12 °C

Подписаха за изграждането на Балкански поток

Изображение 1 от 4

    Договорът за изграждането на Балкански поток беше подписан днес между "Булгартрансгаз" и обединение Консорциум "Аркад" в присъствието на премиера Бойко Борисов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров и посланика на кралство Саудитска Арабия Масфер Бил Абдулрах.

    Стойността на договора е 1,102 млрд. евро. Срокът за реализиране и въвеждане в експлоатация на газопровода е 615 календарни дни. Ще бъде изградена линейна инфраструктура от 308 километра от турско-българската до българко-сръбската граница.

    "Днес е важен ден не само за Булгартрансгаз, но и за българското правителство. В него даваме началото на Балкански поток с колегите от Саудитска Аарабия", отбеляза шефът на българския партньор Владимир Малинов.

    „ Докато някои обясняват и питат какви са ни отношенията със съседите - Русия и Саудитска Арабия, днес беше подписан договор за изпълнението на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българко-сръбската граница - Балкански поток. Милиард и сто милиона и нагоре евро -това е т.нар. Балкански поток. Огромни усилия ни струваше, но при много прозрачна и честна процедура, държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и от утре започваме изпълнението. Това е огромна инвестиция. За половин милиард в момента се изгражда интерколектора с Гърция.", посочи премиерът Бойко Борисов. Той припомни за спрения "Южен поток" поради корупция и уточни, че разликата между изграждането на „Балкански поток“ с проекта за Южен поток е с 1милирад надолу в полза на настоящия проект.

    Борисов отговори на въпроса какво ще спечели България с този проект: Ние ще спечелим с това, че оставаме в газовата игра, ще печелим от транзитни такси. Този газопровод, в момента, в който се изплати, ще остане български и най-вече нашите съседи от Сърбия, Северна Македония, Унгария, ще имат алтернативен газ. Иначе просто изчезваме от пазара“.

    Владимир Малинов добави, че според разчетите, след сключването на сделката, изграждането на необходимата инфраструктура и съответните компресорни станции, за които ще се сключи договора в следващите две седмици, приходите на "Булгартрансгаз" ще бъдат двойно увеличени в следващите 20 години.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Jo
      John
      0 0
      15:36, 18 сеп 2019
      главанака що е тъжен?
    Последни новини