Манолова срещу завода за горене на боклук в София

Наблюдаваме процедурата за обществена поръчка по избор на фирма, която ще построи завода за горене на боклук в София. Вероятно ще спечели фирмата с най-висока цена и ще получи 60 млн. лв. авансово - 20 на сто от общата стойност, а столичани ще получат инсталация за горене на боклук. Това заявява председателят на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук след заседанието по делото срещу инсталацията за горене на боклук в София, съобщават от Изправи се.БГ.

Според Манолова не е проведено обществено обсъждане за доклада по ОВОС на проекта със за заинтересованите общности. Проведено е проформа обществено обсъждане, но столичани не са били уведомени за процедурата, когато са могли да възразят срещу инсталацията за боклук, обяснява Манолова.

По думите й, когато делото бъде спечелено ще се окаже, че фирмата вече е спечелила обществената поръчка и е получила 60 млн. лв. авансово.

Според Манолова този проект ще утежни положението с мръсния въздух в столицата. Заводът за боклук ще образува девет тона фини прахови частици повече на годишна база. По делото се установи, че освен RDF, ще се горят и утайки от пречиствателни инсталации. България продължава да е заплашена от наказателна процедура заради мръсния въздух, като скоро ще плащаме и санкции, допълва Манолова.

От "Изправи се.БГ" обсъждат започването на подписка срещу изграждането на инсталацията за горене на отпадъци в София.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини