Седмокласници обсъждаха агресията - от приказките до живия живот

Психологът Димитрия Костова и Стоян Бойков - старши социален работник в Център за обществена подкрепа – Първомай разговаряха с учениците от VII клас на Основно училище „Христо Ботев“, село Градина на тема „Агресията в училище“. Инициативата бе по покана на ръководството на Районен съд – Първомай и е в рамките на организираната съвместно от Министерство на образованието и науката и Висш съдебен съвет Образователна програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

С примери от детски приказки като „Червената шапчица“, „Мечката и лошата дума“, „Пепеляшка“, „Красавицата и звяра“ лекторите провокираха вниманието на присъстващите прогимназисти с примери за проявяващи агресивно поведение герои и изведоха основната теза, че агресията, освен че е навсякъде около нас, съпътства човешкото съществуване от най-древни времена.

С доказателства от своя житейски опит учениците с охота участваха в дискусията и отговаряха на зададените им въпроси: можем ли да общуваме без обиди, защо човекът е агресивен, как изглежда и как се чувства агресивният човек, как можем да се справим с агресивното поведение.

Подготвената предварително компютърна презентация онагледи разказа на лекторите с интересни подробности по темата.

Беседата с учениците на Основно училище „Христо Ботев“ е пета от поредицата планувани срещи, организирани от първоинстанционния съд в рамките на Образователната програма. През първия учебен срок децата се запознаха с основните понятия в правото, с разделението на властите според Конституцията на Република България, с правата и отговорностите на гражданите според Конституцията на Република България и правата на децата според Закона за закрила на детето.

През втория учебен срок предстои запознаване с мерките за защита на правата на малолетните и непълнолетните като жертва на домашно насилие, и възпитателните мерки, налагани на малолетни и непълнолетни при противообществени прояви.

Инициативата ще приключи на 16 април 2019 година в обявения от Районен съд – Първомай Ден на отворените врати, когато участниците в Образователната програма ще затвърдят наученото чрез провеждане на викторина и симулативен съдебен процес в Съдебната палата.

Parvomai.NET

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Гл
    Гласът на Хората
    2 -4
    10:10, 12 фев 2019
    Социалното разделение в страната не само няма да намалее, но дори ще продължи да се задълбочава. Това е справедливостта, наложена от различните възможности, желание за труд и обществен принос на отделните хора. Децата, от ранна възраст, са пряко повлияни от различията и макар и неосъзнато, неудовлетворението им от това прераства в агресия. Има места по света, където, чрез образователната система, се стараят да осигурят равен старт на малките. У нас образованието е прогнило и е възможно за малка група хора, при определени условия. Хубаво е да се провеждат такива срещи, но това едва ли ще има ефект. Хората трябва да свикват с малко, за да им бъде достатъчно, а и има нужди, без които не може. Липсата им прави живота още по-сложен.
  • 2
    Пи
    питагор
    2 0
    12:40, 12 фев 2019
    затува трябва да следваме повелята на брадатия маркс да сме смирени нищо да не искаме да напрвим пърумай един гулям манастир всички да сме равни и който има някакви съвсем малки зачатъци на егоизъм и материализъм да бъде отлъчван от обществото направо осъждан и въдворен в трудов лагер за да може да се поправи. Тугава пърумайското общество ще се избави от агресията всички ще живеят в една прекрасна комуна всеки ще получава заслуженото няма да има капиталисти и морално разложени люде които да експлоатират народа и да го принуждават да води мизерен живот изпълнен само с желание за пари пари и още пари. АМИН
Последни новини