4 °C

Картата на запрашеността на въздуха над Първомай е оцветена в „опасно лилаво”

  Въздухът в Първомай беше силно замърсен през вчерашния ден. За пръв път откакто има камера, която следи за чистотата на въздуха, маркерът беше оцветен в лилаво, съответстващ на най-високите стойности.  Около 19 часа, фините прахови частици с размер 10 µm (РМ10) във въздуха му са били над 350 µm/м3. Това е почти 7 пъти над допустимата норма, която осреднена за денонощието не трябва да бъде над 50 µm/м3.  

  Частиците с размер до 2,5 µm са били около 230 µm/м3. Тяхната годишна средна норма е 30 µm/м3. Те се считат за по-опасните, защото могат да  достигнат до алвеолите на белите дробове и се отстраняват от там много бавно или не се отстраняват.

  Дали заради отчетените високи стойности в цяла България или по други причини, приложението което отчита стойностите на запрашеността „се счупи“ и няма данни за осреднените стойности по часове и последните дни.

  Тази сутрин запрашеността на въздуха в Първомай все още е значително над нормата 236 µm/м3 за РМ10 и 165 µm/м3 за РМ2,3. Според запознати, тази ситуация ще продължи до появата на вятър.

  Теодора Кирякова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ускорението на долу увеличава шанса за светло бъдеще! Колкото по бързо се тровите уважаеми тъпанари и мангасари, толкова по скоро ще се заселят бели хора.. За съжаление покрай сухото гори и мокрото.. затова призовавам мислещите хора да се махат от този обречен град
  • 2
   Тр
   трезвомислещ
   2 -5
   11:46, 4 дек 2018
   Стига сте плашили хората. Всичко е Божа работа. Досега как си живеехме добре.
  • 3
   Бе
   Безхаберие
   2 0
   13:21, 4 дек 2018
   Най- прост пример е Хелиос и боклуците, които излизат от вече амортизацирания му комин. Ако има желаещи, да минат между 10 и 13 часа да погледнат колите паркирани пред ПГСС.

  Хороскоп за 22.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Мнозина от вас ще предпочетат да посветят времето си на полезни и приятни неща, с които да зарадват най-близките си. Забравете за грижите свързани с професионалните дела и се наслаждавайте пълноценно на почивката си. Можете също така да освободите голяма част от натрупаното напрежение, като се занимавате със спорт.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се поддавайте на внушения и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очакват ви приятни часове с любимия човек. Не подценявайте желанието му да сте заедно. Ще се изненадате от едно предложение.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Едва ли ще се задържате за по-дълго време на едно място днес и с право приятелите ви ще се оплакват, че не могат да ви открият. Имате нужда от свеж въздух, затова едва ли стоенето вкъщи ще е предпочетеният от повечето от вас вариант. Разходка сред природата ще ви се отрази чудесно и ще ви зареди с достатъчно свежа енергия.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Мислете за себе си и за бъдещето си. Погрижете се за нещата, които ви дават сигурност и не пренебрегвайте мнението на близките си. С добра организация ще подобрите работата и материалното си положение, което ще се отрази на целия ви живот. Отношенията ви с партньора се нуждаят от повече яснота.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще получите добри възможности за придобивки, от които ще се възползвате максимално. Основателно ще насочите интересите си към сегменти, в които владеете положението, от там ще дойдат и парите. Не избързвайте в нищо и внимателно обмисляйте действията си. Погрижете се да не пропускате важните моменти в живота на близките си.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Голяма част от вас посрещат гости днес, затова е твърде възможно планираната почивка да остане на заден план. Затова пък бъдете сигурни, че приятното прекарване ви е сигурно. Имате конкретна идея за нещо, което отдавна ви вълнува и съвсем скоро ще се радвате на чудесна възможност, за да я осъществите. Намерете време и за почивка днес.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят ви ще е забързан и често с напрежение, но не изпадайте в стрес. Ще работите по приключване на задача, резултатите от която имат отношение към финансите на семейството ви. Ако времето не ви стигне за всичко, което планирате, потърсете подкрепа. Сигурно е, че такава няма да ви бъде отказана.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес ще трябва да обърнете повече внимание на отношенията си със сърдечния партньор. Дайте всичко от себе си, за да предотвратите евентуалните конфликти. Ще срещнете хора, с чиято помощ може да повишите професионалната си квалификация, а също и финансовите си приходи. Не пренебрегвайте и духовното си здраве.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможно е да се ангажирате с непредвидени задачи и да поемете чужди отговорности. Това ще обогати житейския ви опит, но ще ви по изнерви. Домашните проблеми също ще ви заставят да търсите решения и в края на деня се очаква да сте уморени. Починете си и не търсете причини да слизате в конфликт с близките си.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не са изключени затруднения, които да ви разколебаят по отношение на планирано пътуване или друга подготвяна среща. Каквито и да са причините, не се гневете на околните. Избягвайте ненужни спорове и доказване на надмощие. Нуждаете се от почивка, за това приемете приятелска покана за среща.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще трябва да положите усилия, за да постигнете разбирателството, към което се стремите. Нищо не идва от само себе си през този ден, но нека това не ви обезсърчава. Не се поддавайте на лошо настроение, а направете нещо, което ще ви накара да се почувствате добре. Дори да смятате, че това е прост каприз, не се колебайте да го изпълните.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви направи доволни и ще повиши самочувствието ви. Но не се изживявайте като първа инстанция, дайте правото и на другите да имат мнение. Така достойнството и авторитетът ви ще се запазят, освен това ще научите нещо полезно за себе си. Усещането ви за скорошна развръзка на личен проблем не е погрешно.
  22 фев 2020
  Последни новини