1 °C

Запрашаването с фини прахови частици започна да надхвърля нормите

Със застудяването през последните дни в Първомай започна да се покачва и запрашеността на въздуха. Надвишаването на допустимата норма засега е само за няколко часа и това се случва обикновено сутрин около 8 часа и вечер между 17 и 19 часа, а дневната норма не се надвишава.

Вчера  стойностите на РМ10 достигнаха до опасните 200 µm/м3 , а PM2.5 в опасната зона от 100µm/м3 

Нормата за РМ10 е до 50µm/м3  , като е допустимо 35 пъти годишно дневната норма да бъде превишавана. За година тази норма е 40 µm/м3 .

За PM2.5 има само годишна норма - 30µm/м3 .

Станцията, която отчита замърсяването на въздуха в Първомай е собственост на ЕСКОМ. Тя отчита моментното състояние на въздуха, но е важно да се знае, че европейските изисквания са да бъдат разглеждани осреднените дневни норми.


Теодора Кирякова

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

 • 1
  Wh
  Whatever
  9 -3
  12:19, 2 дек 2019
  Едно време, когато и населението беше повече, а също и топлещите се с дърва и въглища, сигурно въобще е нямало ФПЧ... Стига с глупостите
  • Ко
   кокал
   4 0
   13:04, 2 дек 2019
   Едно време стандартите бяха други
   на евро съюза стандартите са много по взисквателни
   сигурно преди стандартите ( ако изобщо ги е имало ) са били поне 2 пъти по-големи,
   т.е. от 40 е било 80-100
   което сега е в супер опасно ниво
  • Пи
   ПИТАГОР
   6 -6
   14:31, 2 дек 2019
   Ава кокъл ава серсем нима хората приз кумунизма са били биулугически устроени да дишат повече пепел а сига ние къту сме в еврупейския съюз сме по изнежени така ли ва. Просто не трябва да се гледат подобни глупости ва дишайте дълбоко до колкото можите и повече кашляйте тя природата за тва го е измислила тва кашляне.
  • Ка
   кашляйте
   7 -3
   16:27, 2 дек 2019
   Питагор и по тази тема се изходи.
 • 2
  Бу
  Будала до Питагор
  5 0
  00:19, 3 дек 2019
  Питагор,по спокойно бе човече.Дишай,дишай,дишай.Успокои ли се вече?Сега като си по спокоен да ти кажа ,че не разбираш темата и не взимай отношение .Човека е прав.Нормите на ЕС и старите норми в България от соца не бяха еднакви за въздух,вода,селскостопански препарати,и още много други.След като приведохме нашите стандарти според изискванията на съюза,нещата придобиха други измерения.Поради тази малка подробност се получават понякога, подобни неразбирания.Не е голям кусур.Спокойни да сте.
  • Пи
   питагор
   0 -3
   09:43, 3 дек 2019
   Ъм нали това казвам ва будала норми морми числа мисла нима твоята баба дядо прадядо прабаба прачичо прастринка ни са живяли по ония времена ли ва нима ни са дишали ли ва щом тебе та има да пишеш тя глупости из нетя значи всичко е било ок ва затва ви казвам ни гледайте числата дишайте ако е много замърсен въздуха кашляйте това е ама ве сте серсеми ни гледате ко ви се пише
  • Др
   друга будала
   4 0
   10:25, 3 дек 2019
   Питагоре неква тиоремка пак да измислиш за дишането и мръсния въздух.А и за кашлянето.А ва Питагоре защо кашляш?
 • 3
  Пи
  питагор
  0 -2
  10:26, 3 дек 2019
  Ъм нали я формулирах тиоремата ва тя гласи кашляйте това ни може ли да го разберете
 • 4
  До
  До Питагор от серсемина
  3 0
  11:49, 3 дек 2019
  Нима не намираш разлика в замърсяванията преди години и сега? Под замърсявания имам предвид от всякакво естество.На почва ,въздух и вода.Когато баба ми,дядо ми, а за прабаба и прадядо да не говоря, са живели,не е имало подобни замърсители каквито има в днешни времена.
  • Пи
   питагор
   0 -5
   13:28, 3 дек 2019
   Ава серсемин ти читеш ли чи та статия е за въздуха... Виж коментара
  • От
   отговор
   6 0
   18:04, 3 дек 2019
   Теоремата - - серсем+будала+фуй=Питагор.Питагоре защо не кашляш?
 • 5
  До
  До Питагор
  5 0
  17:58, 3 дек 2019
  Няма нужда да те обиждам.Ти сам си го причиняваш.Мислех те за умен човек с чувство за хумор.Когато човек сам си го причини,никой друг не може.Имаш проблем.По какви причини не знам.Ти си зъл и неграмотен? Аз чета за какво става въпрос,само ,че ти явно си скаран и с четене и със знания, щом ти е родила главата тези глупости които си написал ,само и само да драскаш нещо.Дишаш и почва и вода ,химикали и отрови с въздуха.Питай деца които живеят около тебе и те ще ти обяснят.Не се засилвай като пърле пред майка си
  • Пи
   питагор
   0 0
   06:47, 4 дек 2019
   Ава явну ти си питал дицата и си решил да приказваш с възрастните ва ама тува е модерно сига щото децата излизат на разни трибуни и ни учат какво да правим с природата демек ти си мудерен човек ва браво на тебе ти си дишай почвата и водата аз ще дишам въздух и ще кашлям аман ут еколози дето гледат новини и после стават интернет месии пет пъти аман.

Хороскоп за 09.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете открити в общуването си и ще постигнете договореностите, които желаете. Домашните занимания ще ви натоварят повече физически, но ще се справите. Не се отказвайте да посетите място, което ви зарежда с добра енергия, ще останете доволни и с обновени сили ще продължите напред.
09 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще отделите повече внимание на семейните и лични проблеми. Може да ви натоварят повече и да се почувствате уморени, но по-важно е, че ще решите голяма част от тях. Отговорността ви е факт, с който всички се съобразяват и не ви провокират с изкушения. В служебен план ще предприемете стъпки към реорганизация на работното място.
09 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прагматично ще потърсите мнението на хора, от които бихте научили нови и полезни за вас неща и няма да съжалявате. То ще ви мотивира за реализацията на идея, а също и да разкриете творческите си способности и организаторски умения. Освободени в мислите, ще дадете простор на действията си.
09 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Създайте си занимания, които ви носят настроение. Само от вас самите ще зависи добрия изход на делата ви. За това бъдете смирени, но и практични. Избягвайте рисковани начинания. Моментът не е добър за подобен род дела. Дарованията ви ще напомнят силно за себе си и ще имате интересни изяви.
09 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Подхождате великодушно към грешките на другите. Въпреки, че и вие сте засегнати, запазвате доброто си отношение. Печелите симпатиите и доверието на околните. Помагате на някой да излезе от трудното положение, в което се намира в момента. Съвсем скоро той ще ви се реваншира по впечатляващ начин. Добротворчеството днес особено ви се отдава.
09 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
За разлика от други вие ще сте във форма за работа, срещи и пътувания. Знаете как да организирате работата и екипа си, за да постигнете повече. Уреждане на битов въпрос също влиза в програмата ви, но все пак щадете здравето и нервите си. Любовта ще ви донесе много и хубави изживявания днес, като подготовка за утрешния ден.
09 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Вълнувате се прекалено много от нещата, които се случват около вас. Това може бързо да ви изтощи както емоционално, така и физически, затова намерете време за почивка от всякакви емоции. Ще попаднете на интересна информация, която за дълго ще ангажира вниманието ви. Потърсете подходящи контакти за осъществяването на идеите, които имате.
09 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте притесняващите ви мисли да унищожат деня ви. За всичко се намира изход, стига да сме балансирани и в мир със себе си. Починете си и споделете желанието си за развлечения с любимите ви хора. Занимания с приятни неща и любовта на близките ви ще ви дадат енергия и желание да се справите с всичко.
09 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
09 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предпочитате да си останете у дома днес и да прекарате повече време сред семейството си. Работата по дома ще ви се стори приятна и разтоварваща. Заемате се с нещо, което не сте правили досега, но сте особено въодушевени да се научите. Поощренията на околните съдействат за успеха ви. Приятел иска услуга от вас, не му отказвайте.
09 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете резервирани към хора, които ви предлагат много срещу нищо. Не влагайте пари и време в съмнителни начинания. Ако пък ще купувате три пъти помислете преди да решите. Пазете се от документна измама. Очертава се пътуване за някои. Но най-много ще ви се иска да потънете в спокойствието на своя интимен свят. Съумейте да съхраните енергията си и да не я разпилявате без нужда.
09 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ви предлага разнообразни възможности за прекарване на свободното време. Някои от вас вероятно ще предпочетат да оползотворят времето си с работа и естествено няма да сбъркат. Други имат намерение да се отдадат на заслужена почивка в приятна компания. Помислете как да подобрите физическата си форма, за да се почувствате по-освежени можете да поспортувате.
09 дек 2019
Последни новини