14 °C

Деца от „Осми март“ караха колела и тротинетки в Седмицата на мобилността

    Хасковската 18-та детска градина „Осми март“ отбеляза Европейската седмица на мобилността. По този повод днес бе организиран детски празник за 120-те деца от забавачката.

    Детската градина е една от малкото в страната, разполагаща със специално обособената площадка за провеждане на занимания за безопасно движение по пътищата. В съоръжението са обособени импровизирани пътни платна, тротоари, разчертани са пешеходни пътеки, изградена е и светофарна уредба.

    Площадката се доближава максимално до естествената среда и на нея децата се упражняват по безопасно движение по пътищата, тъй като те самите са участници в движението, обясни директорката на градината Гергана Бойчинова. Тя поясни, че обучението в тази посока е застъпено в детската градина още в 3-годишна възраст.

    Днес децата изпълниха песни и танци, участваха в забавни игри. Те трябваше да пресичат по обособените за целта места, при сигнал трябваше да застанат на тротоара. Имаха за задача да разпознават цветовете на светофара. В края на празника децата имаха възможност да карат велосипеди и тротинетки, спазвайки правилата за движение по пътищата.

    При постъпване в забавачката тази сутрин децата взели интервю от родителите си, задавайки им въпроси, свързани с придвижването по пътищата. Питаха ги с какво обичат да се движат, дали обичат да ходят пеш, обичат ли да карат велосипеди или предпочитат да се придвижват с автомобили, обясниха от забавачката.

    По повод Седмицата на мобилността, от детската градина призоваха за изграждане на велоалеи в Хасково, за да може децата по-спокойно да карат велосипедите си, а и с цел да се намалят вредните емисии, които застрашават и увреждат здравето на хората.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини