4 °C

Другарят Панайотов посреща деветдесети рожден ден

На днешната дата, преди 90 години е роден учителят по български език и литература Самуил Панайотов. Може би предопределящ за кариерата му е 27 юни – денят в който се ражда и Иван Вазов, а може би няма нищо мистично в това да обичаш словото и книгите и да им отдадеш живота си.

Днес другарят Панайотов посреща рождения си ден заобиколен от близки и приятели, жизнен и в добро здраве. „Другар“ - защото през целия си учителски стаж е бил „другар“, а не „господин“ и по този начин е запечатан в паметта на поколения негови ученици.

Самуил Панайотов категорично отклони желанието ни да правим интервю с него. „Публикувайте един мой спомен - „Как“. Той ще ви даде представа за мен. А какъв учител съм бил – други могат да кажат“.

Съобразяваме се с желанието му. Разказът можете да прочетете тук. А за това какъв учител е бил даваме думата на негови ученички:

Мария Вангелова – начална учителка:

Никак, ама никак не беше добър другарят Панайотов /в смисъла, който учениците влагат в това определение/. При него не ни минаваха номерата. Всички треперехме, когато решеше да провери нивото на знанията и уменията ни, защото беше безкомпромисен при оценката. Прецизен и последователен в изискванията, до педантичност. В часовете по български език и литература винаги имаше желязна дисциплина и никой не си разрешаваше да говори, без да му е дадена думата. И…добре, че е било така. Защото получихме качествено образование и станахме грамотни и дисциплинирани хора.

Що се отнася до мен, аз още в университета осъзнах колко добра подготовка имам благодарение на факта, че учител ми е бил Самуил Панайотов. Още на приемния изпит получих висока оценка – не бях ходила на частни уроци, но бях обучена да използвам добре знанията си, да формулирам правилно и грамотно мисълта си.

И днес мога отговорно да заявя, че в работата си като начален учител боравя със знанията, които съм получила като ученичка. Почти не ми се случва да се замислям за правописни и пунктуационни правила, те са влезли дълбоко в съзнанието ми.

Не знам дали другарят Панайотов ми е простил вече, че не станах журналист. Тръгнах по неговия път и посветих живота си на бъдещето. Защото децата са нашето утре. А ако говорят и пишат грамотно, ако обичат и тачат родния език, какво по-хубаво от това!“

Добринка Вангелова – учител по български език и литература: „Страхувам се, че за да опиша другаря Панайотов трябва да използвам клишета. Той изпълва със съдържание изразите „строг, но справедлив“, „авторитет“. „прецизен до педантичност“ Бях негова ученичка и знам, че съм го карала да се чувства горд от това, че тръгнах по стъпките му. Благодарна съм за всичко на което ме е научил.“

Другарю Панайотов, първомайци Ви познават като изключително честен и отдаден на просветата човек, чувствителен към процесите в обществото и заслужил безапелационно неговото уважение. Продължавайте да публикувате във фейсбук и бъдете жив и здрав още дълги години!

Теодора Кирякова

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ба
  Бай Иван
  2 -2
  15:05, 27 юни 2019
  Е, ама и Вие ли другарю Панайотов във Фейсбук... Ние, дето си нямаме профили, как да прочетем?
  • Ба
   Бай Иван
   1 -1
   15:11, 27 юни 2019
   Извинявам се за пропуснатите запетаи в обръщението.

Хороскоп за 29.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Успехи на деловия фронт очакват мнозина от вас днес. Прогнозите ви се потвърждават и това е съпроводено със съответните парични постъпления. Проявете повече въображение при интимните си забежки и ще се получи.
29 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Партньорското доверие, което сте изградили ви дава повече свобода в действията, което не означава, че трябва да пренебрегвате мнението на колегите си. Ако се чувствате повече изнервени потърсете подходящо място, където да релаксирате, далече от шума и празнословието около вас.
29 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате големи изисквания най-напред към себе си и след това към другите и това(последното) може да ви въведе в пререкания с доста хора. Прецизността е чудесно качество и си струва да го отстоявате, дори това да не се харесва на мнозина.
29 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чувствате в себе си желание за промяна и това от известно време доста ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и в никакъв случай не трябва да се поддавате на влиянието му. Затова заемете се с нещо, което може да ви е необходимо - например учете език.
29 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес истински ще жадувате за малко свобода от ежедневните грижи. Направете нещо, което ви действа разтоварващо, без то да нарушава работния ви ритъм. Ще се почувствате ободрени от приятна вест. Ваши близки може би имат интересно предложение за вас. Нов проект може да ангажира вниманието ви.
29 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С увереността и приветливото си излъчване внушавате добри усещания в околните. Имате енергия и сила, която ще ви стигне да се справите с всяка непредвидена ситуация. Работата от миналата седмица ще ви донесе успехи в делови план. Ще започнете действия, свързани с предстоящи промени в бита ви.
29 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изпитвате необходимост от промяна, която ще насочите към нова дейност. Събитията ще благоприятстват амбициите ви, затова не се притеснявайте, а действайте. Постигнатото ще надхвърли очакванията ви. Бъдете постоянни и така напред.
29 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще засилите вниманието си към въпрос или задача, от която може да извлечете ползи за себе си. Имате нюх за всичко, което би ви донесло изгода и бързи печалби. Спазвайте законите и реда, очевидно сте податливи на провокации днес. Някои от вас ще започнат нова работа, други ще пътуват служебно.
29 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да останете безучастни към събитие, което привлича със значимостта си повече хора. Ще се включите в него и заради желанието си за изява, изпитвате необходимост да съветвате, показвате и насърчавате. В живота на някои от вас ще се появи нов човек, чиято роля ще бъде неоценима.
29 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Влечението ви към някого или нещо ще ви постави в зависимост и ще ви изправи пред избор. Това необичайно състояние за вас ще създаде затруднения в общуването и в тази връзка са възможни конфликти. Старанието ви ще бъде най-вече да не разочаровате себе си, но мислете и за онези, които милеят за вас.
29 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Натоварен, но и ползотворен ден.Особено за онези, които са ангажирани в деловата сфера. Заложете на добре обмислено и мащабно настъпление. Вслушайте се в съветите на експертите и не пропускайте нито една подробност, която може да ви е полезна.Не се поддавайте на съмнения за интимния партньор.
29 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
29 яну 2020
Последни новини