13 °C

Ниско протеинова диета намалява резистентността на рака на гърдата към тамоксифена

Отказът от месо, риба и млечни произведения пречи на рака на гърдата да се адаптира към хормоналните лекарства и намалява риска от повторна поява или разпространяване на заболяването.

Учени от Харвард открили неочаквана връзка между жизненоважното хранително вещество левцин, съдържащо се най-вече в животинския протеин и развиването на резистентност към лекарството тамоксифен.

Откритията трябва да бъдат потвърдени в клинично изпитване, но събуждат надежди, че диета с повече растителни протеини, съдържаща съвсем малко количество левцин, ще направи тамоксифена ефективен за по-дълго време.

Експерти обаче предупреждават, че на този етап пациентите не бива да изключват нищо от диетата си без наблюдение от лекар.

Близо 4 от 5 случая на рак на гърдата са чувствителни към стойностите на женския хормон естроген в кръвта.

Тамоксифенът блокира хормона и предотвратява повторната поява на болестта или развитието на метастази в други части на тялото.

Сред пациенти, развили устойчивост към тамоксифена, се наблюдава кратка преживяемост – обикновено под 5 години, защото възможностите за лечение са ограничени.

Изследване доказало, че понижаване стойностите на левцин, намалява растежа на нови ракови клетки, докато десетократния му ръст го насърчава.

Това означава, че придържането към диета бедна на левцин при пациенти с рак на гърдата, би могло да се окаже полезно.

Подобна диета логично би трябвало да започне с отказ от месо и млечни произведения.

Трябва да се има предвид, че соята и ядките също са богати на левцин.

Новината идва само дни след като учените обявиха, че консумацията на червено и преработено месо, дори в умерени количества, увеличава риска от рак на червата.

Източник: independent.co.uk
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини