Запрашаването с фини прахови частици започна да надхвърля нормите

Със застудяването през последните дни в Първомай започна да се покачва и запрашеността на въздуха. Надвишаването на допустимата норма засега е само за няколко часа и това се случва обикновено сутрин около 8 часа и вечер между 17 и 19 часа, а дневната норма не се надвишава.

Вчера  стойностите на РМ10 достигнаха до опасните 200 µm/м3 , а PM2.5 в опасната зона от 100µm/м3 

Нормата за РМ10 е до 50µm/м3  , като е допустимо 35 пъти годишно дневната норма да бъде превишавана. За година тази норма е 40 µm/м3 .

За PM2.5 има само годишна норма - 30µm/м3 .

Станцията, която отчита замърсяването на въздуха в Първомай е собственост на ЕСКОМ. Тя отчита моментното състояние на въздуха, но е важно да се знае, че европейските изисквания са да бъдат разглеждани осреднените дневни норми.


Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

  • 1
    Wh
    Whatever
    9 -3
    12:19, 2 дек 2019
    Едно време, когато и населението беше повече, а също и топлещите се с дърва и въглища, сигурно въобще е нямало ФПЧ... Стига с глупостите
    • Ко
      кокал
      4 0
      13:04, 2 дек 2019
      Едно време стандартите бяха други
      на евро съюза стандартите са много по взисквателни
      сигурно преди стандартите ( ако изобщо ги е имало ) са били поне 2 пъти по-големи,
      т.е. от 40 е било 80-100
      което сега е в супер опасно ниво
    • Пи
      ПИТАГОР
      6 -6
      14:31, 2 дек 2019
      Ава кокъл ава серсем нима хората приз кумунизма са били биулугически устроени да дишат повече пепел а сига ние къту сме в еврупейския съюз сме по изнежени така ли ва. Просто не трябва да се гледат подобни глупости ва дишайте дълбоко до колкото можите и повече кашляйте тя природата за тва го е измислила тва кашляне.
    • Ка
      кашляйте
      7 -3
      16:27, 2 дек 2019
      Питагор и по тази тема се изходи.
  • 2
    Бу
    Будала до Питагор
    5 0
    00:19, 3 дек 2019
    Питагор,по спокойно бе човече.Дишай,дишай,дишай.Успокои ли се вече?Сега като си по спокоен да ти кажа ,че не разбираш темата и не взимай отношение .Човека е прав.Нормите на ЕС и старите норми в България от соца не бяха еднакви за въздух,вода,селскостопански препарати,и още много други.След като приведохме нашите стандарти според изискванията на съюза,нещата придобиха други измерения.Поради тази малка подробност се получават понякога, подобни неразбирания.Не е голям кусур.Спокойни да сте.
    • Пи
      питагор
      0 -3
      09:43, 3 дек 2019
      Ъм нали това казвам ва будала норми морми числа мисла нима твоята баба дядо прадядо прабаба прачичо прастринка ни са живяли по ония времена ли ва нима ни са дишали ли ва щом тебе та има да пишеш тя глупости из нетя значи всичко е било ок ва затва ви казвам ни гледайте числата дишайте ако е много замърсен въздуха кашляйте това е ама ве сте серсеми ни гледате ко ви се пише
    • Др
      друга будала
      4 0
      10:25, 3 дек 2019
      Питагоре неква тиоремка пак да измислиш за дишането и мръсния въздух.А и за кашлянето.А ва Питагоре защо кашляш?
  • 3
    Пи
    питагор
    0 -2
    10:26, 3 дек 2019
    Ъм нали я формулирах тиоремата ва тя гласи кашляйте това ни може ли да го разберете
  • 4
    До
    До Питагор от серсемина
    3 0
    11:49, 3 дек 2019
    Нима не намираш разлика в замърсяванията преди години и сега? Под замърсявания имам предвид от всякакво естество.На почва ,въздух и вода.Когато баба ми,дядо ми, а за прабаба и прадядо да не говоря, са живели,не е имало подобни замърсители каквито има в днешни времена.
    • Пи
      питагор
      0 -5
      13:28, 3 дек 2019
      Ава серсемин ти читеш ли чи та статия е за въздуха... Виж коментара
    • От
      отговор
      6 0
      18:04, 3 дек 2019
      Теоремата - - серсем+будала+фуй=Питагор.Питагоре защо не кашляш?
  • 5
    До
    До Питагор
    5 0
    17:58, 3 дек 2019
    Няма нужда да те обиждам.Ти сам си го причиняваш.Мислех те за умен човек с чувство за хумор.Когато човек сам си го причини,никой друг не може.Имаш проблем.По какви причини не знам.Ти си зъл и неграмотен? Аз чета за какво става въпрос,само ,че ти явно си скаран и с четене и със знания, щом ти е родила главата тези глупости които си написал ,само и само да драскаш нещо.Дишаш и почва и вода ,химикали и отрови с въздуха.Питай деца които живеят около тебе и те ще ти обяснят.Не се засилвай като пърле пред майка си
    • Пи
      питагор
      0 0
      06:47, 4 дек 2019
      Ава явну ти си питал дицата и си решил да приказваш с възрастните ва ама тува е модерно сига щото децата излизат на разни трибуни и ни учат какво да правим с природата демек ти си мудерен човек ва браво на тебе ти си дишай почвата и водата аз ще дишам въздух и ще кашлям аман ут еколози дето гледат новини и после стават интернет месии пет пъти аман.
Последни новини