В КДК Смолян представят 100-годишна уникална книга на Стою Шишков, до сега издавана само на френски

Представянето на „Гърцизмът на Балканския полуостров” ще стане от самия внук на Стою Шишков – Николай Щърбов, преводач и издател на безценния труд на именития му дядо, чието име днес носи Регионалният исторически музей в Смолян.

Книгата „Гърцизмът на Балканския полуостров”, издадена през 1919 г. на френски език като защитно свидетелство на България пред Версайските срещи и подписването на договорите между победители и победени в Първата световна война, представят Регионалния историческият музей „Стою Шишков” и КДК на 21 ноември 2019 г., от 18 часа в зала „Петър Стайков” в КДК.

Книгата е в 1000 бройки тираж и само на френски, тъй като скромната учителска заплата на родолюбеца Шишков не стига да покрие разноските по издаването й и на български език. 100 броя купува Министерството на просвещението, други 200 авторът изпраща даром до ратуващите за целокупна България държавници, интелектуалци и обществени дейци. Съдбата на останалите 700 е неизвестна. Вероятно и те са споделили участта на други книги на Стою Шишков – продадени на бакалите в Пловдив „на килограм”, за да завиват в страниците им сирене, кашкавал и сланина.

През 2017-а неговият внук Николай Щърбов я превежда от френски език на български и я издава със собствени средства, за да стане достояние на българския читател. Формалният повод за това родолюбиво дело е поведението на Вселенския патриарх и архиепископ на Константинопол Вартоломей I при посещението му през ноември 2015 г. в България.

Висшият духовник вместо да благодари за оказаното му гостоприемство и почит от БПЦ и държавната власт, се държа аругантно и господарски спрямо патриарх Неофит и изяви претенции, нямащи нищо общо със съвременните междудържавни отношения и международни спогодби.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини