Отново е констатирана алфа активност по-висока от допустимата

РЗИ публикува новата справка за състоянието на питейните води, в която община Първомай присъства с проби от селата Бяла река и Православен. И на двете места във водата е установен уран под допустимата норма от 0,03 мг/л. Бета активността също е в референтни стойности – под 0,1 Вq/l, но алфа активността надхвърля допустимото ниво.

В пробата, взета от чешмата в двора на ОУ „Любен Каравелов“ е отчетена алфа активност 0,35 Bq/l, а анализът на вода от частен дом в Православен показва 0,3Bq/l. Контролното ниво на общата алфа активност е 0,1Bq/l, съгласно Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. За тези случаи следва да се извършат допълнителни анализи на специфични радионуклиди и последващо изчисляване на индикативната доза по реда, определен в Наредба №9.

Към дата 31.07.2017год. предвид констатираните стойности по показател естествен уран над максимално определеното за село Драгойново и село Караджалово, община Първомай, водата все още  е забранена за използване за питейни цели и за приготвяне на храна. Водата в тези населени места може да се използва за хигиенни цели. За предприемането на тези задължителни мерки са уведомени кметовете на съответните населени места.

Според д-р Цвета Иванова, началник на радиоактивен контрол към РЗИ Пловдив, около 15 август можем да очакваме резултатите от изследванията на водата в Драгойново и Караджалово. Ако покажат подобрение на качеството на питейната вода, забраната за пиене ще отпадне.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Жа
    жаден
    6 0
    20:34, 2 авг 2017
    Ко да пият хората в тези села ?Ангу раздава ли им минерална вода ?
Последни новини