10 °C

Близки на жертви на тежки престъпления протестират пред парламента

Близки на жертви на тежки престъпления протестират пред сградата на парламента, предаде БГНЕС.

„Затворете вратата на насилието“, „20 години чакаме справедлива присъда“, „Децата не са играчки за педофили!”, „Доживотен затвор без право на обжалване за убиеца на Криси!” – собственоръчно направени плакати с тези надписи издигнаха роднини и близки на жертви на убийци и изнасилвачи.

Събралите се на протест граждани настояват за спешна промяна в закона относно съкратеното съдебно производство. Бабата на 7-годишното момиченце от село Сотиря, чието изнасилване и убийство потресе цялата страна, ще внесе в парламента 15 хиляди подписа с искане за законодателна промяна, за да не може убийци и изнасилвачи, направили самопризнания да получават възможност за намаляване на присъдите. Сега законът го позволява.

По-късно през деня депутатите от правната комисия ще разглеждат предложенията за промени в реда на съкратеното съдебно производство. БСП, „Обединените патриоти“ и „Воля“ предлагат отпадане на възможността за съкратено производство и намаляване на присъдата при убийства и престъпления, довели до тежки телесни повреди. Колегите им от ГЕРБ искат запазване на института, но при въвеждане на строги ограничения

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини