Още три села остават без „прасета в задния двор“

Още три села от община Първомай влизат в списъка със забрана за отглеждане на свине в лични, нерегистрирани стопанства. Това са Караджалово, Езерово и Воден. Макар и в периферията, те попадат в 20-километровата санитарната зона на свинекомплекс „Клокотница“, който се намира в административна област Хасково. Стопсаните са задължени сами да ликвидират отглежданите свине, за да не се стигне до принудителното им умъртвяване и налагането на глоби. Днес – 2 август, е крайният срок за изпълнение на заповедта. Часове преди това беше издадена заповед, касаеща стопаните от Крушево, Градина, Виница, Първомай, Татарево и Поройна. 

Д-р Георги Илиев от БАБХ - Хасково уточнява, че в момента няма регистриран случай на заразата в Хасковска област, но са издадени  предписания към управителя на свинефермата в Клокотница за допълнителни мерки, които са и изпълнени. Останалите стопани, които трябва да умъртвят животните си, той предупреди, че е добре, ако замразяват месото, преди това то да мине термична обработка, понеже вирусът на Африканската чума е устойчив на много ниски температури.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Гл
    Глиган
    1 0
    07:27, 2 авг 2019
    Във Воден поне не ни избивайте.
    • Ко
      кокал
      4 0
      08:06, 2 авг 2019
      то там има ли
  • 2
    Пи
    питагор
    2 -1
    09:27, 2 авг 2019
    Има един ама той жуее в пърумай
  • 3
    Уж
    Уж съм чел
    4 -2
    13:39, 2 авг 2019
    Убиването на здраво животно НЕ Е превантивна мярка! Зимата като плъзнат вируси, които се предават по въздушно - капков път, никой не убива здрави хора като превенция. Чистете ѝ редовно на свинята и най - вече на себе си! Не я хранете с кухненски отпадъци и си дръжте фуража на сигурно място, където няма да има контакт с насекоми и гризачи. Пък, ако вдигне висока температура - тогава я колете и във фризера. Вирусът е НЕ Е СМЪРТОНОСЕН за хората. Това не е чумата от 14-ти век! Четете малко образователна литература вместо да гледате турските сериали.
    • Дж
      джонгата
      2 0
      21:07, 2 авг 2019
      Е, това ако успееш да го обясниш на другаря Борисов много прасетата ще доживеят поне до Коледа....
  • 4
    Пи
    питагор
    2 -3
    14:07, 2 авг 2019
    Ава мумче ти си луд ва само дето си чел толкува. Та чума на секи е ясну чи ни напада хората убаче убива прудукцията ва серсемин ут тува следват сириозни импликации ва никой няма да купува ут нас мисо фураж и абсолютно нищу а здравите прасета за нула време жъ станат болни прасета ва. Те си нямат лекъри кът нас ва затува трябва да съ унищужават ва. Ти хубу спумена чувешката чума ама явну малку си чел за нея къту е върлувала иедно време са затваряли чумави и здрави на едно и кот Господ риши и никуй ни съ пускали да са разхуда свубодну чукай на дърву или на глъвътъ си тъкъу да не ни пулазва тугава жъ видиш.
Последни новини