Фолклорните певчески групи в Дебър отбелязаха 30 годишна дейност

Изображение 1 от 3

    С фолклорен концерт групите за народни песни към читалище „Пробуда“ - Дебър отбелязаха 30 годишната си дейност. Създадени в края на миналия век те винаги са свързвали хората и паметта им, украсявали са бита и празниците им, а читалището е било място, даващо възможност на всеки да покаже и развие своя талант.

    Едни от най-запомнящите изпълнения през тези 30 години са били на Фолклорната певческа група „Дебърските баби“. Обаче, за да бъдеш неин член не е достатъчно да си от Дебър и да си баба – трябва талант и упорство. Мъжката група не веднъж е радвала с участието си на различни концерти, но запомнящи остават и гостуванията ѝ в национален ефир и фолклорни предавания. Повечето от певците казват, че не само изявите, а и часовете прекарани в репетиции, са ги зареждали емоционално. Янка Петрова е солист на групата от 7 години. Чувстваш се разтоварен, става ти по-леко, споделя тя за заниманията си.

    В миналото имената на дебърските фолклорни групи са били свързвани с Нанка Мущанова, а богат набор песни, които сега са в репертоара на съставите е предоставила Минка Гочева

    Днес ръководител на фолклорните състави е Ангел Ангелов. Закърмен с народната песен, той е тръгнал по стъпките на родителите си. Вдъхновява се от богатството на фолклора и иска да предаде знанията си на своите деца и на човек, който обича и е готов да съхрани българската песен и музика.

    Датата на празничния концерт не е избрана случайно – 21 ноември е ден, който в Дебър се тачи. Всяка година под егидата на съпругата на кмета д-р Мария Павлова дебърци честват Деня на християнското семейство. А певческите състави са едно семейство, обединени от любовта към красивия български фолклор.

    В края на тържеството бяха наградени дългогодишни певци. От името на Пенсионерското дружество, неговият председател Марина Бояджиева, връчи скромен финансов дар на празнуващите, цветя и ръчно изработени късмети.

    Към веселбата се присъедини и танцов състав „Терфили“, които повдигнаха още повече настроението, а накрая и всички зрители в залата на българско хоро. Тържеството завърши на чаша вино и сладки спомени.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Чи
      читаченец
      2 -1
      14:47, 22 ное 2017
      Я........в мъжката група има само един дервенец.Другите галиба са от Първомай!?
    • 2
      ИД
      И днес
      2 0
      06:57, 23 ное 2017
      И днес ли никой не усеща "обгазяването" на града, както и вчера?! Невероятна смрад в момента се стеле над целия град. Непоносимата и зловредна миризма я дишат и управляващи, и управлявани.
    Последни новини