Клаус Йоханис е преизбран за президент на Румъния

Клаус Йоханис, който беше преизбран за президент на Румъния с убедителна победа в неделя, се определи като “пожарникар, който предотврати сриването на Румъния”, предаде АФП.

Бившият професор по физика, известен като “германецът” заради своето потекло, е използвал ограничените правомощия на президентството, за да подкрепи антикорупционните протести и да засили връзките със САЩ.

Критиците твърдят, че му липсва харизма, но благодарение на дълбокото негодувание на избирателите срещу Социалдемократическата партия, той смаза съперника си, бившия премиер Виорика Данчила.

Първите пет години на поста на Йоханис – които той си осигури през 2014 г., когато победи друг кандидат на Социалдемократите, бяха белязани от постоянно несъгласие с лявата партия, която доминира политиката от края на комунистическата ера през 1989 година.

60-годишният политик редовно отхвърля инициативите на Социалдемократическата партия, най-вече тези, целящи декриминализиране на няколко корупционни престъпления.

Йоханис застана на страната на стотици хиляди протестиращи и Европейският съюз срещу тези реформи.

Преди вота в неделя Йоханис обеща да освободи румънските институции от корупция – с помощта на ново правителство, оглавявано от партията, която някога той ръководеше, дясната Националнолиберална партия (ДНП). “Модерна, европейска, нормална Румъния спечели днес”, каза той след победата си.

Далеч от вътрешната политика, Йоханис е съюзник на президента на САЩ Доналд Тръмп, два пъти посещава Белия дом и печели похвали като човек, който “може да реши проблема с корупцията в Румъния”.

Но дори и поддръжниците му понякога се оплакват, че той не е бил достатъчно силен – отбелязвайки по-специално, че е подложен на натиск и е позволил да бъде уволнен антикорупционен прокурор.

Често критикуван за липса на харизма и че е лош публичен оратор, той отказваше да дава задълбочени интервюта през първия си мандат. Бившият дипломат Киприан Михали каза за АФП, че Йоханис е “студен човек, премерен, който преценява всяка своя стъпка”.

Йоханис се изправи срещу куп критики в навечерието на изборите заради отказа си да участва в дебат с опонента си Данчила. “Не мога да приема дебат с човек, който представлява най-лошото в румънската политика от последните 30 години”, каза държавният глава.

Йоханис е бил кмет в продължение на 14 години на Сибиу, неговия роден град в централна Румъния, в който някога е живяло голямо германско малцинство.

Въпреки това, с падането на комунизма и присъединяването към ЕС през 2007 г., много румънци с немски корени избраха да се преместят в Германия – родителите на Йоханис са също сред тях.

Източник: БГНЕС

Коментари в сайта

Последни новини