Като сегашните климатични промени не е имало през последните 2000 години

Изображение 1 от 2

    Глобалният климат се променя по-бързо сега, отколкото във всеки един момент през последните 2000 години.

    Това е заключението на три документа, публикувани на 24 юли в списанията Nature и Nature Geoscience, които разглеждат глобалния климат през последните две хилядолетия. Изследователите показват, че нито еднa от миналите флуктуации е имала глобалния обхват, който имат съвременните климатични промени. Миналите флуктуации обикновено са били локализирани, засягайки предимно един регион в даден момент. Съвременното изменение на климата, напротив, се случва в целия свят.

    "Температурите не са се повишавали и не са падали навсякъде едновременно", пишат редакторите в придружаващо мнение в Nature Geoscience. "По-конкретно, предишните студени или топли периоди, които продължили векове, достигали пик по различно времене в различни региони."

    Това е радикално различно от съвременните промени на климата, пише в статия Скот С. Джордж, изследовател на климата в Университета на Минесота, който не е участвал в изследването.

    "Макар че Малката ледникова епоха е най-студената епоха през миналото хилядолетие, времето на най-ниските температури варираше от място на място", пише изследователят. "Две пети от планетата са имали най-студеното време през средата на деветнадесети век, но най-дълбокият студ се е случил няколко века по-рано в други региони.

    При затоплянето през Средновековната аномалия на климата, само 40% от повърхността на Земята достигнали пикови температури по едно и също време. (...) Глобалното затопляне днес е несравнимо, на 98% от повърхността на планетата. Най-топлият период на нашата ера настъпва в края на ХХ век."

    Това означава, че почти всички части на планетата са имали най-горещите си десетилетия през последните 2000 години едновременно.

    А 21-ви век, който е извън обхвата на тези документи, досега е бил много по-горещ от 20-ти век. Всъщност светът продължава да се затопля, тъй като парниковите газове продължават да се натрупват в атмосферата.

    За да получат точна картина на глобалните температури през последните 2000 години, изследователите разчитат на близо 700 записа от така наречената база данни за температурата PAGES 2k. Тази база данни обобщава доказателства от ледени ядра, дървета, корали и други вещества, които променят външния си вид или химически състав вследствие глобалните температури. Изследователите са използвали тези записи, за да изградят подробна карта на колебанията на климата по целия свят. И никой от тях не прилича на постоянните повсеместни промени, които се наблюдават днес.

    Разбира се, причините са различни. Доказателствата от предишните 2000 години показват, че краткотрайните вулканични събития са били главна причина за климатичните колебания, пишат авторите. Човешките дейности са може би много малък вторичен фактор през този период. Сега хората са основната причина.

    Коментари в сайта

    Последни новини