Епизоотичната комисия разгледа мерки за ограничаване на чумата по свинете

На днешното заседание на Областната епизоотична комисия с председател зам.- областният управител инж. Димитър Керин,  бяха разгледани мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта Африканска чума по свинете в Област Пловдив.

На срещата присъстваха заместник-oбластният управител Петър Петров, д-р Камен Янков – директор на Областната дирекция БАБХ, д-р Илиян Костов – заместник директор в Центъра по оценка на риска по хранителната верига от Министерство на земеделието, представители на ОДМВР, Дирекция по горите, РЗИ, кметове на населени места общини и стопани на промишлени и семейни ферми.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив д-р Камен Янков запозна присъстващите със симптомите на болестта Африканска чума по свинете /АЧС/, начините за предаване, епидемиология, източници на вируса, проявление, диагностика и начините за превенция и контрол.

Той информира комисията, че на територията на областта е има първоначална проба с положителен резултат от две диви прасета, които са отстреляни на територията на областта и до утре се очаква да излязат и окончателните резултати.

По нареждане на Централната епизоотична комисия, Областната епизоотична комисия взе решение за определяне на 20 километрова карантинна зона около промишлените ферми за отглеждане на свине в областта с цел предотвратяване разпространението на вируса. Кметовете на общини и малки населени места трябва да информират населението в обозначените зони и да предоставят точна информация за отглежданите животни в така наречения „заден двор“. За да се предпази едрото промишлено свиневъдство у нас, в което през последните години се извършиха революционни промени по отношение на развъдно-подобрителната дейност и се въведоха съвременни технологии, гарантиращи хуманното отношение към животните и биосигурността на стопанствата е необходимо да се оставят 20 километрови свободни от домашни прасета зони около тях. За това кметовете на общини в най-кратък срок следва да издадат съответните разпореждания по какъв начин да се депопулират домашните свине в тези региони.

В срок до 02.08 трябва да бъдат  предприети мерки за доброволно зануляване на поголовието в личните стопанства, след което ще бъдат предприети мерки за тяхното принудително умъртвяване. Труповете на животните ще бъдат унищожени под строг надзор по начин, недопускащ разпространението на болестта.

В кланиците на територията на областта се осъществява денонощен ветеринарен контрол, за да не се допуска обработката на диви свине и прасета.

Стопаните, които доброволно са ликвидирали домашните прасета ще могат да консервират добитото месо чрез термична обработка от не по-малко от 30 минути при 70 ° C.

Болестта АЧС се разпространява по два начина: чрез контакт със диви свине и чрез така неречения антропогенен (човешки) фактор.

Разпространението на вируса чрез човешкия фактор продължава да играе важна роля в епизоотологията на болестта в Европа и Света, въпреки всички предприемани мерки до сега за неговото ограничаване, за което трябва да се обърне спешно внимание за повишаване осведомеността на всички лица, вероятно имали контакт с заразени домашни или диви свине. Болестта се разпространява и чрез хранителни отпадъци, които съдържат свинско месо от заразени животни, с които се хранят прасетата.

Това налага да се ограничи достъпът на хора в 3 километровата зона около огнището на болестта, ако то бъде потвърдено.

Опасността от разпространение на вируса на АЧС е много голяма, защото той е много устойчив, изключително прилепчив и бързо се разпространява.

Parvomai.NET

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    12
    123
    5 -2
    20:37, 30 юли 2019
    Тез всичките, защо гледат толкоз тъпо?
    • Ге
      Геле
      1 0
      23:08, 31 юли 2019
      Щото и те кат мен не знаят кво е Епизоотология явно
Последни новини