18 °C

Другарят Панайотов посреща деветдесети рожден ден

На днешната дата, преди 90 години е роден учителят по български език и литература Самуил Панайотов. Може би предопределящ за кариерата му е 27 юни – денят в който се ражда и Иван Вазов, а може би няма нищо мистично в това да обичаш словото и книгите и да им отдадеш живота си.

Днес другарят Панайотов посреща рождения си ден заобиколен от близки и приятели, жизнен и в добро здраве. „Другар“ - защото през целия си учителски стаж е бил „другар“, а не „господин“ и по този начин е запечатан в паметта на поколения негови ученици.

Самуил Панайотов категорично отклони желанието ни да правим интервю с него. „Публикувайте един мой спомен - „Как“. Той ще ви даде представа за мен. А какъв учител съм бил – други могат да кажат“.

Съобразяваме се с желанието му. Разказът можете да прочетете тук. А за това какъв учител е бил даваме думата на негови ученички:

Мария Вангелова – начална учителка:

Никак, ама никак не беше добър другарят Панайотов /в смисъла, който учениците влагат в това определение/. При него не ни минаваха номерата. Всички треперехме, когато решеше да провери нивото на знанията и уменията ни, защото беше безкомпромисен при оценката. Прецизен и последователен в изискванията, до педантичност. В часовете по български език и литература винаги имаше желязна дисциплина и никой не си разрешаваше да говори, без да му е дадена думата. И…добре, че е било така. Защото получихме качествено образование и станахме грамотни и дисциплинирани хора.

Що се отнася до мен, аз още в университета осъзнах колко добра подготовка имам благодарение на факта, че учител ми е бил Самуил Панайотов. Още на приемния изпит получих висока оценка – не бях ходила на частни уроци, но бях обучена да използвам добре знанията си, да формулирам правилно и грамотно мисълта си.

И днес мога отговорно да заявя, че в работата си като начален учител боравя със знанията, които съм получила като ученичка. Почти не ми се случва да се замислям за правописни и пунктуационни правила, те са влезли дълбоко в съзнанието ми.

Не знам дали другарят Панайотов ми е простил вече, че не станах журналист. Тръгнах по неговия път и посветих живота си на бъдещето. Защото децата са нашето утре. А ако говорят и пишат грамотно, ако обичат и тачат родния език, какво по-хубаво от това!“

Добринка Вангелова – учител по български език и литература: „Страхувам се, че за да опиша другаря Панайотов трябва да използвам клишета. Той изпълва със съдържание изразите „строг, но справедлив“, „авторитет“. „прецизен до педантичност“ Бях негова ученичка и знам, че съм го карала да се чувства горд от това, че тръгнах по стъпките му. Благодарна съм за всичко на което ме е научил.“

Другарю Панайотов, първомайци Ви познават като изключително честен и отдаден на просветата човек, чувствителен към процесите в обществото и заслужил безапелационно неговото уважение. Продължавайте да публикувате във фейсбук и бъдете жив и здрав още дълги години!

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ба
  Бай Иван
  2 -2
  15:05, 27 юни 2019
  Е, ама и Вие ли другарю Панайотов във Фейсбук... Ние, дето си нямаме профили, как да прочетем?
  • Ба
   Бай Иван
   1 -1
   15:11, 27 юни 2019
   Извинявам се за пропуснатите запетаи в обръщението.

Хороскоп за 30.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За да намалите риска от грешки се консултирайте по делови и други въпроси, които ви затрудняват. Приветствайте желанието на някой да ви помогне, не бъдете излишно горди. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи, но до тогава ви чака много работа.
30 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В добра физическа и психическа форма сте и ще поддържате темпото си непроменено. Краткосрочните ви планове ще се развиват без особени отклонения, което значи, че ще получите онова, за което се трудите. Ставайки по-общителни ще си осигурите информацията, от която се нуждаете.
30 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще мине под знака на непрекъснатото движение. Ще се захващате ту с едно, ту с друго и в крайна сметка ще останете доволни, ако успеете да свършите нещо докрай. Не позволявайте околните да вземат решенията вместо вас, но бъдете доста-тъчно тактични, за да избегнете споровете. Здравето е ви повече от отлично.
30 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще е запълнен с делови срещи, както и с изпълнението на служебни и бизнес-задачи. Личните ще оставите на втори план, с намерение сте да приключите по-скоро ангажимент, от когото очаквате да последват финансови и други развития. Не оспорвайте мнението на партньорите си и ще ви бъде по-лесно да осъществите целите си.
30 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очакват ви успехи, ако делата ви са прозрачни, а вие честни и принципни. В семейна среда ще споделяте вълненията си и с топло чувство към близките си, ще изразите вниманието и обичта си към тях. Не отхвърляйте едно предложение, преди да сте го обмислили, защото носи добри възможности.
30 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Проявеното от вас внимание към проблемите на околните ще ви се върне под формата на изгодно предложение или друга придобивка. Подобрявайки общуването с тях, няма да пренебрегнете и собствените си нужди. Други ще се заемат с домашните задачи. Много от тях чакат вниманието ви.
30 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вероятно се надявате на резултати, по-добри от тези, които сте планирали. Ще се осъществи идея, която сте считали за възможна и това със сигурност ще улесни работата ви. Околните черпят от вашата енергия и желание да свършите всичко по най - добрия начин. Явно не пестите труда си.
30 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Тактичността и деловият ви усет ще ви помогнат да се възползвате от завързана ситуация. Изгодите, които ще извлечете значително ще улеснят бъдещето ви (най-вече материалното им изражение). Проблеми във взаимоотношенията с институциите може да отнемат доста време, но в крайна сметка ще получите това, към което се стремите.
30 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Удовлетворени сте от посоката, в която се развиват делата ви. Не пестите усилията си, когато искате да постигнете нещо и това определя и успехите, които бележите. За предпочитане е да се насочите към дейности, свързани с комуникация и обмен на идеи. Ще останете очаровани от предложението на малко познат човек.
30 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
На работното ви място предстои промяна, която открива добри възможности за вашето издигане. Възползвайте се от това и положете съответните усилия, за да покажете на какво сте способни. Бъдете по-инициативни и пробивни и ще спечелите.
30 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повече яснота по предстоящ проект ще получите след срещите, които ви предстоят. В никакъв случай не подценявайте възможностите на хората, с които се срещате, и не си създавайте впечатления от пръв поглед. Умеете да прониквате в невидимото, направете го и сега. Ще си помогнете.
30 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с важен проблем днес, което ще изпълни със чувство за добре свършена работа. Не оставяте длъжни на човек, който се е отнесъл недоброжелателно с вас. Посвещавате голяма част от времето си на любимия човек, с когото прекарвате страхотни моменти заедно. Настроението ви значително ще се подобри след като получите добра новина свързана с ваш близък човек.
30 окт 2020
Последни новини