11 °C

1000 милиарда долара: Борисов предпочел шеф на МВФ пред външен министър на ЕС

България е можела да излъчи външен министър на Европейския съюз в лицето на Кристалина Георгиева, но е предпочела в крайна сметка тя да поеме Международния валутен фонд (МВФ). Това се разбра от изказването на премиера Бойко Борисов преди началото на днешното заседание на кабинета. Той посочи и каква е причината страната ни да се договори точно за този пост - 1000 млрд. долара.

"Когато договаряхме всички постове в новата Европейска комисия, ние договаряхме и поста за шеф на МВФ. В такива преговори опитът изисква да бъдеш търпелив, но и мълчалив и да говориш тогава, когато всичко е договорено. МВФ е институция с 1000 млрд. долара бюджет. Конкуренти ни бяха Германия, Холандия и Великобритания. Ние можехме да вземем външния министър на Европа и той да е наш, но разликата между двата поста е 1000 млрд. долара и глобална възможност за работа в целия свят", каза Борисов.

В началото на седмицата изпълнителният съвет на Международния валутен фонд потвърди официално, че Кристалина Георгиева е единственият кандидат за управляващ директор на мястото на Кристин Лагард, която напуска най-високия пост във фонда на 12 септември. В съобщението се казва, че след изтичането на срока в петък само един кандидат е потвърдил желанието си да бъде обсъдена кандидатурата му за поста и това е настоящият Главен изпълнителен директор на Световната банка.

Борисов разкритикува и реакцията на политическите си опоненти след обявяването на ресора на българския еврокомисар Мария Габриел. Тя ще отговаря за "Иновации и младеж" в новата ЕК, като според премиера това е първа точка както в програмата на кабинета му, така и в тази на ЕС.

"България беше оценена като държава, която в традициите си винаги е имала добро образование, култура, спорт и най-иновативни мозъци от типа на Джон Атанасов и много други. Именно затова на България беше даден ресор, който освен първа точка на програмата на правителството е и първа точка на Европа. Целта е да се даде бъдеще на младите хора, да станем конкурентоспособни на САЩ и Китай, защото там се отделят огромни пари за иновации", каза още Борисов.

Той призова всички български институции, университети и академии "да се стягат да правят проекти, защото това са огромни възможности".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    F.
    F.
    7 0
    20:11, 11 сеп 2019
    Т'ва шантавото не знае к'во дрънка.
Последни новини