Междузвездната комета 2I /Борисов е необикновена

Учени установиха, че кометата 2I /Борисов - едва вторият междузвезден обект, който е открит, докато преминава през Слънчевата система, е с изненадващо различен състав в сравнение с кометите в нея, съобщи Ройтерс.

Отделяният от 2I /Борисов газ съдържа далеч по-големи количества въглероден моноксид, отколкото кометите в Слънчевата система.

Въглеродният моноксид, който е отровен за хората, е често срещан в космоса и се формира като лед единствено в най-студените места. Наличието му в толкова големи количества навежда на мисълта, че кометата 2I /Борисов се е формирала по различен начин в сравнение с кометите в Слънчевата система - в много студен външен район на своята звездна система или около звезда, която е по-студена от Слънцето. Кометите са мръсни снежни топки, съставени от замръзнал газ, скали и прах, който орбитира около звезди.

"Кометата 2I /Борисов е като снежен човек от тъмно и студено място - заяви експертът по планетарни науки Денис Бодевиц от университета Обърн в Алабама. - Кометите са тухлички, останали от формирането на планети. За пръв път успяхме да изследваме състава на подобна тухличка от друга планетна система при прелитаненето й в Слънчевата система."

Кометата 2I /Борисов е открита през август 2019 г. от украинския астроном любител Генадий Борисов и се смята, че е дълга 1 км.

"Родена е отдавна в орбитиращ диск от газ и прах около новосформирана звезда в район, който вероятно е с голямо съдържание на въглероден моноксид", пояснява ученият. "Звездата вероятно е джудже клас М. Става въпрос за по-малка и по-студена звезда от Слънцето, за най-малкия известен тип звезди."

Миналата година специалисти първоначално заключиха, че 2I/ Борисов е сходна с кометите в Слънчевата система, но данни, събрани от космическия телескоп "Хъбъл" и обсерватория в Чили, показаха различията й.

Учените откриха също изобилие от циановодород, чиито нива са сходни с тези в кометите в Слънчевата система. Единственият друг гост от междузвездното пространство, открит в Слънчевата система, е небесното тяло с форма на пура Оумуамуа.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Astronomy.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини