Мездузвездната комета 2l/Borisov приближава Земята

Aстрономи от Университета на Йейл публикуваха първата близка снимка на междузвездната комета 2l/Borisov. Това е едва вторият потвърден от учените обект в Слънчевата система, който е с произход извън нейните граници.

Снимката е направена на 24-ти ноември от обсерваторията W.M.Keck в Хавай. 

В началото на декември кометата ще достигне най-близката си точка до Слънцето. Ядрото на кометата е около 1,5 км. широко. С доближаването ѝ към Слънцето неговата топлина го нагрява и кометата започва да става все по-ярка. Белият призрачен облак, който покрива кометата, е от газ и прах, които се носят в космоса, докато леденото ядро на обекта сублимира от топлината. Опашката на 2l/Borisov е дълга около 160 000 км или над 12 пъти по-голяма от диаметъра на нашата планета, пише sciencealert

„Смиряващо е да осъзнаем колко малка е Земята до този посетител от друга слънчева система“, казва ученият Питър ван Докум от екипа на Йейл.

По-късно през декември кометата ще премине на около 300 млн. км от Земята, най-близката точка спрямо планетата. 

2l/Borisov е едва вторият междузвезден обект, който астономите наблюдават в Слънчевата система. Докато първият - Омуамуа, бе забелязан едва когато започна да доближава Земята, кометата 2l/Borisov бе идентифицирана много по-рано. Това даде уникална възможност на учените да я наблюдават по пътя ѝ, да определят точно траекторията и да изследват този междузвезден пътешественик от дълбокия космос. За учените това е и рядък шанс да сравнят градивните елементи на други  слънчеви системи с това, което знаят за нашата. Засега 2l/Borisov не показва никакви изненади и е подобен на  кометите, които учените вече познават от нашата Слънчева система.

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ne
    nelicha - нелича
    11 -1
    15:43, 27 ное 2019
    Ами да . За щастие кометата Борисов ще премине покрай земята .За наше нещастие , един обект със същата фамилия се натресе на нашата държава и ние се превърнахме в най бедната страна в Евросъюза .
    • Хи
      Химената
      4 -1
      10:57, 28 ное 2019
      Кометата Борисов се заби здраво в тъмните ни дупки и няма излизане .
Последни новини