Хъбъл засне втория междузвезден скиталец в Слънчевата система (видео)

Втори междузвезден гост навлиза в Слънчевата система - кометата 2I / Борисов. Астрономите вече установиха, че тази комета, въпреки че идва от друга система, е много подобна на кометите, които познаваме добре, в наша система. Учените от НАСА изчислиха траекторията на кометата и техните резултати показват, че тя идва от междузвездното пространство.

Хъбъл снима кометата на разстояние от 260 милиона мили от Земята. Кометата пътува към Слънцето и ще направи най-близкия си подход към него на 7 декември 2019 г., когато ще бъде два пъти по-далеч от Слънцето, отколкото е Земята.

Кометата приближава по хиперболичнна траектория и в момента пламва с изключителна скорост от 110 000 мили в час. Пътува толкова бързо, че почти не се интересува от това, че Слънцето е там, казва учен от НАСА.

До средата на 2020 г. кометата ще премине покрай Юпитер на разстояние 500 милиона мили по пътя си обратно към междузвездното пространство. После ще продължи за неизвестно колко милиони години, преди да премине в близост до друга звездна система.

Пол Калас, помощник професор в катедрата по астрономия в Калифорнийския университет в Бъркли, качи видеото си на 2I / Борисов в YouTube. То е на база данните от телескопа Хъбъл.

Анимацията показва как изглежда кометата, като подчертава комата в близост до ядрото спрямо по-бледата, но по-разширена опашка на кометата, пише ученият.

Астрономите засекоха първия ни известен междузвезден посетител, астероид, наречен Омуамуа, когато той вече напускаше нашата Слънчева система, те откриха 2I / Борисов, докато се доближаваше..

Това означава, че ще имат допълнително време за изучаване на обекта, докато той все още преминава и ще има много възможности за получаване на нови изображения и видеоклипове.

Кометата Борисов в крайна сметка ще напусне нашата Слънчева система, пише Калас, но дотогава всички трябва да се наслаждаваме на чудната красота на нашия извънземен приятел.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини