е родила главата тези глупости които си написал ,само и само да драскаш нещо.Дишаш и почва и вода ,химикали и отрови с въздуха.Питай деца които живеят около тебе и те ще ти обяснят.Не се засилвай като пърле пред майка си
  • Пи
   питагор
   0 0
   06:47, 4 дек 2019
   Ава явну ти си питал дицата и си решил да приказваш с възрастните ва ама тува е модерно сига щото децата излизат на разни трибуни и ни учат какво да правим с природата демек ти си мудерен човек ва браво на тебе ти си дишай почвата и водата аз ще дишам въздух и ще кашлям аман ут еколози дето гледат новини и после стават интернет месии пет пъти аман.

Хороскоп за 29.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Общуването с близките ви днес ще ви донесе спокойствие и увереност за бъдещето. С лекота ще решите домашните проблеми. Не унивайте. Разчитайте повече както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Делата, започнати днес ще завършат с успех. Хубавите емоции и настроения ще ви направят и по-добри.
29 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вървите неотклонно по пътя, който сте си избрали. Макар и бавно, постигате целите си и това ви изпълва със задоволство. Не сте склонни да се поддавате на влиянието, което някои хора се опитват да наложат над вас. Следвате единствено собствените си принципи и не се интересувате от то приказките на околните. Сърдечният ви партньор има нужда от помощта ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
29 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Колебанията ви са напълно излишни. Действайте решително и желаните резултати ще се превърнат в реалност. Не се тревожете за половинката си, тя се справя чудесно и без вашите напътствия. Не прекалявайте със загрижеността си.
29 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
29 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Оставете вълната на проблемите да мине над главата ви, без да ви засегне. Любовта е тази, която ви закриля, съветва и направлява. Вслушайте се в съветите на любимия човек. Днес вие сте едно цяло. Доверете му се и заедно решавайте. Посветете се на изкушенията на една страстна любов. Този свят е сякаш само за вас двамата.
29 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Шумът и суетата не са сред представите ви за неделен ден. Във възможностите ви е да бъдете по-внимателни и добри с околните, без да ги притеснявате с претенциите си. За това потърсете тихо място за отмора, където да останете насаме със себе си и мислите си. Нечия любов ще ви помогне да се възстановите от стреса и даде сили за нови предизвикателства.
29 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пролетният ден ще привлича много от вас навън, сред природата. Там ще получите тласък на идеи и по-късно с лекота ще вземате решенията си. За да откриете пътя ви е нужна добра ориентация и подготвеност, а вие ги имате и двете. Ще срещнете подкрепа, щом сте готови да я приемете.
29 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансови несгоди и свързаните с тях семейни взаимоотношения ще притесняват много от вас. В очакване сте нещо добро да се случи, но за това ви е нужна надеждна подкрепа, с повече аргументи в своя защита, ще се справите. Консултация със специалист ще облекчи оплакванията ви и направи по-леко и бързо да преминат неразположенията ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете нужното, за да запазите доброто настроение на всички около вас. А някои от вас ще получат покана за излет сред природата. Не се колебайте дълго. Разходката, освен че ще ви разтовари, ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции.
29 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отдайте се на почивка, заслужили сте я. Работата в къщи може и да почака. Правете неща, които ви доставят удоволствие, четете, гледайте телевизия, мързелувайте активно. Вижте се с приятели, веселете се и забравете за грижите. До вас ще достигне вест, която може да ви провокира към нови търсения.
29 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-сдържани в оценките си за хората. Рискувате много, ако споделите мнението си с неподходящия човек. Не прибързвайте с отчаянието, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
29 мар 2020
Последни новини