Жертвите на "кубинската звукова атака" със структурни промени в мозъците

В края на 2016, няколко американски правителствени служители, разположени в Хавана, Куба, започнали да докладват за нещо странно: чували силни звуци, идващи от една посока.

Източникът на звуците си остава мистерия и до днес. Още по-странното е, че необичайните звуци разболели засегнатите – симптомите им варирали от загуба на слух и замайване до силно главоболие.

Нови анализи, публикувани в списание JAMA открили, че инцидентът – наричан често Кубинската звукова атака може да е причинел промени в мозъците на жертвите.

Екип учени се натъкнал на различни резулати, когато сравнил изследванията на контролната група с тези на хора изложени на атаката. Мозъците на участниците били изследвани с три различни техники.

Откритията включвали и значителни различия в обема на бялото вещество, както и по-ниска функционална конективност в слуховите и зрителни части на мозъка.

Екипът, оглавяван от Рагини Верма от факултета по радиологоия към университета в Пенсилвания отбелязва, че резултатите трябва да бъдат разглеждани критично и че са нужни по-нататъшни изследвания.

Една от причините за това е, че екипът нямал достъп до резултатите от изследванията със скенер на изложените на атаката преди инцидента, за да може да направи сравнение.

ВВС посочва, че изследването било незабавно разкритикувано от кубински учени, които твърдят, че демонстрираните промени в мозъка са много малки, разнообразни и разпръснати, следователно не водят до категорично обяснение.

Учените се опитват да разберат причината за Хаванския синдром, откак бе регистриран за пръв път през август 2017.

Според друго изследване от 2018, дипломати изпитали умерена до тежка загуба на слух и продължително разстройство на съня, след като били изложени на въздействието на “слуховото сензорно явление”.

Източникът на звука така и не бе открит. Появиха се различни конспиративни теории, като някои твърдяха, че са намесени звукови или микровълнови оръжия.

Associated Press дори успяха да се сдобият със запис на странния звук, но той така и не помогна на разследването.

Посолството в Хавана бе открито повторно едва през август 2015, след като бе закрито в продължение на 50 години – основна повратна точка във взаимоотношенията между двете страни.

Но докато САЩ все още не огласяват публично собствената си теория за случилото се, отношенията между Куба и САЩ остават затегнати в резултат на предполагаемите атаки.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Кр
    Красимира Кръстева
    0 0
    19:08, 6 фев 2020
    На сайта по-долу можете да прочетет за 7 годишните звукови атаки на злите ми съученици от Враца, които МВР крие. Не е завършен, но е достоверен. Опитват се да ме убият в лудница. Обикалям света и бях щастлива, а те от злоба ме наблюдават и тероризират.

    https://krasimira.webnode.com
  • 2
    По
    Потърпевша
    0 0
    23:57, 22 май 2020
    Ето адвокатката, която трябва да следите, за да разберете кой е зад атаките. Става от сателит и може всяка държава да го прави по цял свят. Издават се заповеди за сателитно следене, гласов контрол...терор и т.н.
    https://advokatyordanova.com/
  • 3
    Ни
    Николай Григоров
    0 0
    20:25, 31 авг 2020
    Ето кой стои зад звуковите атаки.
    https://www.posoki.com/shte-sledyat-osudeni-po-glasa-s-radiochestoti-i-satelit
Последни новини