13 °C

Нобелов лауреат: Хора няма да живеят на друга планета никога

Ето каква е реалността: Да заместваме Земята с всякакви далечни идеи за колонизиране на друго небесно тяло, когато сме изчерпали тукашните ресурси, е нещо само пожелателно. Това е мнението на Мишел Майор, астрофизик, който тази година получи Нобеловата награда за физика, за откриването на първата планета, обикаляща около орбита на слънце, която е извън нашата Слънчева система.

„Ако говорим за екзопланети, нещата трябва да са ясни: няма да мигрираме там“, казва той пред Франспрес (AFP). Той обяснява, че чувства необходимостта да „опровергае всички изявления, които казват:„ Добре, ще отидем на жизнеспособна планета, ако един ден животът на Земята не е възможен“.

„Всички известни екзопланети или планети извън нашата Слънчева система, са твърде далеч, за да си представим възможно пътуване до тях“, казва той.

„Дори в много оптимистичния случай на подходяща за живот планета, която не е твърде далеч, да речем няколко десетки светлинни години, което не е много в космически измерения и планетата се намира, така да се каже, в съседство, времето за достигане до нея е значително“, пояснява той.

Майор споделя половината от Нобеловата награда през тази година с Дидие Келоз за откриването на първата екзопланета през октомври 1995 г. Използвайки нови инструменти в обсерваторията Хайт-Прованс в Южна Франция, те откриха газов гигант, подобен на Юпитер, който нарекоха 51 Pegasi b , (Другата половина от наградата беше присъдена на Джеймс Пийбълс от Принстънския университет, за работата му в областта на тъмната материя и тъмната енергия).

Оттогава в Млечния път са открити над 4000 други екзопланети, но очевидно до никоя от тях няма как да се стигне в обозримо бъдеще.

Стивън Кейн, професор по планетарна астрофизика в Калифорнийския университет в Ривърсайд, е съгласен с Майор.

„Тъжната реалност е, че в този момент от човешката история всички звезди са ефективно на разстояние, което можем да определим като безкрайно“, казва Кейн пред изданието Live Science. „Ние все още се борим и полагаме невероятни усилия, за да достигнем земната луна.“

„Може да успеем да изпратим хора и на Марс през следващите 50 години, но бих се изненадал много, ако човечеството излезе на орбитата на Юпитер в следващите няколко века“, казва той. Тъй като разстоянието до най-близката звезда извън нашата Слънчева система е около 70 000 пъти по-голямо от разстоянието до Юпитер, „всички звезди са ефективно извън нашия обсег“.

Може да се каже – много неща изглеждаха недостъпни, докато не ги достигнем, като изпращане на самолети на междуконтинентални полети, например. Но „в този случай необходимата физика за достигане до звездите, ако съществува изобщо, изобщо не ни е известна и това би изисквало фундаментална промяна в нашето разбиране за връзката между маса, ускорение и енергия“.

„Стоим твърдо на Земята и това е много малко вероятно да се промени за много, много дълго време напред“, казва той.

Майор казва за АФП: „Трябва да се грижим за нашата планета, тя е много красива и все още абсолютно жизнеспособна.“

Андрей Фракной, председател на отдела по астрономия в колежа Foothill в Калифорния, се съгласи, че няма да можем да пътуваме до тези звезди в близко бъдеще. Но „никога не бих казал, че никога не можем да достигнем звездите и възможните обитаеми планети“, казва той. „Никой не знае как ще се развие нашата технология след още един милион години еволюция, нали?“.

Източник: megavselena.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
За да навлезете и усвоите новостите, които ви привличат е нужно да бъдете смели и да не се съмнявате в себе си. Възползвайте се от добрата енергия, която ви владее сега, времето е благоприятно за активни действия. Предложение за нова работа. Постоянството в усърдието ви прави търсени и предпочитани партньори.
19 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Приемете трудностите и не роптайте. Действително ще бъдете натоварени, но и постигнатото ще ви прави доволни. Общуването с високо издигнати люде ви носи добри перспективи, но също би ви помогнало доброто ви чувство за хумор. Благодарение на подобреното ви материално положение ще укрепне и семейното положение.
19 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, наситен с предизвикателства. В добра форма сте и едва ли ще имате сериозни затруднения. Доверете се на усета си и няма да сгрешите. Днес верните решения ще идват по-скоро интуитивно, отколкото в следствие на задълбочени анализи. Разбирате се чудесно с колегите си и сътрудничеството ще ви носи отлични резултати.
19 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Предвижданията ви са напълно оправдани и това ви дава възможност да разгърнете изцяло намеренията си. Заемете се с отстраняването на стари грешки. Дори това да ви отнеме време, бъдете сигурни, че си струва усилията. Изразходвайте внимателно средствата, с които разполагате. Направените днес инвестиции ще се възвърнат в кратки срокове. Има от какво да сте доволни.
19 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ви отправят примамливо предложение, на което трудно ще можете да устоите. То обаче е свързано с различни въпроси, които трябва предварително да уредите, ако искате да сте доволни впоследствие. Радвате се на подкрепата на свои близък, който няма да ви изостави в труден момент. В личен план ви очакват промени, които не зависят пряко от вас.
19 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
19 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Заетостта ви не е извинение за отсъствие на внимание към партньора и близките ви. Решенията ви ще подлежат на обсъждане, за това бъдете търпеливи и не се гневете, ако срещнете неразбиране. Артистичното ви поведение не винаги е във ваша полза, по-често си давайте сметка за очакванията, които имат другите към вас.
19 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е непредсказуем и това май напълно ви устройва. Не се хабете да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на човека, за който до скоро сте се измъчвали.
19 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Склонни сте да поемате рискове, щом знаете, че възможността да спечелите е наистина голяма. За предпочитане е да не взимате пари назаем. Или поне го направете, едва когато другите начини са изчерпани. Приятелите и семейството ви ще ви подкрепят във ваше начинание. Съдействието им може да се окаже много важно.
19 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
19 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Каквито и емоции да събуждат у вас събитията днес, възползвайте се от ситуацията, като я обърнете в своя полза. Възможни са разминавания с партньора или с хора, които цените и то по причини, свързани с вас. Говорете по-малко и повече слушайте, ако не друго, то по-не няма да сгрешите.
19 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За да успеете да се справите със заплетен въпрос от професионално естество, трябва да излезете от ролята на пасивни наблюдатели и сериозно да вземете нещата в свои ръце. Бъдете по-напористи и не се отказвайте сред всяка трудност. Можете да разчитате на подкрепата на близките си, но основната работа остава за вас. Вярвайте в себе си и ще успеете.
19 ное 2019
Последни новини