8 °C

Другарят Панайотов посреща деветдесети рожден ден

На днешната дата, преди 90 години е роден учителят по български език и литература Самуил Панайотов. Може би предопределящ за кариерата му е 27 юни – денят в който се ражда и Иван Вазов, а може би няма нищо мистично в това да обичаш словото и книгите и да им отдадеш живота си.

Днес другарят Панайотов посреща рождения си ден заобиколен от близки и приятели, жизнен и в добро здраве. „Другар“ - защото през целия си учителски стаж е бил „другар“, а не „господин“ и по този начин е запечатан в паметта на поколения негови ученици.

Самуил Панайотов категорично отклони желанието ни да правим интервю с него. „Публикувайте един мой спомен - „Как“. Той ще ви даде представа за мен. А какъв учител съм бил – други могат да кажат“.

Съобразяваме се с желанието му. Разказът можете да прочетете тук. А за това какъв учител е бил даваме думата на негови ученички:

Мария Вангелова – начална учителка:

Никак, ама никак не беше добър другарят Панайотов /в смисъла, който учениците влагат в това определение/. При него не ни минаваха номерата. Всички треперехме, когато решеше да провери нивото на знанията и уменията ни, защото беше безкомпромисен при оценката. Прецизен и последователен в изискванията, до педантичност. В часовете по български език и литература винаги имаше желязна дисциплина и никой не си разрешаваше да говори, без да му е дадена думата. И…добре, че е било така. Защото получихме качествено образование и станахме грамотни и дисциплинирани хора.

Що се отнася до мен, аз още в университета осъзнах колко добра подготовка имам благодарение на факта, че учител ми е бил Самуил Панайотов. Още на приемния изпит получих висока оценка – не бях ходила на частни уроци, но бях обучена да използвам добре знанията си, да формулирам правилно и грамотно мисълта си.

И днес мога отговорно да заявя, че в работата си като начален учител боравя със знанията, които съм получила като ученичка. Почти не ми се случва да се замислям за правописни и пунктуационни правила, те са влезли дълбоко в съзнанието ми.

Не знам дали другарят Панайотов ми е простил вече, че не станах журналист. Тръгнах по неговия път и посветих живота си на бъдещето. Защото децата са нашето утре. А ако говорят и пишат грамотно, ако обичат и тачат родния език, какво по-хубаво от това!“

Добринка Вангелова – учител по български език и литература: „Страхувам се, че за да опиша другаря Панайотов трябва да използвам клишета. Той изпълва със съдържание изразите „строг, но справедлив“, „авторитет“. „прецизен до педантичност“ Бях негова ученичка и знам, че съм го карала да се чувства горд от това, че тръгнах по стъпките му. Благодарна съм за всичко на което ме е научил.“

Другарю Панайотов, първомайци Ви познават като изключително честен и отдаден на просветата човек, чувствителен към процесите в обществото и заслужил безапелационно неговото уважение. Продължавайте да публикувате във фейсбук и бъдете жив и здрав още дълги години!

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ба
  Бай Иван
  2 -2
  15:05, 27 юни 2019
  Е, ама и Вие ли другарю Панайотов във Фейсбук... Ние, дето си нямаме профили, как да прочетем?
  • Ба
   Бай Иван
   1 -1
   15:11, 27 юни 2019
   Извинявам се за пропуснатите запетаи в обръщението.

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
04 апр 2020
Последни новини