27 °C

Община Първомай е готова с Програма за опазване на околната среда

Община Първомай е разработила Програма за опазване на околната среда за периода 2018-2020г. Тя предстои да бъде разгледана и гласувана на декемврийското заседание на Общински съвет на 20 декември.

Приложенията на Програмата включват „Лечебни растения”  и „Програма за опазване, устойчиво ползване и възстановяване на почвите на Община Първомай”. Програмата е разработена в изпълнение на Закона за опазване на околната среда., който задължава кметовете на общините да я  изготвят и работят по  нея в съответствие на указанията на Министерството на околната среда и водите.

Подобен стратегически документ е значим и нужен, за да се подобри качеството на живот, да се планират действията за опазване на околната среда. Това включва опазване чистотата на въздуха, почвите, водите, растенията и др. природни ресурси.

Към програмата се приема пет годишен план за действие, съдържащ конкретни институционални, организационни и инвестиционни мерки, срокове, отговорни институции, необходими ресурси и източници на финансиране, както и схема за организация, наблюдение, отчитане на изпълненото и предприемане на коригиращи действия.

Програмата има за цел да създаде устойчиво развитие, опазване на природните ресурси, принципи на превенция, замърсителят да плати за причинените вреди. Заложено е стимулиране прилагането на чисти технологии, въвеждане на споделена отговорност в общността, както и да има достъп на гражданите до информация за околната среда, до правосъдни въпроси и включването им във вземане на решения.

Дора Дончева

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ба
  Бай Брадър
  4 0
  15:11, 17 дек 2018
  "КОГА" Община Първомай ще вземе решение по Програма за опазване и възстановяване на нормална на градската среда - НИКОГА.
 • 2
  Ик
  Икар
  2 0
  18:48, 17 дек 2018
  Кмете, крайно време беше! Река Мечка е задръстена от пласмасови шишета и торбички.Идете на чешмата, където цял Първомай пълни вода, да видете за какво става въпрос....и само там ли!? Около Пъвомай не можеш да се разходиш... природата се задъхва от мръсотия, въздуха
  от миризми... Вярно,че хората трябва да бъдат отговорни...но затова има глоби и санкции... Дай Боже, програмата да проработи, но едва ли! Какво е направено до сега....защо кмета говори само в бъдеще?!
 • 3
  Он
  Онуфри
  1 -1
  01:52, 18 дек 2018
  На хартия всичко е 6! Пред Европа сме отличници. Най-пълните гробища на вселената!
 • 4
  Ze
  zemedelka
  1 0
  16:45, 18 дек 2018
  Колкото и програми да се напишат, всичко остава само на хартия.Хората са абсолютно безотговорни и замърсяват на поразия, защото знаят, че никой нищо няма да им направи.А малкото отговорни, дори и да искат да спазват някакъв ред относно чистотата, или имат по една кофа за смет на десет къщи, или въобще нямат достъп до контейнери за хартиени отпадъци или стъкло.Не се помисли и за компостирането - колко растителен отпадък се изхвърля и гори целогодишно, вместо да се преработва.От низината на прочутите зеленчуци се превърнахме в долината на мръсотията и смрадта, с натрапчив аромат на какао.А може би това и заслужаваме.....

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини