Йоана Грозева и Валентина Ташева се завърнаха от „мисия“ Space Camp

Изображение 1 от 4

     

    От лагера Space Сamp в Измир се завърнаха Йоана Грозева и Валентина Ташева. Те бяха част от групата от 38 българчета на възраст между 11 и 15 години, които тази година усвояваха не само знания за работата на астронавтите, но и екипна работа в международна среда с най-новите технологии. 

     Space Camp Turkey е учебно-тренировъчен лагер, който се намира в гр. Измир, Турция.

    Програмите на космическия център дават възможност на деца и младежи с интереси в науката да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка и т.н. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

    Двете момичета бяха особено развълнувани и възторжени. С много емоция те разказваха за всичко, което са преживели: от железния режим и дисциплина, през изключително забавните лекции и презентации, до невероятните упражнения в симулаторите за подготовка на астронавти.

    Видяхме всичко от първо лице, сподели Йоана. Някои от нещата ги знаехме, но за пръв път видяхме как се случва наистина.Съжалявам, че повече няма да имам възможност да отида там.

    Любимата част на Валя са били заниманията със симулаторите. Лагерниците са имали възможност да разберат какво означава да няма гравитация, да липсва триене или да си на Марс.

    Двете момичета са били в един отбор „Аполо13“. Йоана е изпълнява длъжността на командир, а Валентина  - payload specialist - нещо като експериментатор. И двете са се справяли чудесно, а езикова бариера между тях и съотборниците им не е съществувала, въпреки, че е имало ученици не само от няколко страни, но и от няколко континента – ЮАР, Канада, Гърция, Чехия и други, а една от ръководителките им е била китайка. В последния ден е трябвало да приложат наученото за изпълнение на реална мисия, в която всеки член е имал собствена задача, а Йоана е координирала екипа.

    Заминаването на двете момичета на Space Camp стана възможно след участието им в конкурс за подбор на кандидатите. Йоана получи пълна стипендия за своето видео есе от Фондация „Лекови“, а Валентина от Община Първомай. И двете момичета бяха избрали темата за екзопланетите – планетите, които са извън Слънчевата система. „Условията за живот на тях са адски, разказва Йоана. В първата част на моята разработка разказвах за екзопланетите, а във втората за тези от тях, към които учените са обърнали поглед.

    И двете момичета са много благодарни за помощта, която им е оказала учителката Златка Гарова с литература и съвети, а на Йоана е предоставила и кабинета си, за да може момичето да заснеме част от видеото си.

    Преди да започна да пиша есето трябваше да седна и да прочета много по темата, споделя Валя и препоръчва на желаещите да преживеят всичко това, да се подготвят много добре. И да бъдат креативни – допълва Йоана. Днес, след лагера те се замислят как биха могли да свържат живота си с астронавтиката.

    Заради отпускарския сезон момичетата не успяха да се видят с кмета Ангел Папазов, за когото са подготвили изненада“ „Ще отидем при него с униформените си тениски и шапки, ще му покажем сертификатите, ще му разкажем за лагера и най-вече ще му благодарим за помощта и съдействието. Изненадата – остава тайна.“

    Пожелаваме на учениците, които спечелят следващите стипендии да отидат там и да се забавляват и да общуват с всички, най-вече с връстниците си от други държави.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини