10 °C

Паргов: Шансът ни да нанесем удар на ГЕРБ е Мая Манолова

Нашата основна цел е БСП да бъде решаващ фактор в следващото управление на София и да реализираме политиките, които са залегнали в нашата предизборна платформа. Това може да се постигне само, ако се формира ново мнозинство около нов кмет. 

Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов в политическия си доклад пред делегатите на XIII Конференция на Градската организация. На днешното заседание столичните социалисти ще обсъдят и приемат предизборната платформа на организцията за местните избори. Конференцията ще определи кандидата за кмет на София. Ще бъде избран водач и ще бъде подредена листата за общински съветници от "БСП за България".

"Без това ново мнозинство няма как да се случи промяната на модела на управление в столицата. Мнозинство, което е гарант за прозрачност. Мнозинство, което залага на експертност и компетентност. Мнозинство, което може да наложи нови стандарти на воденето на общинска политика и диалог с гражданите. БСП има силата и потенциала да бъде в основата на мнозинството, около което да се формира новото управление на София", категоричен бе Паргов.

"Шансът да спечелим София, за първи път в демократичната история на страната, не бива да бъде пропилян. Подобен резултат ще има общонационално значение. Това е възможността БСП да излезе победител от предстоящите местни избори. Промяната в България започва от София", заяви той.

Калоян Паргов посочи, че през последните години в София нараства мнозинството от граждани, които са крайно недоволни от политиката на общината, дори са ядосани и гневни. "Расте прогресивно броят на жителите на столицата, които се убеждават, че причините за техните жилищни и битови проблеми нямат обективен характер, а са следствие от съзнателно провеждана политика", констатира той и допълни: "Софиянци вече желаят нещо повече от това да имат добра работа и висока заплата. Изискват и държат на качеството на живот. Искат да се чувстват добре и сигурно и в своите домове, и в пространствата около тях. Готови са задружно и със сила да се противопоставят, когато се окупират зелените площи, когато между домовете им израстват небостъргачи, когато не достигат местата в детските градини. Искат да дишат чист въздух, искат качествено водоснабдяване. Искат чисти улици и уреден транспорт. Искат техните представители в общината да действат прозрачно и честно. Новото е, че вече не сме в изолация, не сме сами в битката за промяна на модела на управление на общината, изтъкна лидерът на столичните социалисти.

Паргов акцентира на това, че през изминалия мандат, особено през последната година, БСП съумя да намерим общи теми за единодействие с други общински фракции против политиката на ГЕРБ в общината. "Въпреки, че ГЕРБ удържа мнозинство си в общинския съвет, в редица случаи успяхме да блокираме негативни решения, както и да прокараме други решения с позитивен характер. Имахме и самостоятелни успехи", каза още той.

"Това е нов политически момент, различен от досега и успехът зависи много от начина, по който ще построим своята предизборна стратегия и тактика", заяви Паргов.

Според него има три условия за промяна на модела на управление на Столична община и в навечерието на кампанията. "Първо, ликвидиране на абсолютната доминация на ГЕРБ в Столичния общински съвет. Второ, формирането на мнозинство в следващия общински съвет, алтернативно на ГЕРБ. Трето, избран кмет, подкрепящ и изпълняващ програмата на новото мнозинство", каза Паргов. 

Председателят на БСП – София обърна внимание на това, че няма защо да се заблуждаваме, че кампанията ще бъде честна, че ще се води с почтени средства и по правилата на демократичните стандартни. "Стана ясно, че ще бъде изключително мръсна, безскрупулна, дори брутална. Тя вече започна по този начин", констатира той.

"Не трябва по никакъв повод да позволим да се отмести вниманието от общинската корупция и злоупотребите с парите на данъкоплатците, от разхищенията на общинския бюджет и за приятелските кръгове, облагодетелствани от общинската управа. Трябва да стане безпределно ясно, че смисълът на нашата борба е именно промяната на тази политика, обърна се Паргов към делегатите - И, разбира се, да използваме всеки удобен случай да представяме нашите идеите и решенията, които предлагаме, нашата философия за управлението на общината".

"След днешното заседание на Градската конференция трябва поемем към предизборната кампания единни и сплотени. Това ще бъде много важен знак към обществото. Защото само тогава можем да претендираме да бъдем обединителен център на лявото пространство. Да дадем своя принос за консолидацията на всички, които искат промяната в столицата", каза още той.

"Волята за успех трябва да бъде водеща. Всичко останало да остане на заден план. Целта е ясна. Нужна е мобилизация, която да доведе до постигането й. Сигурен съм, че сполуката ни очаква в края на тунела. Стига да имаме желание, кураж и вяра, че можем да стигнем до там", категоричен беше Калоян Паргов.

"Ето защо на БСП й трябва символна победа. А тя може да е в София. Столицата е мястото, където можем да нанесем решаващ удар върху модела на управление на ГЕРБ и да покажем, че парите на данъкоплатците, българските и европейските, може да се харчат справедливо и ефективно", заяви той.

Убеден съм, че никой в тази зала няма съмнение, че единствената възможност, чрез която можем да нанесем този решаващ удар на ГЕРБ в София, е Мая Манолова. 30 години не успяхме да направим пробив в столицата. Трябва да си направим изводите от досегашния си опит и да покажем, че сме си научили урока. Манолова има потенциала да мобилизира избиратели, които досега не са ни подкрепяли", обърна се председателят на БСП – София към делегатите.

Той припомни, че през 2016 г. БСП беше изправена пред подобна дилема - партиен или непартиен кандидат за президентските избори.

"Преглътнахме партийното си его и постигнахме победа. Така беше тогава, така може да бъде и сега", категоричен бе Калоян Паргов. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини