България призна Гуайдо, Радев - в съзвучие с Решетников. Преглед на печата

Противоречията между президента и правителството са водеща тема за вестниците в четвъртък.

"Президентът Румен Радев дава основания да се стартира процедура по импийчмънт. Той взема становища, които са против националния интерес - във всичките си изяви засега ни тласка към Евразийския съюз. Това заявиха юристи от ГЕРБ пред "24 часа". Поводът неофициално из политическите кулоари да се заговори за импийчмънт на държавния глава стана позицията му за Венецуела, разтълкувана от управляващите като опит за самостоятелно водене на външна политика в разрез с тази на правителството и с позициите на ЕС. Появиха се и подозрения, че президентът изразява проруска позиция. Те бяха засилени от изявление на бившия генерал от КГБ Леонид Решетников (който сам се хвали, че бил идеолог на издигането на Радев), пред тв "Европа". "България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената проевропейска позиция", заяви Румен Радев със статус във Фейсбук. Наблюдатели нарекоха веднага позицията му проруска. То влезе в разрив с тази на правителството, което подкрепи повечето държави от ЕС, признали Гуайдо за временен президент. Според юристи от ГЕРБ, президентът действа срещу договори, ратифицирани по надлежния според конституцията ред и чието спазване от страната ни е задължително. Така Радев уронва престижа и националната сигурност, категорични са управляващите. Оттам напомнят друго основно задължение на президента по конституция - да е обединител на нацията, а Радев я разединявал. Макар да са крайно недоволни от държавния глава, от ГЕРБ обаче не искат сега процедура по неговото отстраняване, защото в година, в която предстоят два избора, това няма да е стабилизиращо страната действие. "Импийчмънт по тази тема би бил абсурден" - с тези думи юристи от БСП отказаха всякакви коментари..." - в. "24 часа".

"Ген. Решетников: Румен Радев говори разумно за Венецуела Той коментира позицията на българския президент Румен Радев, както и призива му България да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция за признаването на Хуан Гуайдо за легитимен президент на Венецуела..." - в. "Сега".

В. "Дневник" публикува позиция на политолога Огнян Минчев: "Президентът като клакьор на Москва за диктатурата във Венецуела Този човек е не просто неопитен и напълно неподготвен за ролята, за която е избран. Той открито защитава чужди държавни интереси - очевидно без да се срамува от това. Никога не съм си позволявал да се изразявам неуважително към личността, заемала позицията президент на България. Дори когато на тази позиция бе Първанов - човек, чиито позиции категорично не споделях и не споделям. Как да изразя обаче възмущението си от Радев, съхранявайки уважение към институцията президент? Възможно ли е да си президент и непрекъснато да говориш в защита интересите на друга страна? Махнете санкциите срещу Русия, хайде махнете санкциите срещу Русия! Където и да отиде - две години наред. Хайде, напоследък поспря да маха санкциите - сега застана зад режима на Мадуро, довел нацията си до глад, унижение и масово напускане на страната. Венецуела, която има най-големите петролни залежи в света. Москва е силно заинтересувана от това режимът на Мадуро да остане на власт. Бихте ли ми казали една-единствена причина, поради която Радев е заинтересован Мадуро да остане? Освен очевидната - че си позволява да бъде клакьор на Москва в позицията на български президент. Вместо да олицетворява - според прерогативите на президентската институция - суверенитета и достойнството на България. Дълго време аз лично бях толерантен към недостатъците на Радев като президент - поради неговата неопитност и очевидна потребност от познание и развитие до нивото на изискванията за президент на страната. Но толерантността започва да става опасна предвид позиции като тази, която Радев е заел по отношение на режима във Венецуела..."

"Правителството на България одобри позицията на българската страна за изразяване на подкрепа за Хуан Гуайдо в качеството му на временно изпълняващ функциите на държавен глава на Боливарска република Венецуела, се казва в съобщение на Министерския съвет. В заглавието на съобщението се използва думата "призна", но по-нататък се уточнява, че кабинетът "изразява подкрепа" за Гуайдо, няколко дни след като дипломатически източници на "Ройтерс" съобщиха, че не всички държави ще използват тази дума, за да изразят позиция в кризата. Решението на София бе предизвестено, след като вчера Министерският съвет съобщи, че Съветът по сигурността подкрепя Европейския съюз и международната общност, признаващи Гуайдо. Страната се намира в остра политическа, социално-икономическа и хуманитарна криза и криза на сигурността, към която през последната година се добави и тежка миграционна криза. По официални данни Венецуела са напуснали вече около 4 млн. души. Инфлацията е на път да достигне 1.7 млн. процента, а в страната липсват стоки от първа необходимост, продължава съобщението. Спешно свикване на избори Следва хронология на кризата във Венецуела. "На 5.01.2019 г. встъпи в длъжност новият председател на Националната асамблея Хуан Гуайдо. На церемонията са присъствали посланиците на държавите - членки на ЕС. На 10.01.2019 г. президентът Мадуро встъпи в длъжност за нов президентски мандат в сградата на Върховния съд. Държавите - членки на ЕС, не изпратиха представители на церемонията..." - в. "Дневник".

"Президентът реши да обяви своята позиция за кризата във Венецуела през медиите, вместо да изчака обсъждането на Съвета по сигурност. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариев в предаването "Лице в лице" то бТВ. Захариева заяви, че Съветът по сигурността е бил свикан в понеделник от премиера преди президентът Румен Радев да обяви своята позиция..." - в. "Сега".

"България няма геостратегически интерес във Венецуела, бяхме призовани от 5 държави да подкрепим декларацията за демократизация на страната. Това коментира пред БТВ външният министър Екатерина Захариева. Тя бе категорична, че позицията е в подкрепа на венецуелския народ и призива за успокояване на напрежението. Между правителството и президента има разминаване в позицията за Венецуела. Според Румен Радев България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция за страната. Съветът по сигурността при МС обяви подкрепата на държавата ни за Хуан Гуайдо като временен президент на Венецуела. "Ние сме търсили диалог с него, но той, чрез своите съветници на заседанието на съвета, не пожела да изслуша аргументите в подкрепа на декларацията. Ние бяхме 20-ата държава, подкрепила я, така че не сме бързали, а сме обмислили данните", заяви Захариева. Външният ни министър бе категорична, че президентските избори отпреди година във Венецуела не са демократични, че са липсвали наблюдатели. Тя изтъкна и че избирателната активност е била ниска. Според нея е важно да се подкрепи желанието за демократизация на страната, да се допусне и хуманитарна помощ, както и провеждането на демократични избори за президент. Тя коментира, че трябва да се намали напрежението, за да не се стигне до военни действия, а това може да стане само с провеждане на избори, по думите й. Захариева извади и стряскаща статистика на съседни на Венецуела страни, според която от 2014 г. досега има 4 милиона бежанци, някои и по политически причини. "Никой не може да каже кой да управлява една държава, но не може и да го каже президент, който е избран нелегитимно. Венецуелският народ иска избори, там цари жестока нестабилност. Позицията на правителството ни е подкрепа към венецуелския народ", коментира външният ни министър. Тя засегна и темата с посланиците ни, като заяви, че са предложени на президента около 15 имена и поясни, че в Норвегия още нямаме дипломат и не е ясна съдбата на децата ни там..." - в. "Труд".

Всекидневниците съобщават също, че ни напусна вицепрезидентът на България за периода 1997-2002 г. Тодор Кавалджиев.

"След продължително боледуване ни напусна Тодор Кавалджиев, вицепрезидент 1997-2002г., съобщиха от пресцентъра на БЗНС. Кавалджиев е икономист и политик и заместник на държавния глава Петър Стоянов в периода 22 януари 1997 - 22 януари 2002 г. Роден е на 26 януари 1934 г. в село Главан, Старозагорско. През 1952 г. е изпратен в затвор в Хасково по време на опит за възстановяване на Съюза на земеделската младеж (ЗМС) в околията. Лежи 11 години в затвор в Пазарджик и Стара Загора. Бил е два пъти в лагер в Белене. Между 1952 и 1963 г. е съден, изселен и лежи в затворите в Хасково, Пазарджик и Плевен. След амнистирането му работи като строител. През 1989 г. активно участва във възстановяването на БЗНС "Никола Петков". На 15 март същата година се обръща чрез радио "Свободна Европа" към министър-председателя Георги Атанасов с искане за премахване на закона за разтурване на БЗНС "Никола Петков" и за амнистиране на съдените по този закон. Народен представител в 7-то велико народно събрание (1990-1991). До 1992 г. е член на Постоянното присъствие на Българския земеделски народен съюз "Никола Петков". От 1992 г. заема длъжността секретар на Постоянното присъствие на БЗНС "Н. Петков". През 1996 г. се кандидатира за вицепрезидент от Обединените демократични сили (ОДС), заедно с Петър Стоянов, и печели изборите на балотаж." - в. "Стандарт".

"След продължително боледуване ни напусна Тодор Кавалджиев, вицепрезидент на България 1997 - 2002 година, съобщиха от пресцентъра на БЗНС... Още като ученик е арестуван, защото се опитва да възстанови Младежкия земеделски съюз. Прекарва повече от 11 години по комунистическите лагери и затвори... Първи алармира за корупционни практики и за това, че бивши комунисти най-активно овладяват предприятия и мощности в процеса на приватизация, като често просто ги източват и унищожават. До последния си дъх беше пример за честност и почтеност. С всяко свое действие през целия си живот той служеше за пример за всички нас. От името на БЗНС председателят на Съюза Николай Ненчев отправя най-искрени съболезнования на близките му. Опелото ще се състои на 8 февруари, петък, от 11 часа, в църквата "Св. Седмочисленици". Поклон пред светлата му памет!" - в. "Сега".

Политическата динамика на Балканите отново е сред тематичните акценти.

"Посланиците на държавите от НАТО подписаха днес със Скопие протокола за присъединяване в присъствието на македонския външен министър Никола Димитров. Церемонията се състоя в заседателната зала на централата на пакта в Брюксел. С подписването на протокола започва последната фаза от приемането на Македония в НАТО. В този краен етап властите - обичайно парламентите на държавите от НАТО, трябва да дадат своето одобрение. Когато всички държави одобрят протокола, генералният секретар на НАТО отправя покана за присъединяване към новата страна. Република Северна Македония ще влезе в НАТО като 30-ата държава от организацията. В словото си генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг заяви, че това е историческо събитие. Той отново отбеляза ролята на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев за подписването на Преспанското споразумение. Това споразумение бе първата стъпка по пътя, довел ни тук днес. Пътят не бе лесен, допълни Столтенберг. Отдавна чакахме да се присъедините, обърна се той към Димитров. Уверен съм, че ратификацията ще приключи бързо и скоро ще ви приемем като пълноправен член. Очакваме през това време да продължите с реформите, добави той. Генералният секретар съобщи, че отсега нататък македонски наблюдатели ще участват в заседанията на НАТО. Решението влиза в сила от април. Министър Димитров в развълнувана реч открои подкрепата, която страната му е получила от България. Благодаря на премиера Бойко Борисов, който ни насърчи първо с двустранното споразумение за добросъседство, да вървим в тази посока, каза Димитров. Изпълняваме волята на нашите предци от 90-те години - главна стратегическа цел да ни бъде присъединяването към НАТО. За тази задача работиха поколения. Това не бе неизбежно, дори не бе много вероятно да се случи, но се случи, благодарение на премиерите Заев и Ципрас. Те проправиха пътя към историческото помирение и доказаха, че невъзможното е постижимо. НАТО за нас е семейство, сигурност, ценности - което се стреми да направи света по-добро място и мирен. Ще продължим с реформите във въоръжените сили, правораздавателната система, службите за сигурност. Готови сме и искаме да поемем отговорностите на членството в алианса, добави македонският министър." - в. "Стандарт".

"Македонското правителство реши да бъдат отворени посолство в Скопие и консулство в Солун, предаде агенция "Макфакс" след заседание на кабинета. Това решение ще започне да се прилага, след като влязат в сила конституционните промени, одобрени от парламентите в Скопие и Атина миналия месец. Отварянето на тези дипломатически представителство бе заложено и в Преспанския договор, подписан на среща на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев през юни. Друга стъпка за нормализация, предвидена в документа, предвижда редовни срещи и създаване на Съвет за сътрудничество между правителствата. Влизането в сила на поправките - с които окончателно ще се въведе името в Северна Македония - пък ще се случи след ратификацията на протокола за членство на Македония в НАТО, който трябва да бъде подписан днес в Брюксел." - в. "Дневник".

"Щастлива съм, че след Българското председателство на Съвета на ЕС процесът на евроинтеграция за Западните Балкани вече е необратим", каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на среща с новия генерален секретар на Централноевропейската инициатива /ЦЕИ/ Роберто Антонионе, съобщиха от МВнР. Западните Балкани вече участват в срещи на високо и най-високо ниво на ЕС, в работни групи и важни дебати като този за бъдещето на Европа, е допълнила Захариева. Антонионе и водената от него делегация са посетили София като част от обиколка в страните членки на ЦЕИ. "Благодаря за предоставената ни възможност да обясним какво можем да постигнем заедно", е казал гостът. Той благодарил също за усилията на българското председателство на Съвета на ЕС, поставило на фокус европейската перспектива на Западните Балкани. Министър Захариева е подчертала, че българската подкрепа не спира дотук, а страната ни няма да спести усилия за продължаването на европейската интеграция на региона. Друг фокус на общите ни усилия трябва да бъде изграждането на административен капацитет, е допълнила министър Захариева. Само така, по думите ѝ, тези страни ще могат да използват оптимално европейските средства. Вицепремиерът е очертала важността на това инициативи като ЦЕИ да насочат фондове и усилия към младежта, образованието и науката в тези страни. Нека различните регионални инициативи работят в синергия, като се допълват, е казала още министър Захариева. Тя е посочила, че в широкия ни регион действат различни форуми като Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, Черноморското икономическо сътрудничество и други, които се допълват и могат да си сътрудничат за по-добри резултати. Създадена през 1989 г., ЦЕИ е най-старият регионален форум в Централна, Източна и Югоизточна Европа. България е пълноправен член от 1996 г. Днес инициативата обхваща 17 държави, сред които страни-членки на ЕС, държави от Източното партньорство и от Западните Балкани." - в. "24 часа".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ев
    ЕВРОАТЛАНТИК
    5 -5
    10:38, 7 фев 2019
    Радев се оказал лош политик и президент казва това дебело прасе Ог Минчев Ами да изберем за президент пожарникаря Бойко тогава или пак да върнем Плевнелиев че е свикнал човека
    • 🇧🇬
      🇧🇬
      3 -1
      13:35, 7 фев 2019
      Дегенерал ДегенеРадев е кух, ограничен, червен фатмак. Той живее в паралелната реалност на СССР и Варшавския договор, както, между другото, много български военни от неговото поколение. В главата му се веят съветски и руски знамена, а членството на България в НАТО е нещо временно, което трябва да се поправи. Той приема всеки високопоставен руски товарищ за свой началник и за него е съвсем естествено да слуша и изпълнява каквото нареди Москва. Мисленето на такива хора е толкова изкривено, че те не могат да видят нищо отвъд догмите, които са им набивани в главата десетки години. Няма какво да очаквате друго от Радев .
Последни новини